Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 01

Seksualumas sovietmečiu: aktų propaganda, pikantiškos „laukinių“ nuotraukos ir vulgariosios pogrindžio „grožybės“

Sovietmečiu seksualumo kultūra bei jos samprata buvo visiškai infantili. Ar galėjo būti kitaip, jei Sovietų Sąjungoje ne tik kad nebuvo jokios seksualinio švietimo politikos, tačiau ir naujajam tarybiniam žmogui turėjo labiau rūpėti tokie komunistiniai idealai kaip kolektyvinė moralė, penkmečio planai ir pasaulinė taika, o ne su gyvuliškumu ir nešvara siejamas seksualumas.
Sovietiniai žurnalų viršeliai
Sovietiniai žurnalų viršeliai / 15min nuotr.

Pastaraisiais metais vis didesnio dėmesio sulaukia įvairios studijos, skirtos sovietmečio istorijai, to laikotarpio visuomenės gyvenimui bei kasdienybei. Viena tokių – neseniai pasirodžiusi istorikų Valdemaro Klumbio ir Tomo Vaisetos monografija „Mažasis o: seksualumo kultūra sovietų Lietuvoje“.

Remdamiesi to meto spauda, įvairių žmonių dienoraščiais bei atsiminimais, archyvais ir interviu, autoriai atskleidžia spalvingą ir nevienareikšmę seksualumo sampratą to meto viešajame bei kasdieniame gyvenime.

Plačiai paplitęs posakis, kad sovietmečiu sekso nebuvo, iš dalies atitiko viešąją nuomonę apie seksualumo kultūrą bei įvairias jos raiškas to meto visuomenėje. Tačiau ėmę gilintis į šią temą, knygos autoriai atrado spalvingą ir labai dinamišką paveikslą.

Tuometinėje spaudoje buvo publikuojami seksualizuoti moterų atvaizdai, populiarėjo meninių aktų fotografijos, jaunimo madoje atsirado vis daugiau apnuoginto kūno.

Vėlyvuoju sovietmečiu iš Japonijos šalį pasiekus vaizdo grotuvams, žmonės grupelėmis rinkdavosi žiūrėti pornografinių filmų, didžiuliais tiražais buvo leidžiamos santuokiniam, o kartu ir seksualiniam gyvenimui skirtos knygos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius