Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ukrainos nepriklausomybės diena: kokių renginių nepraleisti?

Ukrainos nepriklausomybės diena šįmet kaip niekada svarbi. 15min atrinko renginius, kuriuose šiandien, rugpjūčio 24-ąją, verta dalyvauti.
„DakhaBrakha“ narė Nina Garenetska
„DakhaBrakha“ narė Nina Garenetska / „Scanpix“ nuotr.

1

Ukrainos menininkų koncertas

Lukas Balandis / BNS nuotr./Ruslana
Lukas Balandis / BNS nuotr./Ruslana

Trečiadienį Rotušės aikštėje vyks garsių Ukrainos bei Lietuvos menininkų koncertas „Kartu iki pergalės!“. Pirmoji pradės „Eurovizijos“ dainų konkurso ir pasaulio muzikos (kaip geriausiai parduodamo Ukrainos atlikėjo) apdovanojimą laimėjusi atlikėja Ruslana. Klausytojai taip pat išgirs „Thundertale“, „TaRuta“, tarptautinį vyrų chorą „UNIA“ bei „Walls Have Ears“.

Kada

rugpjūčio 24 d., 19 val.;

Kur

Rotušės aikštė, Vilnius;

Kiek

nemokamai.

2

„DakhaBrakha“ koncertas

„DakhaBrakha“ – kvapą gniaužiantis Rytų Europos folkloras, miestietiško avangardo ir Ukrainos liaudies kūrybos sintezė. Pačioje Ukrainoje jie yra kultinis reiškinys, o pasaulyje pasirodė daugiau nei penkiuose šimtuose koncertų ir spektaklių, dalyvavo daugybėje festivalių.

Kada

rugpjūčio 24 d., 19 val.;

Kur

Vasaros Terasa, Vilnius;

Kiek

nuo 15.60 iki 45 Eur.

3

„Dance of Freedom“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Meno projektas „Do Peremogi“ ant Maskvos namų pastato
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Meno projektas „Do Peremogi“ ant Maskvos namų pastato

Ukrainos nepriklausomybės dieną ant Maskvos namų fasado, ant kurio liepą tarptautinė menininkų komanda nutapė neofreską „Do Peremogi", vyks vertikalus šokio pasirodymas. Šokį „Dance of Freedom“ didžiuliame aukštyje atliks šio žanro pradininkė Lietuvoje, balerina Inga Briazkalovaitė. Pirmą pasirodymą, 12.30 val., stebės ir Ruslana.

Kada

rugpjūčio 24 d., 12.30, 16.30 ir 18.30 val.;

Kur

Rinktinės ir Juozapavičiaus gatvių kampas, Vilnius;

Kiek

nemokamai.

4

„Artbat“ koncertas

Arno Strumilos / 15min nuotr./Baltasis tiltas atšilus orams
Arno Strumilos / 15min nuotr./Baltasis tiltas atšilus orams

Pievoje prie Baltojo tilto žinomiausi Ukrainos didžėjai vilniečius ir miesto svečius kvies prisijungti prie solidarumo renginio ir išreikšti palaikymą jų valstybei. Publiką pajudėti kvies didžėjės Miss Monique ir „8kays“. Vėliau ritmą kaitins pasaulyje garsus duetas „Artbat“.

Kada

rugpjūčio 24 d., 17 val.;

Kur

pieva prie Baltojo tilto, Vilnius;

Renka paramą

Ukrainos muzikinių renginių asociacijos įsteigtas paramos fondas „Music Saves UA“.

5

Koncertas „Gėlės ir parakas“

Po „Walls Have Ears“ pavadinimu susibūrę menininkai sugrįžta į Vilniaus Rotušės aikštę su Vilniaus 700 metų jubiliejui dedikuotu renginiu. Ukrainos nepriklausomybės dienai skirtas koncertas „Gėlės ir parakas“ žada būti įspūdingas – scenoje gana netradicinis instrumentų ir menininkų sąstatas pateiks šiuolaikišką ukrainiečių klasika tapusių kūrinių video ir muzikos interpretaciją.

Atlikėjai: Darius Mažintas (fortepijonas), Ieva Barbora Juozapaitytė (vokalas), Adas Gecevičius (perkusija), Boris Kulenovic (bosas), Andrius Seliuta (video), Vytautas Žarnauskas (vaizdo instaliacija)

Kada

rugpjūčio 24 d., 21.30 - 23 val.;

Kur

Rotušės aikštė, Vilnius;

Kiek

nemokamai.

6

Spektaklis „Say It Quieter if You Can“

Eglės Digrytės nuotr./Šiaulių dramos teatras
Eglės Digrytės nuotr./Šiaulių dramos teatras

Šiaulių dramos teatre įvyks vienas išskirtinių „Šiaulių naktų“ akcentų, ukrainiečių šiuolaikinio šokio grupės „Ethno contemporary ballet“ spektaklis „Say It Quieter if You Can“. Pirmą kartą Lietuvoje šoksiantys menininkai atvyksta iš Charkivo, prieš tai su šiuo šokiu lankęsi Suomijoje bei Čekijoje.

Kadauk

rugpjūčio 24 d., 21 val.;

Kur

Šiaulių dramos teatras, Šiauliai;

Kiek

Nuo 12 iki 20 Eur.

7

Ščedryk

„Wikipedia“ nuotr./Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčia
„Wikipedia“ nuotr./Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčia

Išreikškite solidarumą Ukrainos nepriklausomybei sakralioje erdvėje – Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčioje. Tai – vienintelė šventovė Lietuvoje, kurioje meldžiamasi tik ukrainiečių kalba. Tą dieną čia skambės ne maldos, o choro „Aidija“ balsai. Koncertui kolektyvas pasirinko pavadinimą Shchedryk (ukrainietiškai Щедрик nuo Щедрий вечiр – dosnus vakaras). Ši ukrainiečių liaudies daina dar vadinama Geri (Naujųjų metų) linkėjimai arba tiesiog Kregždutė. Jos tekstas pasakoja istoriją apie kregždę, atskridusią į ūkį paskelbti apie gausų ir dosnų kitą pavasarį. Sulaukime jo sutelktyje, vienybėje ir palaikyme.

Kada

rugsėjo 24 d.,

Kur

Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčia, Vilnius;

Renka paramą

nemokamai, bet vietoje bus galima paaukoti Ukrainos pabėgėliams.

8

Ukrainos menininkų paroda „Erdvės“

Pavlo Makovas, „Between two empires“, 2010
Pavlo Makovas, „Between two empires“, 2010

Galerijoje „Arka“ pristatoma penkių Ukrainos menininkų – Mykola Malyško, Igoriaus Janovyčo, Dmytro Moldovanovo, Pavlo Makovo, Andrijaus Sahajdakovskio – kūryba. Parodoje pristatomi menininkai iš skirtingų geografinių vietovių ir dirbantys skirtingomis medijomis, reprezentuojantys mus kaip skirtingus, bet kartu ir vienalyčius. „Erdvės“ – tai paroda apie kūrybiškumo begalybę, apie dvasios stiprybę, apie stiprų meno balsą.

Kada

veiks iki rugpjūčio 6 d.

Kur

galerija „Arka“, Vilnius;

Kiek

nemokamai.

9

Saulėgrąžų skynimo akcija

Lukas Balandis / BNS nuotr./Tuskulėnų rimties parkas ir jo apylinkės
Lukas Balandis / BNS nuotr./Tuskulėnų rimties parkas ir jo apylinkės

Saulėgrąžų skynimas – tai Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro darbuotojų renginys, skirtas Ukrainos nepriklausomybės dienai paminėti. Šiandienos kontekste saulėgrąžos – ne tik geltonos vasaros gėlės, bet ir neoficialus Ukrainos valstybės simbolis, visiems mums primenantis apie žmonių kovą už laisvę ir tiesą.

Šių metų balandžio 23 dieną, lietingą šeštadienio rytą, Tuskulėnų rimties parke pasodintos saulėgrąžos gražiai išaugo ir pražydo, taip visą laiką simbolizuojančios palaikymą kovojančiai Ukrainai. Renginyje dalyvaus Lietuvos Respublikos Seimo nariai, Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta, Lietuvoje gyvenantys ukrainiečiai, Vilniaus gyventojai ir kiti garbūs svečiai.

Kada

rugpjūčio 25 d., 18 val.;

Kur

Tuskulėnų rimties parkas, Vilnius;

Kiek

nemokamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius