-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmą kartą Lietuvoje – tarptautinė komiksų paroda

Rugsėjo 24-ąją, šeštadienį, Vilniuje vyks pirmoji tarptautinė komiksų paroda. Pastarosios rengėja VšĮ „Kitokia grafika“ tiki, kad Lietuvoje kol kas ne itin populiari komiksų kultūra turi galimybę klestėti.
Joskaudės Pakalkaitės-Yoshi kūryba
Joskaudės Pakalkaitės-Yoshi kūryba / VšĮ „Kitokia grafika“ nuotr.
Temos: 2 Paroda Komiksai

Šį šeštadienį komiksų gerbėjai okupuos Visų Šventųjų barą Vilniuje. 13 val. čia rinksis komiksų kūrybinių dirbtuvių dalyviai. Užsiėmimą ves Joskaudė Pakalkaitė, dar žinoma Yoshi vardu. Ji papasakos, kas yra komiksai, kaip jie yra kuriami, pasidalys paslaptimis, iš kur semiasi idėjų, ir kur ieško istorijų.

Dirbtuvėse susitikę piešėjai ir rašytojai turės galimybę kartu kurti, pažindintis, dalytis idėjomis ir galbūt net susirasti tuos žmones, kurių jiems trūko savo kūrybinių planų įgyvendinimui. Dirbtuvės nemokamos, tačiau organizatoriai prašo dalyvius atsinešti savo mėgstamus pieštukus, kreideles, tušinukus ar kitus piešimo ir rašymo instrumentus ir popieriaus. Renginys vyks nuo 13 val. iki 16 val.

18 val. „Visų Šventųjų“ bare rūsio galerijoje vyks tarptautinės komiksų parodos atidarymas. Po jo bus surengtas eksponuojamų darbų aukcionas, kuriame dalyvauti ir patikusį kūrinį įsigyti galės kiekvienas norintis. Surinktos lėšos bus skiriamos pirmosios Lietuvoje komiksų skaityklos įkūrimui. Organizatoriai kviečia visus paremti skaityklos idėją – dovanoti knygų, savo leidinių ar pasidalinti mintimis. 21 val. prasidės koncertas.
Renginys vyks Visų Šventųjų bare (Visų Šventųjų g. 7, Vilniuje). Įėjimas nemokamas.

Apie komiksų kultūrą portalui 15min.lt trumpai papasakojo VšĮ „Kitokia grafika“ atstovė Kotryna Valiukevičiūtė.

– Kada komiksų kultūra atsirado Lietuvoje?

– Galima sakyti, kad Lietuvoje komiksų kultūra gimė tarpukariu, o jos pradininkas yra spaudos dailininkas Jonas Martinaitis.

– Kurioje šalyje komiksų kultūra gimė?

– Iki šiol ginčijamasi, dėl pirmojo komiksų pasirodymo. Vieni mano, kad jie pirmiau pasirodė Amerikoje, kiti – kad Europoje. XX amžiaus pradžioje komiksai kaip masinė medija atsirado ir pradėjo plėtotis Amerikoje. Pirmiausia tai buvo komiški paveikslėliai, leidžiami periodiškai, o po to – ir kiekviename dienraštyje. Vėliau jie išsiplėtė į mažo tiražo knygeles ir žurnalus, į ilgesnes istorijas, storesnius leidinius bei grafinių novelių knygas.

Komiksų kultūra pasklido po visą pasaulį ir kiekvienoje šalyje pradėjo formuoti savitą stilių (pavyzdžiui, centrinės Europos komiksai arba japoniškoji manga). Šiuolaikiniame mene komiksai buvo pradėti naudoti kaip medijos išraiška. XXI amžiuje komiksai vertinami, kaip ypatingas reiškinys.

– Kas yra komiksų kultūra?

– Komiksų kultūra yra svarbus medijos elementas ir meno forma, kuri daro didelę įtaką įvairioms sferoms: nuo edukacijos iki Holivudo ir politikos. Pavyzdžiui, prieš du metus Lietuvoje buvo išleista edukacinė priemonė mokyklinukams „Vaikų teisių ir pareigų knygelė“. Dauguma sėkmingų komiksų knygų ekranizuotos Holivude, persikelia į animacinius filmus  (Marjane Satrapi „Persepolis“, rodytas ir Lietuvoje per „Žiemos ekranus“).

– Ar matote komiksų kultūros ateitį Lietuvoje?

– Kol kas manome, kad Lietuvoje išpopuliarės tie komiksai, kurie jau yra žinomi Vakaruose, o tuomet plačiau rinka atsivers ir lietuviškų komiksų kūrėjams bei jų darbams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius