Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kodėl laimingų žmonių sutuoktiniai – sveikesni?

Kad laimingi žmonės yra sveikesni, nieko nenustebinsi. Tai logiška: kai žmogus gerai jaučiasi, jis daugiau juda, mažiau nori gyvenimą pasaldinti cukrumi ar kitu nesveiku maistu, patiria mažiau streso. Be to, geresnė sveikata skatina jaustis dar laimingesniam. Bet, pasirodo, laimingi žmonės labai gerą įtaką gali padaryti ir savo sutuoktiniams.
Pora
Pora / Vida Press nuotr.

Mičigano valstijos universiteto mokslininkai šešerius metus (nuo 2006 iki 2012-ųjų) stebėjo apie 2000 vyresnių heteroseksualių sutuoktinių sveikatą. Paaiškėjo, kad tie, kurie teigė turį laimingą sutuoktinį, patys pasižymėjo geresne bendra sveikata.

Žmonės, susituokę su laimingu partneriu, yra 34 proc. sveikesni nei tie, kurie susituokė su niurzgliu.

Gauti tokie rezultatai: žmonės, susituokę su laimingu partneriu, yra 34 proc. sveikesni nei tie, kurie susituokė su niurzgliu. Taigi jei patys esate niurzgliai, pagalvokite jei ne apie savo, tai apie savo vyro ar žmonos sveikatą ir... būkite optimistiškesni, daugiau šypsokitės ir mažiau skųskitės.

„Apklausos dalyviai, turėję laimingus partnerius, buvo ženkliai geresnės sveikatos, patyrė mažiau fizinių negalavimų ir buvo labiau fiziškai aktyvūs nei tie, kurių partneriai – nelaimingi. Netgi įskaitant jų pačių laimės jausmą ir kitas aplinkybes“, – rašoma tyrime.

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Mokslininkai išskiria kelias priežastis, kodėl laimingi žmonės gali turėti teigiamos įtakos savo mylimųjų sveikatai. Pirmiausia, laimingas sutuoktinis labiau rūpinasi savo antrąja puse, domisi, ar mylimajam viskas gerai, o jei pastarasis suserga, pasirūpina juo.

Antra, pozityvesni žmonės geriau maitinasi, sportuoja, jų miegas reguliarus. Tokie žmonės vengia savidestrukcinių minčių, taip pat – planuoja gyvenimą. Jie jaučiasi ramesni dėl ateities. Nenuostabu, kad ir su tokiu gyvenančiam žmogui pasidaro lengviau gyventi, jis jaučiasi ramiau ir saugiau.

Tyrimo vadovas profesorius Billas Chopikas paaiškina, kad laimingi žmonės išverčia savo sutuoktinius iš lovos ir skatina sportuoti, taip pat – valgyti sveikiau. Geras pavyzdys užkrečiamas.

Ir, galiausiai, kai žmogui nereikia rūpintis dėl to, kad jo mylimasis nuolat blogos nuotaikos, gyvenimas tampa lengvesnis. Juk antraip tektų išgyventi stresą, bijoti, kad kažkoks žodis ar veiksmas gali įžeisti partnerį, ir tai sugadins visą dieną. Arba kad antra pusė jau grįš blogos nuotaikos.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Antrosios pusės laimė daro laimingą ir su juo gyvenantį žmogų, taip jį tarsi papildo, jei tos laimės trūksta, ir įkvepia gyventi sveikiau ir vertingiau. Tiesa, pastebėta, kad laimingas sutuoktinis nepadeda išvengti chroniškų ligų, bet tai natūralu – tai lemia ir paveldimumas, ir daug kitų faktorių.

Jei svarstote, ar rezultatams įtakos turi lytis, skubame atsakyti, kad ne. Nors manoma, kad moterys labiau paveikia vyrų sveikatą, tyrimas rodo, kad lytis nėra svarbi.

Vis tik B.Chopikas neatmeta ir labai svarbaus laimės faktoriaus – santykių sėkmės, ir siūlo daugiau dėmesio telkti į santykius ir kas vyksta tarp poros kaip vieneto, o ne koncentruotis atskirai į save ir į antrąją pusę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius