Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuvoje koncertuos vienas žymiausių Vakarų Afrikos muzikos meistrų

Lietuvoje koncertuosiantis Bassekou Kouyate iš Malio yra vienas žymiausių šiuolaikinių Vakarų Afrikos ngoni instrumento meistrų. Šis dviems „Grammy“ apdovanojimams nominuotas ngoni ambasadorius ir Afrikos muzikos vizionierius yra užkariavęs klausytojų simpatijas visame pasaulyje.
Bassekou Kouyate
Bassekou Kouyate / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 15min kultūra

Atgaivinęs vieną seniausių instrumentų, jis nutiesė tiltą tarp savo protėvių ir XXI amžiaus muzikos, tapdamas išskirtiniu talentu, apjungiančiu bliuzą, rokenrolą, džiazą bei tradicinį Malio skambesį.

Bassekou Kouyate muzikos revoliucionieriaus ir modernisto vardą užsitarnavo už savo sukurtą naują ngoni – tradicinės liutnios, tolimo bandžos protėvio ir vieno seniausių styginių instrumentų Afrikoje – vaidmenį. Atlikėjas šiam instrumentui pridėjo stygų, atrado naujus grojimo metodus ir eksperimentuodamas su garso efektais jį išpopuliarino – dėl to dabar galima šį instrumentą girdėti daugybės Malio grupių sudėtyje. Bassekou Kouyate rankose šis iš pažiūros ribotų galimybių instrumentas įgijo platesnį melodijų asortimentą ir universalumą, apimantį Vakarų muzikos stilius, taip užsitikrinęs elektrinio bliuzo – roko skambesio ngoni autoriaus, virtuozo ir inovatoriaus statusą. Pasak pačio atlikėjo, „ngoni tonacija padėjo pagrindą bliuzui ir džiazui, nes šie žanrai atsirado prieš 100m., o ngoni tokią pačią harmoniją ir skambesį turi 700m.“

Bassekou Kouyate apdovanojimai ir projektai tik patvirtina jo talentą ir gebėjimą užkariauti klausytoją, bet kurioje pasaulio vietoje. Projekte „Symmetric trio“ grojo kartu su neeiliniu atlikėju Toumani Diabate (kora) ir Keletigui Diabate (balafonas), dalyvavo Taj Mahal ir Toumani Diabate projekte „Kulujan“, buvo tarp pagrindinių muzikantų Ali Farka Toure albume „Savane“, laimėjusiame „Grammy“ apdovanojimą. Po garsaus debiutinio „Segu Blue“ (2007 m.), laimėjusio „BBC Radio 3“ „Awards for World Music“ metų albumo bei metų Afrikos atlikėjo kategorijose, ir „Grammy“ nominuoto įrašo „I Speak Fula“ (2009 m.) Bassekou Kouyate pasirodė kaip vienas svarbiausių muzikantų projekte „AfroCubism“. Jis koncertavo kartu su seru Paul McCartney, John Paul Jones, Damon Albarn, Bonnie Raitt, Bono, Carlos Santana, Jackson Brown, Bela Fleck, dalyvavo daugybėje kitų naujausių „Africa Express” renginių bei sulaukė pagyrų iš tokių muzikos ikonų kaip Eric Clapton.

Bassekou Kouyate talentas ir aistra tradiciniai Vakarų Afrikos muzikai iškovojo jam vietą tarp aukščiausio lygio atlikėjų. „Todėl Lietuvai turėtų būti garbė, kad tokio lygio ir tiek apdovanojimų pelnęs atlikėjęs sutiko koncertuoti mūsų šalyje. Mums prireikė daugiau nei trejų metų, kol suderinome koncertą“ – teigia renginio organizatoriai „GM Gyvai“.

Bassekou Kouyate Lietuvoje pasirodys su savo grupe „Ngoni Ba“ – kvartetu sudarytu iš įvairaus dydžio ir tonacijų ngoni instrumentų. Šioje grupė kartu pasirodo atlikėjo žmona Amy Sacko, puiki griot dainininkė, praminta „Malio Tina Turner“, bei sūnūs Madou ir Mustafa Kouyate. „Ngoni Ba“ dalyvaudami šimtuose koncertų per metus įkvėpė viso pasaulio auditorijas: „Glastonbury“, „Roskilde“, „Fuji Rock Festival“, „North Sea Jazz Festival“, WOMAD ir „Latitude“ festivalių bei žymiausių salių lankytojus ( „Carnegie Hall“, Niujorkas, „The Royal Albert Hall, Londonas). Negailėdami liaupsių BBC „Ngoni Ba“ pavadino „Geriausia rokenrolo grupe pasaulyje“.

Video iš „The Royal Albert Hall“ BBC apdovanojimų vakaro:

VIDEO: Bassekou Kouyate & Ngoni Ba - Ladon @ Royal Albert Hall

Neeilinė charizmatiško ir genialaus Bassekou Kouyate kelionė įrodo, kad jis yra vienas novatoriškiausių bei įdomiausių Afrikos muzikos atstovų. Stygų princu vadinamas atlikėjas, nepabūgęs laužyti tradicijų savo fenomenaliais pasirodymais ir idėjomis, praplėtė gimtosios muzikos paveldo ribas. Net senieji griot, ngoni tradicijų globėjai, sveikina Bassekou Kouyate už tai, kad atkreipė žmonių dėmesį į šią jau pradėjusią nykti muziką. O mes galėsime susipažinti su neeiliniu atlikėju ir vienu seniausių Afrikoso instrumentų jau kovo 28d. Kaune, „Renginių Oazėje“ ir kovo 29d. Vilniuje, Keistuolių teatre

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius