-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Tuminas: teatras tampa kosmopolitinis ir jau nebesvarbu, kur statomas spektaklis

Teatras tampa kosmopolitinis ir nebesvarbu, kurioje šalyje statomi spektakliai, teigia prieš 20 metų Valstybinį Vilniaus mažąjį teatrą įkūręs režisierius Rimas Tuminas, šiuo metu vadovaujantis Maskvos Valstybiniam akademiniam J.Vachtangovo teatrui.
 Rimas Tuminas
Rimas Tuminas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniuje balandžio pabaigoje rengiamos šio teatro dienos, per kurias Lietuvos žiūrovai, anot organizatorių, pirmą kartą galės išvysti šio Rusijos teatro trupės pasirodymus.

„Teatras tampa kosmopolitinis ir pradedi save suprasti žmonijos kontekste. Jau nebėra svarbu, ar dirbi ten, ar ten“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė R.Tuminas.

Balandžio 19–24 dienomis Lietuvos publikai bus pristatyti R.Tumino sukurti spektakliai – tragikomedija „Troilas ir Kresida“ pagal W.Shakespeare'ą (V.Šekspyrą) bei A.Čechovo spektaklis „Dėdė Vania“.

Lietuvos publika taip pat galės pamatyti bendrą J.Vactangovo teatro bei Valstybinio Vilniaus mažojo teatro projektą – N.Gogolio „Revizorių“. Jame pagrindinį vaidmenį atliks viena iš ryškiausių Rusijos teatro scenos žvaigždžių Sergejus Makoveckis, o kituose vaidmenyse – lietuvių aktoriai.

Ketvirtasis rodomas spektaklis – Jurijaus Kraskovo monospektaklis N.Gogolio „Pamišėlio užrašai“.

Režisierius tvirtino, kad pradėjęs dirbti J.Vachtangavo teatre, sukėlė jame šurmulio. „Teatras tapo ne tik įdomiu, jis pakilo, išsiveržė. Matyt, pajudinome jame tai, kas slypėjo. Aktorinė jėga suspindėjo ir tikiuosi, kad pavyko žiūrovus apgauti teatru“, – tvirtino J.Vachtangovo teatrui vadovaujantis kūrėjas.

Kalbėdamas apie „Dėdę Vanią“ R.Tuminas pripažino, kad šį spektaklį teko statyti keistomis aplinkybėmis, esą tuo metu teatre virė intrigos, o atmosfera buvo sudėtinga.

„Troilas ir Kresida“, pasak R.Tumino, taip pat kurtas nelengvai, nes žinomi aktoriai nenorėjo vaidinti epizodinių vaidmenų, paliko teatrą.

R.Tuminas apgailestavo, kad į Lietuvą nepavyko atvežti daugiau spektaklių: Maskvos „Sovremeniko“ teatre pastatytos F.Schillerio „Marijos Stiuart“ ir prieš trejus metus sukurto A.Gribojedovo „Vargo dėl proto“.

Vilniaus mažąjį teatrą prieš 20 metų įkūręs R.Tuminas vadovauja Maskvos J.Vachtangovo teatrui nuo 2007–ųjų.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius