Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Literatų gatvė puošis dar gražiau

Pamenate spalvingą Literatų gatvės sieną, į kurią įmontuota daugybė įdomių plokštelių, piešinukų ir kitų meninių dalykų? Ketvirtadienį jų bus dar daugiau!
Literatų gatvę siekiama įprasminti menininkų kūriniais ir paversti tikra literatų šventovę.
Literatų gatvę siekiama įprasminti menininkų kūriniais ir paversti tikra literatų šventovę. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pernai rugsėjį Vilniuje, labai mažoje ir jaukioje senamiesčio Literatų gatvėje, buvo atidengtos menininkų sukurtos keraminės, metalinės, medinės ir kitokių medžiagų plokštelės ar objektėliai, skirti lietuvių kilmės literatams, – taip tik geografinę miesto vietą nužyminčią Literatų gatvę paverčiant beveik sakralizuotu objektu, skirtu literatams.

Eksponatai subtilūs

Tam, kad nebūtų sugadinta senoji, kamerinė gatvės atmosfera ir specifika, idėjos sumanytojai apribojo kuriamų darbų formatą – 33,3 ir 33,3 cm – kad savo masyvumu ir dydžiu neužgožtų dabartinio gatvės jaukumo ir autentiškumo. „Darbai turi natūraliai įsilieti į subtilią gatvės aplinką, nebūti pernelyg užgožiantys vienas kitą. Geriausiai būtų, jei praeivis, netyčia atsidūręs Literatų gatvėje, lyg iš pasalų užkluptų eksponatus, būtų priverstas tyrinėti, ieškoti gatvės užkampiuose pasislėpusių kūrinių, įdomių savo meniškumu ar literato personalijos pasirinkimu bei traktavimu“, – aiškino idėjos autoriai.

Rytoj į Literatų gatvės sieną bus įmontuota apie 100 medžio, keramikos, vario, cinko, stiklo ir kitų medžiagų plokštelių bei objektėlių. Taip pat bus įmontuotos informacinės plokštės, kuriose bus įrašyti projekto rėmėjai, atlikėjai menininkai ir literatai, kuriems yra sukurti darbai. Rengiamasi Literatų gatvėje pakabinti kelis žibintus, kad norintys apžiūrėti eksponatus tamsiu paros metu galėtų tą padaryti.

Literatų gatvės projekto pristatymas – renginys įvyks rytoj, gegužės 28 dieną. Jis prasidės literatų eisena nuo rašytojų sąjungos iki Literatų gatvės 17 val ir tęsis greta dailiosios sienos. Renginį ves Mindaugas Stasiulis, Andriaus Pulkauninko kinetinė grupė teatralizuotai atidegs literatams skirtą sieną, o dainuojamąją poeziją atliks Domantas Razauskas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius