-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

4 gresiančių skyrybų požymiai

Vis labiau nesutariate? Šeimos psichoterapeutas Johnas M.Gottmanas siūlo atkreipti dėmesį į 4 artėjančių skyrybų požymius. Aišku, tai visai nereiškia, kad santykių neišsaugosite – tiesiog būkite budrūs.
Susipykusi pora
Susipykusi pora / Vida Press nuotr.

Absoliučiai visų porų santykiuose pasitaiko kritikos, šiokios tokios nepagarbos, atsainumo – mes nė vienas nesame idealūs. Tačiau viskas priklauso nuo dozės... Jei neigiami santykių aspektai jau nugali teigiamus, verta suklusti.

1 požymis: Kritikuojamas ne elgesys, o pats partneris

Nuolatinės kritiškos pastabos, verčiančios kitą žmogų jaustis „blogu“. Nuolatiniai apibendrinimai: „tu visada...“, „tu niekada...“, „tu iš tų žmonių, kurie...“, „ir kodėl tu toks/tokia?“ Dažniausiai kritikuojamasis ima gintis, ir abi pusės net nebesiklauso viena kitos – kaltinimai skrieja kaip strėlės. 

Ką daryti? Jei kritikuojate – tai tik konkretų elgesį konkrečiu atveju, o ne pačią asmenybę. Pavyzdžiui: „Atsitiko X, aš pasijutau Y, o norėčiau, kad būtų Z“. 

2 požymis: Demonstruojama panieka

Psichoterapeutas įžeidžias, išjuokiančias patyčias išskiria kaip pačią rimčiausią santykių problemą.

Ir net nebūtinai žodžiais – dažnai tai būna neverbaliniai signalai, kuriais pasistengiama kitą žmogų pažeminti. Nuolatiniai sarkastiški juokeliai, išraiškingi atodūsiai, reikšmingi krenkštelėjimai... Visa tai žeidžia kito jausmus ir mažina jo savivertę. Tai daroma sąmoningai, kartais kerštaujant ir norint įžeisti ar išjuokti partnerį. Psichoterapeutas tokias patyčias išskiria kaip pačią rimčiausią santykių problemą.

Ką daryti? Jei norite išsaugoti santykius – turėsite pasistengti, pašlifuoti aštrius savo charakterio kampus ir prisiminti, kad patyčios – pats skaudžiausias dalykas, kurį sunku pamiršti.

Vida Press nuotr./Nelaiminga moteris
Vida Press nuotr.

 3 požymis: Agresyvi gynyba

Vienam partneriui atrodo, kad jis nuolat puolamas, tad jis visada pasiruošęs gintis. Jis įprato būti aukos pozicijoje, ir, pradėdamas teisintis, netrukus pereina prie kaltinimų: „o tu pats...“, „taip, bet...“, vis aršiau ginama savo pozicija – taip, kad vėliau jau niekas nebepamena, nuo ko ginčas prasidėjo. 

Ką daryti? Pabandyti atsidurti partnerio vietoje. Parodyti, kad sutinkate bent su puse jo argumentų, kad suprantate jo jausmus ir gebate į situaciją pažvelgti jo akimis.

4 požymis: Užsisklendimas ir konfliktų vengimas

Norėdami išvengti nemalonių situacijų, kai kurie žmonės „negirdi“, ką jiems sako, atsakinėja vienu žodžiu arba stengiasi pakeisti temą, įbeda akis į kompiuterį ar televizorių ar apskritai išeina iš kambario. Tai kartais būna bandymas nusiraminti, neleisti išsiveržti emocijoms, bet konfliktų vis tik išvengti nepavyksta. Tokį „neutralitetą“ partneris supranta kaip šaltumą, aroganciją ir norą nusišalinti nuo sprendimų.

Vida Press nuotr./Susipykusi pora
Vida Press nuotr.

Ką daryti? Svarbu laiku pastebėti, kad jūs ar jūsų partneris stengiatės išvengti pokalbių todėl, kad jus pernelyg užvaldžiusio emocijos. Kurį laiką „nekalbadienio“ pertraukėlė netgi naudinga, bet ji neturi pernelyg užsitęsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius