-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moksleiviai mokysis kurti įtaigius vaizdus mobiliaisiais telefonais

Ar įmanoma sukurti tikrą filmą mobiliuoju telefonu? Toks klausimas jau seniai nekyla jaunajai kartai: įvairių epizodų filmavimas, fotografavimas mobiliaisiais telefonais yra jų kasdienybė. Tačiau gebėjimas naudotis telefonu nelygu gebėjimui kurti paveikius vaizdus. Tam reikalingi įgūdžiai, kurių mokytis kviečia „Skalvijos“ kino centras. 6-12 kl. moksleiviams jis rengia pusdienio trukmės filmavimo mobiliaisiais telefonais dirbtuvėles „Paversk žodžius vaizdais“. Jas poromis ves kino jauni režisieriai Tomas Smulkis, Andrius Blaževičius, Jonas Tertelis, Jūratė Samulionytė, Ieva Veiverytė, Kristina Buožytė ir kt.
Paversk žodžius vaizdais
Paversk žodžius vaizdais / „Skalvijos“ nuotr.

Pasak Gintės Žulytės, kino edukacijos specialistės, dirbtuvėlių metu bus lavinamos skirtingos moksleivių kompetencijos – ne tik mąstymas vaizdais, bet ir literatūriniai gebėjimai bei emocinis intelektas. Mat filmuoti mobiliaisiais telefonais moksleiviai mokysis, remdamiesi literatūriniu kūriniu. Jie bandys vaizdais paversti tas emocijas, jausmus ir būsenas, kurias jiems kelia konkretus eilėraštis.

Dirbtuvėlių eigą sudarys keli etapai. Pirmiausia moksleiviai drauge su dirbtuvėlių vedėjais aptars vieną iš pasirinktų eilėraščių, bandys išryškinti keliamas asociacijas, nuotaiką, idėjas. Tuomet išskirs „raktažodžius“, kurie jiems siejasi su tam tikrais jausmais bei būsenomis. Juos bandys perteikti filmuodami judančius vaizdus. Šie suguls į trumpą video kūrinį, kurį galima pavadinti judančių vaizdų poezija. Vėliau visi dirbtuvėlių metu sukurti darbai bus peržiūrėti ir aptarti su bendraklasiais, dirbtuvėlių vedėjais.

Filmuoti mobiliaisiais telefonais moksleiviai mokysis, remdamiesi literatūriniu kūriniu. Jie bandys vaizdais paversti tas emocijas, jausmus ir būsenas, kurias jiems kelia konkretus eilėraštis.

„Nepaviršutiniškas mąstymas vaizdais, kaip ir nepriekaištingas muzikinio kūrinio atlikimas, reikalauja įgūdžių. Mąstyti vaizdais – tai suprasti, kad vaizdas nėra tik žodinio teksto iliustracija. Vaizdai, jų seka kalba pati. Yra daugybę būdų pavaizduoti tą patį žmogų, daiktą, erdvę. Tačiau visada yra ir dvi galimybės: galime tiesiog „padaryti“ vaizdą, bet galime įsižiūrėti, „įsiklausyti“ ir prakalbinti tai, ką filmuojame ar tapome. Norėtųsi, kad kamera, profesionali ir neprofesionali, mūsų rankose vis dažniau būtų atidi. Juk netgi ir filmuojančiu mobiliuoju kuriame savo tikrovę“, – sako Gintė Žulytė, viena iš dirbtuvėlių sumanymo autorių.

Dirbtuvėlių iniciatoriai tikisi, kad jos padės panaikinti priešpriešą tarp literatūros kūrinių bei judančiųjų vaizdų tekstų, drauge ugdys mokinių mąstymą vaizdais, skatins domėtis literatūra.

Užsiregistruoti į dirbtuvėles galima darbo dieną moksleiviams patogiu metu. Vienu metu dirbtuvėlėse gali dalyvauti viena klasė. Mokyklos kviečiamos registruotis tel. 8 5 2610505 arba edukacija@skalvija.lt.

Dirbtuvėles rengiamos „Skalvijos“ kino centre Vilniuje. Plačiau - www.mokausiiskino.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius