-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje skambės keltiškų tradicijų įkvėpta muzika iš Ispanijos

Birželio 3 dieną Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje įvyks keltų-galisų muziką atliekančios ispanų grupės iš Galisijos „Milladoiro“ koncertas. Grupė „Milladoiro“ yra unikali, ilgus metus gyvuojanti, populiari, koncertuojanti visame pasaulyje ir tik Ispanijos ambasados prašymu sutiko atvykti į Lietuvą.
Grupė „Milladoiro“
Grupė „Milladoiro“ / Organizatorių nuotr.

„Milladoiro“ pavadinimas siejamas su akmenų krūvomis, kuriomis piligrimai žymėdavo Kelio maršrutą; jos simbolizuoja kultūrinių mainų taką, kuriuo į Galisiją pateko ir iš jos išplito kultūrinio identiteto elementai.

„Milladoiro“ tikslas – Galisijos muzikinį folklorą pritaikyti šiuoalikinei miesto kultūrai. Tradicinės muzikos kompozicijos, išsaugotos dainynuose ar tiesiog perimtos iš žodinių šaltinių, perdirbamos ir atliekamos daugiau kaip dvidešimčia skirtingų šiuolaikinių ir tradicinių instrumentų. Galutinis rezultatas – keltiškų tradicijų įkvėpta muzika, ypatinga tuo, kad joje ryški ir kitų kultūrų įtaka.

Galisija yra žalias, lietaus nestokojantis kalnų regionas Ispanijos šiaurės rytuose. Topografiniu ir klimato požiūriu jis panašus į kitas europinės Atlanto dalies pakraščio sritis, tokias kaip Airija, Velsas, Škotija ar Bretanė, kurias vienija bendras keltų kultūros palikimas, ypač įdomiai atsispindintis muzikoje.

Viduramžiais Galisija tapo svarbiu religiniu centru. Nuo X amžiaus iki XVII amžiaus pradžios piligrimai iš visos Europos keliaudavo lankyti apaštalo Jokūbo kapo, kuris, kaip manoma, yra Santjago de Kompostelos mieste; tokiu būdu šis Galisijos miestas tapo vienu iš kosmopolitiškiausių viduramžių Europos taškų. Piligrimai kartu nešdavosi muzikos instrumentus ir skleisdavo savo muziką. Išskirtinis tradicinės galisų muzikos bruožas, lyginant su taip vadinama keltų muzika, yra tas, kad joje ryškios ir germanų bei lotynų muzikos tendencijos, kurios sklido Galisijoje kartu su „Santjago kelio“ tradicija.

Grupė, veiklą pradėjusi 1978 metais, koncertavo visame pasaulyje, įrašė daugiau kaip dvidešimt plokštelių ir garso takelių filmams; ji nuolatos ieško naujų Galisijos muzikos išraiškos formų. „Milladoiro“ grupė yra didžiausia tradicinės galisų, arba keltiškosios muzikos Ispanijoje, propaguotoja.

Šis koncertas yra vienas didžiausių ambasados kultūrinių renginių per pastaruosius penkerius metus. Visas koncerto išlaidas ketina padengti ambasada, todėl koncertas visiems muzikos ir ispaniškos kultūros mylėtojams yra nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius