-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amžius – tai tik požiūris, arba Kaip susidraugauti su senatve

Didžiąją dalį gyvenimo praleidžiame bijodamos senatvės. Tačiau ar žinojote, kad sendamos mes įgyjame daugiau pasitikėjimo savimi, išminties ir net esame laimingesnės?
Laiminga moteris
Laiminga moteris / Vida Press nuotr.

„O dabar – tris kartus valio!!!“ – gimimo dieną šlovinantys žodžiai, atrodo, pradžiugina tik vaikus. Vaikystėje trokštame kuo greičiau užaugti. Norime daugiau laisvės, atsakomybės ir savarankiško gyvenimo. Kiekvieni metai „plius“ vaikams reiškia didesnes galimybes ir prieš akis atsiveriantį pasaulį.

Pamenu, kaip į trisdešimtmečius ir vyresnius žvelgiau tarsi į kitos planetos gyventojus. Kaip antrokė į dvyliktokus. Tai, kas atrodo taip toli ir kuo niekuomet nebūsiu. „Forever young“, – dainavome su drauge ir net nepastebėjome, kaip pačios pamažu tapome kitos planetos gyventojomis. Ir štai aš esu čia, peržengusi tą baisųjį trisdešimtmečio slenkstį.

TAIP PAT SKAITYKITE: 9 idėjos, galinčios „perkrauti smegenis“

Prisipažinsiu, šio jubiliejaus bijojau labiau už viską. Šitas skaičius man, kaip ir daugeliui, asocijuojasi su rimtimi – dekada, kada reikia dėti pliusiukus prie gyvenimo pasiekimų. Karjera, nuosavas būstas, vyras, vaikai. Check! Amžius, kuris nuo žemės paviršiaus nušluoja visą nerūpestingumą, vakarėlius iki paryčių, jaunystę, žaismingumą... Bent jau taip maniau, kol neužpūčiau 30 žvakučių ant torto. Nusprendžiau – būti trisdešimtmete nėra taip blogai, tačiau sulaukti 40-ies – va čia tai iššūkis. Nors tikiuosi, kad sulaukus ir šio jubiliejaus mano baimė pasenti nusikels dar viena dekada. 

Vida Press nuotr./Besisupanti moteris
Vida Press nuotr.

Senatvė – tai kažkas, kas nutinka kitam, bet ne man. Šie įsitikinimai taip giliai įsišakniję, kad net nesusimąstome apie galimus senatvės pliusus. 

Dauguma moterų paniškai bijo senatvės. Ir tai nestebina, nes jaunystės kultas giliai įsišaknijęs mūsų visuomenėje. Manome, kad laimingos ir sėkmę pasiekusios gali būti tik jaunos, gražios ir stilingos moterys. Senatvė – tai kažkas, kas nutinka kitam, bet ne man. Šie neigiami įsitikinimai taip giliai įsišakniję, kad net nesusimąstome apie galimus senatvės pliusus. O jų net daugiau nei minusų. 

Senatvės pliusai 

„Kuo norėtum būti užaugęs?“ – paklausė mokytojas jauno Johno Lennono. – „Laimingas“, – atsakė jis. Mokytojas supyko, kad šis nesuprato užduoties, tačiau būsimasis „The Beatles“ narys atšovė: „Jūs nesuprantate gyvenimo.“ Iš tiesų, kiekvienas žmogus siekia būti laimingas. Ir tai amžius mums duoda su kaupu. Nors daugumai atrodo, kad senatvė yra pats liūdniausias gyvenimo periodas, mokslininkų teigimu, yra atvirkščiai!

Nustatyta, kad senesni žmonės kreipia daugiau dėmesio į pozityvius gyvenimo aspektus, o jauni – į negatyvius. 

Laimingiausi yra ne grožiu spinduliuojantys dvidešimtmečiai, bet... šešiasdešimtmečiai. Ar žinojote, kad su kiekvienu dešimtmečiu patiriame vis mažiau streso, pykčio, o į įvairius gyvenimo iššūkius reaguojame kur kas lengviau nei jaunystėje? Nustatyta, kad senesni žmonės kreipia daugiau dėmesio į pozityvius gyvenimo aspektus, o jauni – į negatyvius. Na, o jei bijote, kad senatvėje jums bus nuobodu, mokslininkai taip pat nuramina – seni žmonės yra labiau patenkinti savo socialiniu gyvenimu nei jaunystėje, labiau mėgaujasi įvairiomis veiklomis.

Vida Press nuotr./Sena laiminga moteris
Vida Press nuotr.

Būtų puiku, jei šių žinių užtektų senatvei be baimės pasitikti. Deja, ji didžia dalimi siejama su išvaizda ir jausmu, kylančiu išvydus savo atvaizdą veidrodyje. Žiniasklaida tai dar labiau paaštrina – pirmuosiuose puslapiuose publikuoja nesenstančių penkiasdešimtmečių aktorių ar dainininkių seksualias nuotraukas, plastinės chirurgijos „stebuklus“. Mes jaučiame didelį spaudimą būti gražios, todėl iškeliame išvaizdą į pirmąją vietą ir pamirštame džiaugtis tuo, ką turime. Kaip rodo Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas, net 16 proc. moterų paaukotų vienus savo gyvenimo metus, kad būtų patrauklios! Ar tai reiškia, kad gyvenimas be grožio praranda prasmę? Ir ar išvaizda garantuoja laimę? Nebūtinai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius