Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Debiutinėje Algirdo Bako fotografijų parodoje – kitokia Amerika

Kūrybinių industrijų centre „Pakrantė“ atidaryta didelio lankytojų susidomėjimo sulaukusi debiutinė Algirdo Bako fotografijų paroda „New York – San Francisko“.
Algirdo Bako parodos „New York / San Fransisco“ atidarymas
Algirdo Bako parodos „New York / San Fransisco“ atidarymas / Gedmanto Kropio ir Andriaus Burbos nuotr.

A.Bako „Amerika“ yra pati tikriausia Americana – charakteringų, nostalgiškų, tikrovėje užsislėpusių kultūros blyksnių paletė, surinkta sekant vakarietiško wow ilgesiu ir neišvažinėtų kelių vingiais. Daugiau nei du mėnesius trukusioje kelionėje fotografas iš naujo atrado šalį, kurią visi pažįstame iš savo fantazijų žemėlapio, tačiau sunkiai suvokiame iš tikrųjų esant. Savo kelionėje, kaip ir visoje kūryboje, jis ieško santykio: jokia nuotrauka neatsiranda be pokalbio, jokia scena – be istorijos.

Paroda veiks iki lapkričio 28 d. kūrybinių industrijų centre „Pakrantė“

A.Bako „Amerikoje“, kaip ir tikrojoje, ypatingą vietą užima automobiliai: grakštūs senoviniai kėbulai, krūmais užaugę karkasai, plaunami ir prižiūrimi keturračiai draugai. Tai – regiono vizualinis ženklas, atpažįstamas kaip kaubojaus skrybėlė ir dokumentuojamas su dizaino istoriko atidumu. Rūdijantys varikliai gauna vietą amžinybėje, kurioje jais vėžinsis istorija.

Amerikiečiai A.Bako peizažuose – lėti ir šilti, neskubantys išgyventi savo kasdienybės procesų. Kaip ir viskas „Jungtinėse Vaizduotės Valstijose“, jie atrodo tipiški ir tuo pačiu nerealūs. Kiekvienas „Amerikos“ pilietis portretuojamas atsargiai, bet intensyviai sutelkus dėmesį, išryškinant neįvardijamą jų buvimo ten ir tada esmę, telpančią į languoto švarko atlapą ar kirpimo mašinėlės dūzgimą. Kiekvieną procesą ženklina estetika ir empatija, leidžianti fotografui priartėti prie žmonių ir vietų istorijų, tačiau neįsiterpti į intymią jų buitį. Taip įvykstantys susitikimai su atsiskyrėliais, įsimylėjėliais, paplūdimiais ir motociklais patvirtina atstumų dydį, bet visiškai ištrina jų svarbą. Jie ne kadre – jie ilsisi tarp kadrų, tarp daugybės kasdienių šalies vėjų, pučiančių ir į mūsų ekranus.

Gedmanto Kropio ir Andriaus Burbos nuotr./Algirdo Bako parodos „New York / San Fransisco“ atidarymas
Gedmanto Kropio ir Andriaus Burbos nuotr./Algirdo Bako parodos „New York / San Fransisco“ atidarymas

Parodos architektūroje A.Bakas šiuos ekranus perkonstruoja, sukurdamas savo pasakojimą. Šviesadėžėse eksponuojami vaizdai – nebe dokumentika, o gyva transliacija. Mes stebime kelionę po pasaulį, kurį visi pažįstame, bet kuriuo vis tiek negalime patikėti. Mes patys leidžiamės į kelionę po savo stereotipus, įsitikinimus ir geografines pasakas. Kaip ir scenoje su skraidančių lėkščių nuotraukas apžiūrinėjančiais entuziastais Rosvelo NSO muziejuje: Algirdo Bako paroda yra fotografinis Amerikos egzistavimo įrodymas.

Paroda veiks iki lapkričio 28 d. kūrybinių industrijų centre „Pakrantė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius