Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Operoje „Visos jos tokios“ – Lietuvos išsiilgusių solistų talentas ir kostiumai iš Juozo Statkevičiaus aukštosios mados kolekcijų

Prie Vilniaus Kongresų rūmų pirmadienį išdygo palapinių miestelis – artėjant „Vilnius City Opera“ premjerai „Visos jos tokios“, čia žada nakvoti repeticijose užtrukę bohemiečiai. Taip pat palapinės – meninė Dalios Ibelhauptaitės, Gintaro Rinkevičiaus ir Juozo Statkevičiaus žinutė, kad jų sukurtas operų teatras gyvena be valstybės paramos ir neturėdamas namų.
„Vilnius City Opera“ premjeros „Visos jos tokios“ pristatymas
„Vilnius City Opera“ premjeros „Visos jos tokios“ pristatymas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Talentai Opera

Gegužės 8, 10, 11 ir 12 dienomis „Vilniaus miesto opera“ žiūrovams pristatys premjerą – W.A.Mozarto operą „Visos jos tokios“. Tai bus jau vienuoliktas bohemiečių, prieš septynis mėnesius pasivadinusių „Vilniaus miesto opera“, spektaklis.

„Opera „Visos jos tokios“ yra pirmas visiškai šiuolaikinis mūsų pastatymas, kurį pirmą kartą įgyvendina lietuviška kūrybinė komanda. Kostiumus tradiciškai kuria Juozas Statkevičius, už scenografiją pirmą kartą yra atsakingas Marijus Jacovskis, o už šviesas – Eugenijus Sabaliauskas, – pristatė režisierė Dalia Ibelhauptaitė. – Operos veiksmą perkėlėme į šią dieną, į Kaprio salą. Stengėmės sukurti prabangos, grožio, betarpiškumo atmosferą, kuri primintų Pietų Prancūziją, Kanus.“

Dalia Ibelhauptaitė
Dalia Ibelhauptaitė

Puikiai prabangą ir Pietų Prancūzijos dvasią išmanantis kostiumų kūrėjas J.Statkevičius visus spektaklio solistus ir ansamblio dainininkus aprengė rankų darbo kostiumais iš savo aukštosios mados kolekcijų. Kūrėjų teigimu, tai – pirmas kartas Lietuvoje, kai aukštosios mados drabužiai adaptuoti teatro scenai.

„Kaprio saloje turtingų tėvų vaikų „glamūras“ ir grožis čia turėtų atsispindėti. Žiūrovai išvys daug gražių vakarinių drabužių, kilogramus papuošalų, kuriuos Dalia mano užsakymu atvilko iš Anglijos. Ne paslaptis, kad teatras vis dar laukia patalpų ir rėmimo, todėl vežti tiek papuošalus, tiek batus iš užsienio yra pigiau, – aiškino menininkas. – Teatre tas ir įdomu, kad žmonės turi būti nustebinti ir sužavėti, kad juos užburtų pirmiausia balsai, solistai ir visas pastatymas, o aš galiu tik padėti su kostiumais.“

Juozas Statkevičius
Juozas Statkevičius

Dirigentas G.Rinkevičius neslėpė, kad pradėjęs gilintis į W.A.Mozarto operą „Visos jos tokios“, D.Ibelhauptaitei parašė ne vieną laišką, išgyvendamas, ar „Vilniaus miesto operos“ solistai galės kokybiškai atlikti šį sudėtingą kūrinį.

„Mozarto muzika ir ši opera yra labai graži, tiesiog fantastiška, bet kartu – labai sudėtinga. Mozartas tikrai negailėjo solistų. Tačiau po repeticijų galiu pasidžiaugti, kad šie patyrę solistai dainuoja labai gerai, techniškai ir teisingai. Norėčiau, kad visa Lietuvos publika įsimintų šiuos veidus ir talentus, kurie muziką sugeba atlikti aukščiausia kokybe“, – tikino maestro.

Džiaugdamasis galimybe dirbti Lietuvoje, solistas Kostas Smoriginas jaunesnysis pabrėžė, kad jam labai malonu bendradarbiauti ir kartu repetuoti su buvusiais bendramoksliais, kurie dabar išsibarstę po visą pasaulį.

Jurgita Adamonytė
Jurgita Adamonytė

„Tai istorija apie vyro ir moters santykius, apie draugystę, ištikimybę, vienas kito supratimą. Charakterį galima kurti labai linksmą ir lengvą, bet tame linksmume slypi ir liūdesys. Tą bandysiu žiūrovams ir perteikti“, – pasakojo dainininkas.

Į Lietuvą dainuoti operoje „Visos jos tokios“ sugrįžo jau šešerius metus Italijoje gyvenanti ir dirbanti Jurgita Adamonytė.

„Po 2,5 metų grafikų derinimo, pagaliau man išėjo dalyvauti šiame pastatyme ir aš tuo labai džiaugiuosi. Gaila, kad man neteko matyti nei vieno Dalios spektaklio, bet apie juos esu labai daug girdėjusi iš kolegų, – prisipažino solistė. – Į Lietuvą sugrįžti visada labai smagu, o kūrybinis procesas čia – labai įdomus.“

Viktorija Kaminskaitė
Viktorija Kaminskaitė

Edgaro Montvido rekomenduota, „Vilniaus miesto operos“ premjeroje pasirodys dainininkė Viktorija Kaminskaitė, kuri dar niekada nedainavo Lietuvoje.

„Iš Lietuvos išvykau prieš trylika metų, čia studijavau dirigavimą. Tačiau užsienyje nusprendžiau mokytis vokalo ir tapau dainininke. Man didelė garbė sugrįžti namo – neslėpsiu, turėjau atsisakyti kito projekto, tačiau kiekviena diena namuose man yra šventė. Manau, dauguma lietuvių užsienyje gyvena su begaliniu ilgesiu širdyje, svajoja apie cepelinus, mūsų pušis, kalbą, kultūrą. Todėl dalyvavimas šiame projekte man – tikrai didelė dovana ir šventė“, – atviravo V.Kaminskaitė.

Gintaras Rinkevičius
Gintaras Rinkevičius

„Vilniaus miesto opera“ pasirašė ilgalaikio bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos muzikos ir teatro akademija – operos „Visos jos tokios“ ansamblyje dainuos 18 jaunų akademijos studentų ir absolventų, tokiu būdu galėsiančių semtis patirties iš pasaulio scenas užkariavusių kolegų.

„Norėčiau išsklaidyti legendas, kad priėmus „Vilniaus miesto operos“ vardą, gavome finansavimą iš savivaldybės ar kitų valdžios institucijų. Pirmą dieną po žinios apie suteiktą naują vardą sulaukėme laiško, kad mums skiriama parama bus nulis litų. Taigi teatrą išlaiko tik privatūs rėmėjai ir mūsų žiūrovai“, – akcentavo D.Ibelhauptaitė, kviesdama publiką į premjerinius spektaklius.

Vilnius City Opera premjeros Visos jos tokios pristatymas
„Vilnius City Opera“ premjeros „Visos jos tokios“ pristatymas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius