Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Klaipėdos koncertų salėje – muzikinė kelionė aplink pasaulį

Vasario 5 dieną, trečiadienį, 18 valandą Klaipėdos koncertų salėje klausytojų laukia nuotaikinga muzikinė kelionė po pasaulį. Angliškas santūrumas, prancūziška elegancija, Izraelio mistika, džiazuojančios Japonija ir JAV bei Venecijos karnavalas pašėlusio vengro akimis – visa tai susipins klarnetininko Antano Taločkos ir pianistės Jonės Punytės programoje „Vojažai be sakvojažų“.
Jonė Punytė ir Antanas Taločka
Jonė Punytė ir Antanas Taločka / Koncertų salės nuotr.

Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro klarnetų grupės koncertmeisteris Antanas Taločka koncertuoja tiek solo, tiek kamerinėse programose, dalyvauja įvairiuose Lietuvos ir užsienio festivaliuose. Atlikėjas yra tarptautinių konkursų Čekijoje ir Italijoje, taip pat Lietuvoje surengto Yamaha konkurso laureatas. Koncertavo su Šv. Kristoforo, „Kremerata Baltica“ kameriniais orkestrais, Vilniaus ir Čiurlionio kvartetais, parengė koncertinių programų su žymiais mūsų šalies ir užsienio atlikėjais.     

Jonė Punytė meno aspirantūros studijas baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, stažavosi Štutgarto aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje, o Trosingeno aukštojoje muzikos mokykloje gilinosi į skambinimo autentišku senuoju fortepijonu (hammerklavieru) subtilybes. Atlikėja yra tarptautinio F. Schuberto ir moderniosios muzikos konkurso Grace pirmos premijos bei specialaus prizo už geriausią šiuolaikinio kūrinio atlikimą laureatė. Ji dalyvavo festivaliuose Lietuvoje, Vokietijoje, Italijoje. Pianistė daug dėmesio skiria kamerinei muzikai. J. Punytė dirba ir pedagoginį darbą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų gimnazijoje, veda interpretacijos seminarus.       

Pirmojoje koncerto „Vojažai be sakvojažų“ programos dalyje skambės impresionizmo ir vėlyvojo romantizmo anglų poeto ir kompozitoriaus Arnoldo Edwardo Trevoro Baxo retai Lietuvoje atliekama Sonata, žavinti subtiliais spalvų ir nuotaikų niuansais. 

Biblinės „Giesmių giesmės“ pagrindu sukurtas, kelionės į Izraelį įkvėptas Anatolijaus Šenderovo opusas „Sulamitos giesmės“ sulaukė tokio populiarumo, jog kompozitorius pritaikė jį net 13 skirtingų atlikėjų sudėčių. Klarneto ir fortepijono versija skambės pirmą kartą. 

Pirmojoje vakaro dalyje bus atliktos ir prancūzų neoklasiko Jeano Françaix variacijos – ypatingo virtuoziškumo ir tuo pačiu lengvo, šmaikštaus muzikavimo reikalaujantis kūrinys, pažįstamas kiekvienam klarnetininkui.                     

Antrojoje koncerto dalyje J. Punytė ir A. Taločka išpildys dviejų kūrinių premjeras Lietuvoje: efektingą, virtuozinį šiuolaikinio japonų autoriaus Takashi Yoshimatsu kūrinį „Paukštis migloje“, kuriame džiazo intonacijos harmoningai dera su rytietiška panteizmo filosofija, bei vengrų klarnetininko Béla‘os Kovácso kūrinį „Venecijos karnavalas“, kurį pats autorius vadina „Truputį kitaip“. Venecija šįkart suskambės flamenko, tango, valso, sambos ritmais. Duetas taip pat atliks amerikiečių kompozitoriaus George‘o Gershwino džiazo preliudus – kontrastingą ciklą sudarančias miniatiūras. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius