-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

George Clooney efektas: vyrai nebebijo protingų moterų

Vienišiai nebevengia protingesnių už save. Ir net daugiau uždirbančių. Naują tendenciją analizuoja antropologė, santykių ekspertė Helen Fisher.
Verslo moterys ir vyras
Verslo moterys ir vyras / Vida Press nuotr.

Svarbiausia, kad vyrai jau nebekompleksuoja, jei jų antroji pusė labiau išsilavinusi ar daugiau uždirbanti. 

Ekspertės, kuri jau daugelį metų tyrinėja įsimylėjusių žmonių elgesį ir porų tarpusavio santykius, teigimu, pastaraisiais metais gerokai pakito reikalavimai būsimam gyvenimo partneriui. Svarbiausia, kad vyrai jau nebekompleksuoja, jei jų antroji pusė labiau išsilavinusi ar daugiau uždirbanti. Šią tendenciją antropologė žaismingai pavadino „George Clooney efektu“, turėdama galvoje tai, kad užkietėjęs viengungis ir širdžių ėdikas, sulaukęs 53-ejų metų vis tik susisaistė vedybiniais ryšiais ne su į dukras tinkančia žvaigždute (kaip ankstesniais dešimtmečiais būdavo priimta), o su brandžia ir daug pasiekusia 36-erių metų advokate Amal Alamudin.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as ir Amal Clooney
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as ir Amal Clooney

Stipri partnerė sustiprina ir vyrą

Nauja tendencija atspindi paskutiniųjų dešimtmečių socialinius pokyčius: moterys jau seniai nustojo tenkintis vien motinos ir namų židinio sergėtojos vaidmenimis. Jos turi galimybę siekti – ir siekia gero išsilavinimo, sėkmingos karjeros, o be to, sulaukusiomis 30 ar 40 metų, visiškai nebijo likti „senmergėmis“ (tas žodis jau nyksta iš kalbos). Ta tendencija išryškėjo jau gerokai anksčiau, tačiau vyrai (ypač sulaukę brandesnio amžiaus) iš inercijos vis tik laikėsi senojo modelio ir ieškodavo daug jaunesnės, dažnai priklausomos nuo jų finansiškai, neturinčios didelių profesinių ambicijų gyvenimo partnerės. Su tokia moterimi jie jausdavosi „vyriškesni“, stipresni, reikšmingesni.

Tačiau į moterų pasikeitimus pagaliau sureagavo ir vyrai. Ir netgi pozityviai! Net 87 procentai dalyvavusių apklausoje vyrų pareiškė, kad jiems priimtini santykiai su nepriklausoma moterimi, kuri galbūt turi geresnį nei jie išsilavinimą ir daugiau uždirba. 

Vida Press nuotr./Verslo susitikimas
Vida Press nuotr.

Tačiau vyrams lengva nebus – nes tokios moterys jaučia savo vertę ir joms sunkiau apsukti galvą. Be to, tokios moterys (bent dauguma jų) dažniausiai ieško sau lygaus intelektu partnerio, o 61 procentui jų visai nepatiktų, jei jos jaustųsi kur kas protingesnės už vyrą. Be to, 55 procentai moterų visai nenorėtų remti savo partnerio finansiškai. Išvada tokia: protingos moterys ieško sau lygių vyrų. 

TAIP PAT SKAITYKITE: Kodėl sėkmingi žmonės atrodo itin paprastai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius