-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2024-ųjų Venecijos bienalė: visi iki šiol paskelbti nacionaliniai paviljonai, menininkai ir kuratoriai

Artėjant Venecijos bienalei, pamažu aiškėja, kas atstovaus šalims svarbiausiame meno renginyje. 2024-aisiais vyks jubiliejinė šešiasdešimtoji Venecijos meno bienalė.
Sonios Boyce paviljonas, pelnęs Didžiajai Britanijai „Auksinį liūtą“ 2022-ųjų Venecijos bienalėje
Sonios Boyce paviljonas, pelnęs Didžiajai Britanijai „Auksinį liūtą“ 2022-ųjų Venecijos bienalėje / „Scanpix“/AP nuotr.

60-osios tarptautinės Venecijos bienalės meno parodos tema – „Užsieniečiai visur“. Kaip skelbiama bienalės internetiniame puslapyje, ji kilo iš 2004 m. Paryžiuje gimusios ir Palerme gyvenančios Claire Fontaine kolektyvo pradėtos darbų serijos.

Kūrinius sudaro skirtingų spalvų neoninės skulptūros, kurios vis daugiau kalbų perteikia žodžius „Užsieniečiai visur“. Ši frazė savo ruožtu kilo iš Turino kolektyvo, kuris 2000-ųjų pradžioje Italijoje kovojo su rasizmu ir ksenofobija, pavadinimo: Stranieri Ovunque (liet. – užsieniečiai visur).

„Kūrinio fonas – tai pasaulis, kupinas daugybės krizių, susijusių su žmonių judėjimu ir egzistavimu tarp šalių, tautų, teritorijų ir sienų, kurios atspindi kalbos, vertimo ir etniškumo pavojus ir spąstus, išreiškiančius tapatybės, tautybės, rasės, lyties, seksualumo, turto ir laisvės nulemtus skirtumus ir nelygybę. Šiame kraštovaizdyje frazė „Užsieniečiai visur“ turi (mažiausiai) dvejopą reikšmę. Pirma, kad ir kur eitumėte ir kur būtumėte, visada susidursite su užsieniečiais – jie (mes) yra visur. Antra, kad nesvarbu, kur atsidurtumėte, visada, iš tiesų ir giliai viduje esate užsienietis.

<...> 2024-ųjų Venecijos meno bienalėje daugiausia dėmesio bus skiriama menininkams, kurie patys yra užsieniečiai, imigrantai, išeiviai, diasporos, emigrantai, tremtiniai ir pabėgėliai, ypač tiems, kurie judėjo tarp pietų ir šiaurės“, – savo pasirinkimą bienalės temai aiškino renginio kuratorius Adriano Pedrosa.

Bienalė vyks nuo balandžio 20 d. iki lapkričio 24 d. Ji vyksta dviejose pagrindinėse miesto vietose – Arsenale komplekse ir Giardini parke.

Peteikiame sąrašą šalių ir jų atstovų, kurių dalyvavimas bienalėje patvirtintas:

Airija

Menininkė: Eimear Walshe

Rengėjai: Sara Greavu; Projektinio meno centras, „Culture Ireland“ ir Airijos menų taryba

Kur: Arsenale

Airių menininkės ir rašytojos Eimear Walshe kūryba dažnai susijusi su ginčytinų Airijos žemių istorija ir politika, tačiau daugiausia dėmesio skiriama lyčiai ir seksualumui. E.Walshe, kurianti įvairiomis medijomis, yra apibūdinusi tai kaip „bandymą sutaikyti skirtingas istorijas, kurios, atrodo, prieštarauja viena kitai“. Paviljono kuratorė S.Greavu priduria: „E.Walshe nepaprastas darbas kalba apie nesaugią kartą, siūlo naujus būdus, kaip pripažinti giminystės, vietos ir meilės jausmą; atsisako atsiribojimo nuo istorijos ir bendruomenės, kalbos ir tradicijos.“ Po bienalės kūrinys turėtų keliauti po Airiją.

Australija

Menininkas: Archie Moore'as

Rengėjai: Ellie Buttrose; Australijos menų taryba

Kur: Giardini

Menininko Archie Moore'o darbuose dažnai sprendžiami ginčytini Australijos nacionalinės istorijos klausimai ir susiduriama su jais itin asmeniškose instaliacijose, kurioms įkvėpimo menininkas semiasi iš kasdienio gyvenimo. Paviljono kuratorė Ellie Buttrose sako, kad A.Moore'as „išskirtinis savo gebėjimu emociškai įtraukti žiūrovus per prisiminimus ir šeimos istorijas į meno kūrinius, kurie skatina diskusijas apie tai, kaip mes prisiimame atsakomybę už socialinius pokyčius“.

Imago / Scanpix nuotr./Anna Jermolaewa
Imago / Scanpix nuotr./Anna Jermolaewa

Austrija

Menininkė: Anna Jermolaewa

Rengėjai: Gabriele Spindler; Austrijos federalinė meno, kultūros, valstybės tarnybos ir sporto ministerija

Kur: Giardini

Rusijoje gimusi Vienoje gyvenanti menininkė, daugiausia užsiimanti fotografija, video ir instaliacijomis, pristatys naujus darbus, paremtus įvairiomis nesmurtinio pasipriešinimo išraiškomis. Tarp ankstesnių jos darbų – instaliacija apie garsius pašto balandžius ir Rusijos lyderių – Vladimiro Lenino, Josifo Stalino, Michailo Gorbačiovo ir Vladimiro Putino – imitatorių samdymas ir jų filmavimas viešosiose erdvėse projekte „The Doubles“ (2021 m.).

Belgija

Menininkai: Simona Denicolai ir Ivo Provoostas

Rengėjai: Antoinette Jattiot, Valonijos ir Briuselio federacija ir „Wallonia Brussels International“

Kur: Giardini

Menininkai atstovaus Belgijai Venecijos bienalėje su projektu, pavadintu „Petticoat Government“. Antoinette Jattiot kuruojamas jų projektas „sutelkia dėmesį į paneuropietiškas mitines figūras – milžinus“, rašoma pranešime.

„Padedant daugeliui bendrininkų, milžinai išjudinami naujame pasakojime. Per persikėlimą ir keliones skatinančią klajoklišką dvasią kūnai formuoja erdvę ir juos supančias atpažinimo bei projekcijos galias“, – rašoma pranešime.

Beninas

Menininkas: [bus paskelbta]

Rengėjai: Azu Nwagbogu, Yassine Lassissi, Franckas Houndégla, José Pliya

2024 m. Beninas pirmą kartą dalyvaus Venecijos bienalėje. Šalies dalyvavimas yra dalis platesnių Benino vyriausybės pastangų populiarinti Benino kultūros istoriją ir „diplomatijos, susijusios su Benino karališkųjų vertybių restitucija“, teigiama pranešime spaudai.

Danija

Menininkas: Inuuteqas Storchas

Rengėjai: Louise Wolthers, Danijos meno fondo Vizualiųjų menų projektų rėmimo komitetas

Kur: Giardini

Tai bus ne tik pirmas kartas, kai Danijai atstovaus Grenlandijos menininkas, bet ir pirmas kartas, kai Danijai atstovaus fotografas. Menininkas yra žinomas dėl momentinių nuotraukų, kuriose vaizduojama jaunų Grenlandijos gyventojų kasdienybė, ir jų derinimo su fotografine archyvine medžiaga. I.Storchas dažnai sugretindavo savo paties fotografijas su senesnių Grenlandijos fotografų darbais, taip pabrėždama XIX a. ir dabartinės Grenlandijos kontrastą.

Estija

Menininkė: Edith Karlson

Rengėjai: Corina Apostol, Maria Arusoo, Estijos šiuolaikinio meno centras

Taline gyvenanti skulptorė Edith Karlson sukurs įtraukiančią instaliaciją Estijos paviljonui. Menininkės „sugestyvios instaliacijos nukelia žiūrovus į epinę kelionę per istoriją, nuotaikas ir mitus“, sako kuratorius Geiras Haraldsethas, dalyvavęs tarptautiniame paviljono atrankos komitete. „E.Karlson tikėjimas meno, ypač skulptūros, galia paveikti mus visus šiandien labai reikalingas.“

Edith Karlson personalinė paroda „Keturių raidžių pasaulis“ / I. Gelūno nuotr.
Edith Karlson personalinė paroda „Keturių raidžių pasaulis“ / I. Gelūno nuotr.

Didžioji Britanija

Menininkas: Johnas Akomfra

Rengėjai: Tarini Malik; Britų taryba

Kur: Giardini

2022 m. bienalėje Sonios Boyce pristatymas Didžiosios Britanijos paviljone pelnė „Auksinį liūtą“ už geriausią nacionalinį dalyvavimą, todėl 2024 m. Jungtinei Karalystei atstovausiančiam filmų kūrėjas Johnas Akomfrah gali jausti šiokį tokį spaudimą. Britų ir Ganos menininkas geriausiai žinomas dėl savo aštrių vaizdo instaliacijų, kuriose nagrinėja tokias problemas kaip klimato kaita ir postkolonializmas. „Esu dėkingas, kad man buvo suteikta galimybė tyrinėti sudėtingą šios institucijos [Britanijos paviljono] ir tautos, kuriai ji atstovauja, istoriją ir reikšmę, taip pat jos architektūrinius namus Venecijoje su visomis istorijomis, kurias ji pasakojo ir toliau pasakos“, – teigė jis.

Islandija

Menininkė: Hildigunnur Birgisdóttir

Rengėjai: Danas Byersas; Islandijos meno centras

Kur: Arsenalas

Hildigunnur Birgisdóttir žaismingose skulptūrose naudojami įprasti kasdieniai daiktai – kompiuterio mygtukai, lipdukai, automobilių oro gaivikliai – ir atkreipiamas dėmesys į jų nepastebėtą dizainą, estetiką ir net grožį. Organizatoriai teigia, kad H.Birgisdóttir „dažnai naudoja ir piktnaudžiauja sistemomis, kurias sukūrėme savo materialiam pasauliui kurti“, o paviljono kuratorius D.Byersas priduria, kad menininkės darbai yra „estetiškai subversyvūs ir gudriai politiniai“.

Ispanija

Menininkė: Sandra Gamarra

Rengėjas: Adriano Pedrosa

Kur: Giardini

Peru gimusi, Madride gyvenanti menininkė Sandra Gamarra pristatys kūrinį „Pinacoteca migrante“, paremtą Ispanijos kolonizacijos pasekmėmis. Menininkė taip pat yra išgalvoto muziejaus „LiMac“ – Limos šiuolaikinio meno muziejaus, kuriame visi eksponatai, net muziejaus parduotuvės prekės, yra tapyti rankomis, autorė. S.Gamarra anksčiau atstovavo Peru 53-iojoje Venecijos bienalėje 2009 m.

Japonija

Menininkė: Yuko Mohri

Rengėjai: Sook-Kyung Lee, Japonijos fondas

Kur: Giardini

Japonija pasirinko Tokijuje gyvenančią menininkę Yuko Mohri atstovauti Venecijos paviljonui. 1980 m. Kanagavoje gimusi Y.Mohri domisi įvairiomis tarpusavio ryšių formomis. Savo dažnai didelio masto instaliacijose, tokiose kaip „Morė Morė (Leaky): Variations (2017-) ir I/O (2011-)“, vanduo ar elektra teka sujungtais vamzdžiais ir grandinėmis, įeina ir išeina iš įvairių kasdienių objektų. Neseniai jos darbai pasirodė šių metų 14-ojoje Gvangdžu bienalėje, kurios parodą kuruoja meno vadovė Sook-Kyung Lee.

„Jau kurį laiką žaviuosi Yuko kūryba, man labai įdomūs jos pasirinkti kasdieniai, įprasti daiktai ir erdvinė konfigūracija. Garsas ir muzika atrodo beveik neatsiejami ar įterpti į jiems skirtas erdves, o ne užimantys pagrindinę vietą ar pernelyg eksponuojami“, – sakoma Sook-Kyung Lee pareiškime.

Vida Press nuotr./Kapwani Kiwanga
Vida Press nuotr./Kapwani Kiwanga

Kanada

Menininkė: Kapwani Kiwanga

Organizatoriai: Gaëtane Verna; Kanados nacionalinė galerija

Kur: Giardini

Paryžiuje gyvenančios kanadietės menininkės Kapwani Kiwangos darbuose pasitelkiant įvairias medijas dažnai nagrinėjama užmiršta istorija. Antropologiją ir lyginamąją religiją studijavusią menininkę „domina meno kaip katalizatoriaus vaidmuo atskleidžiant ir nagrinėjant alternatyvius ir dažnai nutylėtus, marginalizuotus socialinius ir politinius naratyvus, kurie yra mūsų bendros istorijos dalis“, teigia paviljono kuratorė G.Verna.

T.Stuko nuotr./ Danutės Mukienės / LIMIS nuotr./„Pakui Hardware“ (Ugnius Gelguda ir Neringa Černiauskaitė) bei Marija Teresė Rožanskaitė
T.Stuko nuotr./ Danutės Mukienės / LIMIS nuotr./„Pakui Hardware“ (Ugnius Gelguda ir Neringa Černiauskaitė) bei Marija Teresė Rožanskaitė

Lietuva

Menininkai: Pakui Hardware (Neringa Černiauskaitė ir Ugnius Gelguda) ir Marija Teresė Rožanskaitė

Rengėjai: Valentinas Klimašauskas ir Joao Laia; Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, Lietuvos kultūros taryba

Menininkų duetas „Pakui Hardware“ Lietuvos paviljonui planuoja sukurti įtraukiančią instaliaciją, kurioje bus eksponuojami mirusios dailininkės siurrealistės Marijos Teresės Rožanskaitės paveikslai. Pasak pranešimo spaudai, ekspozicija „kurs pasakojimą apie (post)žmogiškųjų kūnų karščiavimą dabartinėmis ekonominėmis ir socialinėmis sąlygomis“.

Daugiau apie lietuvių paviljoną galite skaityti čia.

Nyderlandai

Menininkai: Renzo Martensas ir Kongo plantacijų darbininkų meno ratas (CATPC)

Rengėjai: Hichamas Khalidi, Mondriaano fondas

Kur: Giardini

Olandų menininkas Renzo Martensas bendradarbiauja su Kongo plantacijų darbininkų meno ratu (CATPC), kad sukurtų parodą, kuri vienu metu veiks Olandijos paviljone ir „White Cube“ meno centre Lusangoje, Kongo Demokratinėje Respublikoje. CATPC yra plantacijų darbininkų kolektyvas, įkurtas 2014 m. Iš meno uždirbtus pinigus jis naudoja plantacijoms išpirkti ir paversti jas biologiškai įvairia aplinka. 2017 m. kolektyvas bendradarbiavo su R.Martensu ir atidarė „White Cube“ erdvę buvusioje plantacijoje, kurioje dabar vykdoma didžioji grupės veiklos dalis.

Pietų Korėja

Menininkė: Koo Jeong A

Rengėjai: Jacobas Fabricius ir Lee Seol-hui; Korėjos meno taryba

Kur: Giardini

Koo Jeong A Pietų Korėjos paviljonui planuoja sukurti įtraukiančią instaliaciją, kurios metu lankytojai galės leistis į „kelionę po Korėjos kvapus“ šalies miestuose. Menininkė kvapus naudojo ir ankstesniuose darbuose, pavyzdžiui, sukurdama miesto kvapą prieš pat liūtį parodoje Dia Art Foundation Niujorke arba pripildydama nenaudojamą Londono metro platformą nykstančiu agaro medžio kvapu. Koo Jeong A yra bene geriausiai žinoma visuomenei dėl savo šviečiančių tamsoje riedlenčių aikštelių, sukurtų naudojant fosforescencinius dažus.

Prancūzija

Menininkas: Julienas Creuzet

Rengėjai: Prancūzijos institutas, Prancūzijos Europos ir užsienio reikalų ministerija ir Prancūzijos kultūros ministerija

Kur: Giardini

Prancūzų menininkas Julienas Creuzet užaugo Martinikos saloje – prancūzų užjūrio regione Karibų jūroje, o jo „išskirtinę kūrybą ir žodinės literatūros dovaną lemia kreolizacija, sujungianti medžiagų, istorijų, formų ir gestų įvairovę“, teigia atrankos komitetas, vienbalsiai nusprendęs, kad jis atstovaus Prancūzijai.

Singapūras

Menininkas: Robertas Zhao Renhui

Rengėjai: Haeju Kim Zhao, Singapūro dailės muziejus

Kur: Arsenale

Robertas Zhao Renhui nagrinės sudėtingus gamtos ir kultūros ryšius pasitelkdamas fotografiją, vaizdo įrašus ir skulptūrą. Naujausios parodos: „Miško institutas“ (2022 m.) – didelės apimties architektūrinė instaliacija kareivinėse Singapūre ir „Nesavalaikės meditacijos“ (2022 m.) – serija darbų, kuriuose alternatyviai žvelgiama į istoriją ir gamtą per instaliacijas su praeities ir dabarties videodarbais, fotografijomis ir artefaktais.

Suomija

Menininkės: Pia Lindman, Vidha Saumya ir Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen

Rengėjai: Yvonne Billimore ir Jussi Koitela; „Frame Contemporary Art Finland“ fondas

Kur: Giardini

Trys Suomijai atstovaujančios menininkės – Pia Lindman, Vidha Saumya ir Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen – kuria darbus, kuriuose tyrinėjamas žmogaus kūnas ir mūsų kūno patirtis. Kaip teigiama pranešime spaudai, kiekviena iš menininkių „sukūrė tarpdisciplininę praktiką, kurioje sąmoningai susipina menas, gyvenimas ir aktyvizmas“, ir joms buvo pavesta sukurti naujus kūrinius, kurie tarpusavyje palaikys dialogą.

Šiaurės šalys (Norvegija, Švedija ir Suomija)

Menininkai: Lap-See Lam, Kholod Hawash ir Tze Yeung Ho

Rengėjai: Asrin Haidari; Švedijos modernaus meno muziejus

Kur: Giardini

Pasak Šiaurės šalių paviljono organizatorių, švedų menininkė Lap-See Lam bendradarbiaudama su suomių menininke Kholod Hawash ir norvegų kompozitoriumi Tze Yeung Ho sukurs „didelės apimties Gesamtkunstwerk“.

Garso instaliacija ir performansas bus įkvėpti Kantono operos, kuriai būdingas sudėtingas grimo stilius ir kostiumai, o siužetai paremti Kinijos istorija ir mitais.

„Visi trys mūsų pakviesti dalyviai yra fenomenalūs pasakotojai, kurie pasitelkdami garsą ir vaizdą sujungia prieštaringus tautinio identiteto jausmus, apimančius lygiagrečias susvetimėjimo ir kultūrinės giminystės patirtis“, – sako paviljono kuratorė A.Haidari. Ji priduria: „Gesamtkunstwerk“ mus nukelia į pasakų pasaulį, kuriame antgamtinės būtybės apverčia realaus pasaulio logiką aukštyn kojomis“.

Šveicarija

Menininkas: Guerreiro do Divino Amor

Rengėjai: Andrea Bellini; Šveicarijos menų taryba „Pro Helvetia“

Kur: Giardini

Šveicarijos ir Brazilijos menininkas Guerreiro do Divino Amor (jo vardas išvertus iš portugalų kalbos reiškia dieviškosios meilės karys) sukurs ekspoziciją „Super Superior Civilizations“, kurioje nagrinės nacionalizmą ir politines mitologijas. Tai bus naujausia 2005 m. pradėto menininko ilgamečio projekto „Superfantastinis pasaulio atlasas“ dalis.

Taivanas

Menininkas: Yuanas Goang-Mingas

Rengėjai: Abby Chen, Taipėjaus vaizduojamojo meno muziejus

Kur: Prigioni rūmai

Yuano Goang-Mingo meninė kalba dažnai tyrinėja gyvenimiškos patirties sąlygas ir globalėjančią miesto aplinką. Venecijos bienalėje jis daugiausia dėmesio skirs žemėlapių sudarymo politikai, taip pat karo ir kasdienio gyvenimo santykiui. Parodą kuruos San Francisko Azijos meno muziejaus šiuolaikinio meno vadovė ir vyresnioji kuratorė Abby Chen.

„Žmonės supranta istoriją ne tik remdamiesi chronologiniais įrašais, bet taip pat realiai, kaip ir ore tvyrantis kvapas – mes visi gyvename istorijoje, – sakoma A.Chen pareiškime. – Netikrumo ir nesutarimų kupinoje eroje kartu sieksime tyrinėti laiką kaip kintančią buveinę ir pastovumą kaip pasipriešinimo formą.“

2003 m. jis atstovavo Taivanui Venecijoje su savo įtakingu darbu „City Disqualified“ (2002). Jį sudaro 300 Taipėjaus Ximeno rajono sankryžos nuotraukų įvairiu dienos ir nakties metu, kurios buvo skaitmeniniu būdu pakeistos, kad iš jų būtų pašalinti visi žmonės.

Turkija

Menininkė: Gülsün Karamustafa

Rengėjai: Esra Sarıgedik Öktem

Kur: Arsenale

Turkijos atstovė parodoje skirs dėmesį šiuolaikinei Turkijai ir istorinei neteisybei, pasitelkiant daugiadisciplininius darbus, apimančius instaliaciją, asambliažą, skulptūrą, tapybą ir videodarbus.

„G.Karamustafa yra viena svarbiausių Turkijos šiuolaikinio meno scenos figūrų, o jos darbai keliavo ir buvo reikšmingi daugelyje pasaulio šalių, – sakė Stambulo bienalės direktorė Bige Örer. – Jos daugiasluoksnė meninė praktika susijusi su aktualiausiomis mūsų laikų problemomis, tokiomis kaip perkėlimas ir migracija, tremtis ir etniškumas, seksualumas ir lytis.“

Vengrija

Menininkas: Mártonas Nemesas

Rengėjai: Róna Kopeczky; Julia Fabényi, Liudviko muziejus

Kur: Giardini

Mártono Nemeso abstrakčius paveikslus ir skulptūras dažnai įkvepia skaitmeninės ir techno subkultūros, iš kurių jis skolinasi vizualinius tropus. Vengrijos paviljonui menininkas kurs „įtraukiančią aplinką, Gesamtkunstwerk (tai meno kūrinys, kuriame panaudojamos visos ar daugelis meno formų arba siekiama tai padaryti – red. past.), kurio šaknys glūdi išplėstinėje tapyboje", teigia organizatoriai. Kūrinys užims visą erdvę, jame taip pat bus naudojamas garsas ir lytėjimas.

Vokietija

Rengėjai: Çağla Ilk, Užsienio santykių institutas

Kur: Giardini

Architektė ir kuratorė Çağla Ilk, Vokietijos Baden Badeno Valstybinės meno galerijos direktorė, pakviesta kuruoti Vokietijos paviljoną šešiasdešimtojoje Venecijos bienalėje. Paviljonui, kuris paprastai yra labai atidžiai stebimas, nes praeityje šešis kartus laimėjo prestižinį bienalės „Auksinį liūtą“, kol kas nepaskirtas joks vienas menininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius