-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasidėjo šiuolaikinio meno mugė ARTVILNIUS, tarp laureatų – ir jaunieji menininkai, ir subrendę talentai

Trečiadienį Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ prasidėjo ketvirtoji tarptautinė šiuolaikinio meno mugė ARTVILNIUS. Tradiciškai prieš pat mugės atidarymą paskelbti ARTVILNIUS'13 laureatai – komisijos geriausiais šiemet pripažinti menininkai ir galerijos.
Mugė ARTVILNIUS'13
Mugė ARTVILNIUS'13 / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Smagu, kad mugė vyksta ir Vilnius nepraranda šio labai svarbaus kultūros gyvenimo įvykio. Trejus metus buvau šios mugės meno vadove, o šiandien man malonu būti tik komisijos pirmininke, kuri gali pasidžiaugti mugės žiedais ir vaisiais, – prieš pristatydama ARTVILNIUS laureatus sakė menotyrininkė profesorė dr. Raminta Jurėnaitė. – Komisijai buvo nelengva išrinkti laureatus, nes buvo daugiau apdovanojimų vertų menininkų ir galerijų, tačiau šios nominacijos yra labiau simbolinis gestas – tai mūsų bandymas paprovokuoti ir patraukti lankytojų dėmesį.“

Komisija, kurioje, be pirmininkės R.Jurėnaitės, dirbo tapytojas prof. Arvydas Šaltenis, menotyrininkė dr. Danutė Zovienė, dailininkė prof. Laima Oržekauskienė ir menotyrininkas Ernestas Parulskis, geriausiu ARTVILNIUS'13 Lietuvos menininku išrinko tapytoją Raimondą Gailiūną, kurį pristatė Panevėžio galerija A.

„Raimondas Gailiūnas – labai nuošaliai gyvenantis ir dirbantis tapytojas iki šiol nesulaukė didelio dėmesio, bet kelis dešimtmečius labai įdomiai dirbo ir tapė, eksponuodamas savo darbus Rokiškio kraštotyros muziejuje. Tikiuosi, kad ši mugė atkreips kolekcionierių ir meno kritikų dėmesį į šį talentingą menininką“, – laureatą pristatė R.Jurėnaitė.

Geriausiu užsienio menininku tapo didžiausios Ukrainos galerijos TSEKH pristatytas tapytojas Mikola Bilous.

Komisijos simpatijas pelnė geriausiu jaunuoju Lietuvos menininku tituluotas skulptorius Jonas Aničas.

„Lietuvos meno pasaulis pasipildė nauju talentingu autoriumi“, – pabrėžė komisijos pirmininkė.

Pietietiškos kultūros į mugę ARTVILNIUS atvežė geriausia jaunąja užsienio menininke išrinkta portugalė Zaida Gonzalez.

„Jos darbai atstovauja ispaniškai, portugališkai meno scenai – nors iš išorės jie atrodo žaismingai ir dekoratyviai, juose daug siurrelistinio žaidimo, pasąmonės nerimo ir provokacijos“, – aiškino R.Jurėnaitė.

Geriausia Lietuvos galerija komisija vieningai išrinko Vilniaus grafikos meno centrą.

„Jis mugėje puikiai pasirodo su nepriekaištinga kolekcija. Svarbu, kad ši galerija, vadovaujama dviejų jaunų menotyrininkių, tapo svarbiu Lietuvos grafikos centru. Todėl norėjosi jį įvertinti už nuoseklų profesionalų darbą“, – teigė komisijos nariai.

Tuo tarpu geriausia ARTVILNIUS'13 užsienio galerija paskelbta Latvijos galerija TIFANA, pristačiusi brandžią ir profesionalią programą.

„Vienas sudėtingesnių uždavinių – išrinkti geriausią mugės kūrinį. Nepaprasta buvo apsispręsti, bet yra vertybių, kurios nekinta, ir yra menininkų, kurie savo vėlyvajai kūrybai suteikia ypatingos jėgos. Todėl nusprendėme už geriausius mugės kūrinius įvertinti Kauno tapytoją Laimą Drazdauskaitę, – sprendimą paskelbė R.Jurėnaitė. – Perlų švytėjimas, vandens raibuliavimas – viskas yra jos abstrakčioje kūryboje. Tai – menininkė, kuri atstovauja tam, kas geriausia Kauno tapybos mokykloje. Nors L.Drazdauskaitė meno pasaulyje yra labai gerbiamas žmogus, bet kažkodėl ji iki šiol netapo plačiosios publikos numylėtine – tikimės, kad šią spragą pavyks užpildyti mugėje.“

Mugė ARTVILNIUS jau ketvirtus metus sulaukia didelio jaunųjų skulptorių dėmesio, todėl komisijai teko ilgai pasukti galvas, norint išrinkti geriausią šių metų skulptūrą ir instaliaciją.

Geriausia mugės skulptūra šiemet išrinkta Štutgarte šiuo metu gyvenančio ir kuriančio aktyvaus menininko Kęstučio Svirnelio kūrinys „Senis besmegenis“.

„Jis – nuolatinis mūsų mugės autorius ir publikos numylėtinis. Jo darbai turi žaidybinio prado ir dažnai sukelia šypseną“, – teigė komisijos pirmininkė.

Tuo tarpu geriausia ARTVILNIUS'13 instaliacija pripažinta Rimo Sakalausko video darbas „Elektrinės šviesos evoliucija“.

„Šis autorius – nors dar ir labai jaunas, aktyviai dalyvauja kultūriniame gyvenime. Jis dirba su įvairiomis medijomis, jam svarbus ne tik vaizdas, bet ir garsas, jis naudoja skulptūros elementus“, – aiškino vertintojai.

Juk visų menininkų tikslas sakyti žmonėms: „Žiūrėkit, koks pasaulis yra! Tu taip matai, o aš – taip. Mes džiaugiamės, kad vienas kitą kuriam.“

Paskutinė – dešimtoji – ARTVILNIUS'13 nominacija bus paskelbta paskutinę mugės dieną, sekmadienį, kai paaiškės, kas pelnė mugės lankytojų simpatijų prizą.

Šiemet mugė ARTVILNIUS užima 12 000 m² plotą, kuriame prisistato 50 meno galerijų iš 11 pasaulio šalių. Daugiausia menininkų Lietuvos lankytojams pristato galerijos iš Portugalijos, Italijos ir Prancūzijos.

Tradiciškai mugėje vėl vyksta didelio formato skulptūrų ir instaliacijų paroda „Takas“, kurioje bus galima pamatyti Vlado Urbonavičiaus, Kęstučio Svirnelio, Martyno Martišiaus, Mindaugo Tendziagolskio, Mariaus Skudžinsko Andriaus Ermino, Nerijaus Ermino, Algio Kasparavičiaus, Andriaus Petkaus, Rafal Piesliak kūrinius. Lankytojų laukia ir mugės renginių programa: konferencijos, diskusijos, knygų ir filmų apie menininkus pristatymai, fotosesijos ir kt.

„Džiaugiuosi, kad jauni menininkai gali čia save parodyti – anksčiau mes neturėjome tokių galimybių, todėl net pavydime: dar žali studenčiokai, o jau čia puikuojasi, – šypsojosi komisijos narys, tapytojas profesorius Arvydas Šaltenis. – Ši mugė – labai svarbus reiškinys. Mūsų kaimynai- latviai, estai, lenkai – ragina išlaikyti pozicijas ir išsaugoti šį renginį. Juk visų menininkų tikslas sakyti žmonėms: „Žiūrėkit, koks pasaulis yra! Tu taip matai, o aš – taip. Mes džiaugiamės, kad vienas kitą kuriam.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius