-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Varno premjeroje – nuo komedijų iki karstų (nuotraukos)

Gintaras Varnas, praėjusį penktadienį pelnęs „Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimą kaip geriausias režisierius, balandžio 4 ir 5 dienomis žiūrovus kviečia į premjerą Jaunimo teatre. Daugiau nei keturių valandų spektaklyje „Šekspyriada“, kuriame sujungtos keturių W.Shakespeare'o pjesių siužetinės linijos, komediją ir tragediją atskleidžia Jaunimo teatro subrendę ir teatro „Utopia“ jaunosios kartos aktoriai.
Andrius Bialobžeskis ir Gintaras Varnas
Andrius Bialobžeskis ir Gintaras Varnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šis spektaklis – tai ilgų pamąstymų, kas buvo pats Shakespeare'as, rezultatas. Kaip žinote, yra labai daug versijų. Ta mįslė mane slegia jau senokai. Bestatydami šį spektaklį, mes radome daug sąsajų su šia mįsle, – pasakojo režisierius. – Ieškojome kitokių sąskambių, derindami skirtingų pjesių siužetines linijas. Norėjome parodyti perėjimą nuo Shakespeare'o kupinų meilės ir geismo komedijų iki karstų.“

Norėjome parodyti perėjimą nuo Shakespeare'o kupinų meilės ir geismo komedijų iki karstų...Pirmą spektaklio veiksmą, anot G.Varno, sudaro Shakespeare'o komedijos „Vasarvydžio nakties sapnas“ bei „Užsispyrėlės sutramdymas“, antrame susipina komedijos su „Makbetu“, o trečiajame veiksme lieka „Makbetas“ su „Ričardu II“. Makbeto vaidmenį spektaklyje kuria Jaunimo teatro aktorius Andrius Bialobžeskis, kurio nuomone, būsimuoju spektakliu kalbama apie laiką.

„Laikas yra bene daugiausia nuvalkiota ir pažeista mūsų epochos metafizinė kategorija. Kiekvieną dieną mes girdime „Neturiu laiko“, „Vėluosiu“, „Per ilgai“ ir pan. Tame skubėjime susmulkėja, išsiskaido svarbiausi universalūs dalykai. Todėl ir spektaklio trukmė leis žmogui pabūti toje tamsoje, pabūti su savimi, savo mintimis ir neskubėti namo į savo banalią buitį, – įsitikinęs aktorius. – Spektaklyje taip pat atskleidžiami svarbiausi meilės jausmą griaunantys dalykai – būtent žmogaus pasmerktumas klaidai.“

Bendrame Jaunimo teatro ir teatro „Utopia“ spektaklyje žiūrovai scenoje, be A.Bialobžeskio, išvys Jaunimo teatro aktorius Neringą Varnelytę, Nerijų Gadliauską, Sergejų Ivanovą, Aleksą Kazanavičių ir devynis jaunus G.Varno auklėtinius. Dėl gyvenimo patirties trūkumo režisierius jaunosios kartos aktoriams skyrė vaidmenis komedijose, o subrendusiems aktoriams reikės įkūnyti dramatiškesnius personažus.

Su „Auksiniais kryžiais“ turime didelę bėdą. Gintaras per repeticijas vaikšto su kryžiumi, viena studentė su kryžiumi, o kadangi aš vienas turiu iš Jaunimo teatro aktorių, vaidinančių spektaklyje, tai mes visi dalysimės.„Šio spektaklio scenas su studentais mes pradėjome repetuoti prieš pusantrų metų, neturėdami didelių pretenzijų, kad tai taps spektakliu. Aš jiems spėjau apie Shakespeare'ą papasakoti viską, – juokėsi G.Varnas, tikindamas, kad jaunieji aktoriai yra labai smalsūs.

Tuo tarpu vyresnysis jų kolega A.Bialobžeskis džiaugėsi, kad į teatrą ateina laisvės sąlygomis užaugusi jauna karta.

„Tai žmonės, kurie iš principo skiriasi nuo visų tų kartų, kurias mes turime teatre. Jų patirties nėra sužeidę žiaurūs socialiniai dalykai, ideologinė priespauda. Būtent tai, kaip ta karta susidurs su vyresnėmis, duos labai įdomų rezultatą, kuris ir man dar kol kas yra paslaptis“, – prisipažino aktorius.

G.Varnas, įvertintas už praėjusius veiklos metus „Auksiniu scenos kryžiumi“, tikino, kad jam didžiausias apdovanojimas būtų, jei spektaklyje visos dalys suliptų į vieną, spektaklis jį patenkintų ir „pataikytų į laiką“. O A.Bialobžeskis juokavo, kad dabar repeticijose visi apsikarstę kryžiais.

„Su „Auksiniais kryžiais“ turime didelę bėdą. Gintaras per repeticijas vaikšto su kryžiumi, viena studentė su kryžiumi, o kadangi aš vienas turiu iš Jaunimo teatro aktorių, vaidinančių spektaklyje, tai mes visi dalysimės“, – šmaikštavo artistas, laukdamas po kelių dienų vyksiančios premjeros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius