Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunieji kūrėjai MMC kolekcijoje: Kristina Kurilionok ir jos vidiniai demonai

Modernaus meno centras (MMC) kartu su 15min pradeda rubriką, kurioje bus pristatomi 5 įsimintiniausi jaunosios kartos tapytojai (gimę 1980-1990). Jūsų dėmesiui – tapytoja Kristina Kurilionok.
„Savistaba“ / fotokoliažas / 2015 / Kristinos Kurilionok kūryba
„Savistaba“ / fotokoliažas / 2015 / Kristinos Kurilionok kūryba
Temos: 1 MO muziejus

Menininkės pavardė tapo žinoma 2009 m. po „Jaunojo tapytojo prizo“ konkurse pelnyto publikos prizo. Jos kelias į menus nebuvo tiesus.

Būdama gabi ir tiksliesiems mokslams, mergina pirmiausiai rinkosi sotesnę ateitį žadančias vadybos studijas. Tačiau dar paauglystėje, J.Vienožinskio dailės mokykloje, užgimusi trauka tapybai niekur nedingo, o tik stiprėjo. Todėl ji ryžosi žengti į nežinomybę – įstojo į Vilniaus dailės akademiją.

„Šventė“ / drobė, aliejus / 2013 / Iš Modernaus meno centro kolekcijos / Kristinos Kurilionok kūryba
„Šventė“ / drobė, aliejus / 2013 / Iš Modernaus meno centro kolekcijos / Kristinos Kurilionok kūryba

Dėstytojai ragino pirmiausia nuoširdžiai ir atvirai atsakyti į klausimą: „Kas man iš tikrųjų rūpi?“ Ji įsižiūrėjo į save. Pradėjo domėtis psichoanalize, narstyti savo vidinio pasaulio konfliktus, fotografuoti save. Drobėse įsikūrė siurrealistiškai besidauginantys, šizofreniški jos atvaizdai, kurie tapo atpažįstamiausiu Kurilionok tapybos bruožu.

Kristinos kūryba gimsta, ieškant savo vidinės sumaišties šaknų, susijusių su vaikystės, jaunystės patyrimais, traumomis, vidiniais demonais. Menininkė naudoja savo patirtis, kūriniuose formuodama atskirą, nepriklausomą pasaulį.

„Mūsų kaime viskas po senovei“ / drobė, aliejus / 2012 / Iš Modernaus meno centro kolekcijos / Kristinos Kurilionok kūryba
„Mūsų kaime viskas po senovei“ / drobė, aliejus / 2012 / Iš Modernaus meno centro kolekcijos / Kristinos Kurilionok kūryba

Kas pavaizduota paveiksle „Mūsų kaime viskas po senovei“? Dešinėje matome liūdnas dvynes, viena iš jų rankose glaudžia juodą katę. Tai pačios menininkės pasąmonės projekcijos, vaikštančios po niūrius praeities atsiminimus, o katė – iš tikrovės atkeliavusi Kristinos palydovė ir saugotoja, vardu Shyva.

Kairėje pavaizduotas šunį glostantis senolis. Jo siluetas atsikartodamas nueina į peizažo gilumą, pakeliui sutikęs po pušimi lūkuriuojančią moterį. Galbūt ji tik pasisveikina, o gal pasitinka ir palydi. Nežinome šio siužeto prasmės, bet galime nujausti, jog paveiksle užsimenama apie mirtį.

Dvynės eina žiūrovo link, tarsi tikėtųsi būti priglaustos, kad išsiverktų. Joms už nugaros liekanti istorija – tai gyvas likęs jautrus prisiminimas.

„Savistaba“ / fotokoliažas / 2015 / Kristinos Kurilionok kūryba
„Savistaba“ / fotokoliažas / 2015 / Kristinos Kurilionok kūryba

Suprasti akimirksniu

  • Kas? Kristina Kurilionok
  • Gimimo metai: 1983
  • Studijos: 2004-2008 Vilniaus dailės akademija, tapyba, BA2008-2010 Vilniaus dailės akademija, tapyba, MA
  • Apdovanojimai: Tarptautinio konkurso „Jaunojo tapytojo prizas‘09“ publikos prizo laureatė
  • Temos: tapatybė, kūniškumas, metamorfozė, atmintis, prisiminimai
  • ​​Kas autorei yra tapyba? „Tai kelionė į nenutrūkstamą ir kasdienę metamorfozę, sukurtą žmogaus egzistencijos.“

MMC devizas
MMC devizas

APIE:

MMC – tai šiuo metu besikuriantis naujas meno muziejus, kuris įsikurs Vilniuje, buvusio „Lietuvos“ kino teatro vietoje. Iki atidarymo (2018 m.) MMC veikia kaip „muziejus be sienų“, įgyvendindamas visuomenei ir miesto svečiams atvirus kultūrinius projektus („Literatų gatvė“, „Vilniaus kalbančios skulptūros“), leisdamas meno edukacijai skirtas knygas.

Būsimo muziejaus pagrindą sudaro nuosekliai kaupiama Lietuvos meno nuo 1960-ųjų iki šių dienų kolekcija. Šiuo metu joje yra virš 4000 tapybos, grafikos, fotografijos, skulptūros, videomeno kūrinių, kuriuos sukūrė ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje pripažinti menininkai. 15min kultūros rubrikoje kas savaitę supažindinsime su išskirtinio dėmesio nusipelniusiais kolekcijos autoriais ir jų kūriniais.

Daugiau: www.mmcentras.lt

MMC

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius