Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Spektakliui „Madagaskaras“ – Rusijos komplimentai

Vilniaus mažasis teatras rugsėjo 9 dieną dalyvavo I-ajame tarptautiniame teatro festivalyje „Akademija“ Omske (Rusija) – čia buvo suvaidintas Mariaus Ivaškevičiaus „Madagaskaras“ (režisieriai Arvydas Dapšys ir Rimas Tuminas). Šis spektaklis, jau keturis metus rodomas perpildytose salėse, sulaukęs ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių žiūrovų bei kritikų dėmesio, tapo ir Omsko festivalio favoritu.
Spektaklis „Madagaskaras“
Spektaklis „Madagaskaras“ / VMT nuotr.
Temos: 1 Mada

Atsiliepimai apie festivalį vis dar plaukia. Viename pagrindinių Rusijos literatūrinių laikraščių „Literaturnaja gazeta“ (2008 spalio 1–7) teatro kritikas Aleksandras A. Vislovas negailėjo pagyrų vilniečiams, didelę savo reportažo dalį paskyręs Mažojo teatro spektakliui.

„Ir mes galėtume kariauti / Su tais, kurie prieš mus, / Nes tie, kurie prieš tuos, kurie prieš mus, / Su jais be mūsų nesusidoroja“ – gal ir ne visai sklandžiai, bet labai jausmingai traukė mišrus lietuvių–rusų choras penktą valandą ryto viešbučio „Turistas“ fojė-bare, pritariamas dviejų nežinia iš kur atsiradusių gitarų.

Akivaizdi akimirka tegul ir trumpos, tačiau absoliučios dviejų tautų vienybės, atstovaujamos jaunų Omsko akademinio dramos teatro ir Valstybinio Vilniaus mažojo teatro artistų. O juk tik prieš kokias aštuonias–devynias valandas Rimo Tumino auklėtiniai žengė į Omsko sceną su tam tikra, kaip atrodė, pastebima įtampa – lyg baimindamiesi, ar ką. Ir ištikimai svetinga, be to, dramiškai „pasikausčiusi“ žiūrovų salė tomis pirmosiomis spektaklio minutėmis irgi, atrodė, užsisklendė keistoje netikrumo–neryžtingumo būsenoje. Lyg laukdama kažkokių paslaptingų, o galbūt akivaizdžių išpuolių, kuriais – laikykite įtempę ausis! – grasino iš scenos aidintis keistas tekstas didžialietuvių tautinio pasididžiavimo tema. Beje, šis trumpalaikis netikrumas iš senų ir kilnių sienų dingo gana greitai – tam padėjo menas: stebuklingas subtilaus metaforiškumo ir emocinės įtampos derinys, kuriuo garsėja nuostabi teatro valstybė, be to, tas stulbinantis, drąsiai balansuojantis tarp negailestingos autoironijos ir oraus didžiavimosi savimi atvirumas kalbant apie pačius skaudžiausius, „prakeiktus“ visuomenės klausimus, skambantis spektaklyje „Madagaskaras“. Visa tai sugebėjo ištirpdyti ne tik lengvą iš pradžių juntamą svetimumo šaltuką“.

Sudėtinga kalba įamžinęs spektaklio įspūdžius ir festivalyje tvyrojusią nuotaiką, A. A. Vislovas reziumavo: „Vilniečių „Madagaskaras“ pagal Mariaus Ivaškevičiaus pjesę tapo viena festivalio viršūnių, galbūt jo kulminacija. Taip atsitiko dėl harmoningo ryškiausių bruožų komplekso: pačios temos reikšmingumo, visų teatrinių komponentų meistriškumo brandos, humoro, grožio, „baltiško“ prašmatnumo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius