-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 01

Viskas arba nieko: kas Lietuvos rinktinėje turėtų atlikti lemiamą metimą?

Europos čempionato ketvirtfinalis Lietuva – Italija: „Azzurri“ Lilyje pirmauja dviem taškais, iki rungtynių pabaigos liko 7 sekundės, o Jonas Kazlauskas prašo minutės pertraukėlės. Kam treneris nubraižys lemiamą derinį, nuo kurio išpildymo priklausys lietuvių likimas? „Vienareikšmiškai – Artūras Milaknis“, – sako buvęs krepšininkas Rolandas Jarutis.
Artūras Milaknis
Artūras Milaknis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

39-erių „Utenos“ klubo vadovas, Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijos direktorius pats per savo karjerą yra įmetęs ne vieną lemiamą metimą.

„Labiausiai įsiminė du lemiami tritaškiai Ukrainos taurės finale. Aišku, tą pergalingą metimą Vilniaus „Sakaluose“ nuo savo aikštelės pusės baudų metimo linijos irgi galima priskirti. Kipre, buvo, amžiną atilsį Martynas Andriukaitis padavė man kamuolį, kai atsilikome trimis taškais, ir su sirena nuo savo aikštelės pusės atsarginių suolo išlyginau rezultatą, – vardija R.Jarutis ir šypteli, – Tų metimų buvo kiekvieną sezoną.“

Nežinia kokį derinį braižytų J.Kazlauskas, tačiau R.Jaručio favoritas būtų A.Milaknis. Buvusio žaidėjo teigimu, 29-erių gynėjas savo šaltakraujiškumą įrodė LKL finalo serijoje, kur į „Lietuvos ryto“ krepšį įskraidino ne vieną lemtingą tolimą metimą.

„Tai – auksinę ranką turintis žmogus“, – rinktinės debiutantą apibūdino R.Jarutis.

Jei A.Milaknis negalėtų išbėgti į aikštę dėl penkių asmeninių pražangų, R.Jarutis metimą patikėtų Jonui Mačiuliui. Trečias jo pasirinkimas būtų Renaldas Seibutis arba Mantas Kalnietis.

Darbas > sėkmė

„LKL finalas parodė, kad Artūras tikrai sugeba ir gali pataikyti tokius metimus. Tas pats Mantas Kalnietis geba įmesti sudėtingus metimus, kartais – net iš fantastikos srities. Manau, kad mūsų gynėjų grandis su Jonu Mačiuliu turi pilną galimybę jiems patikėti tokius metimus“, – samprotavo R.Jarutis.

Buvęs įžaidėjas neabejoja – lemiamas metimas priklauso ne tik nuo sėkmės faktoriaus. Pasak R.Jaručio, tai yra didžiulio darbo treniruotėse vaisius.

„Daug kas sako, kad tam reikia drąsos, begalinio pasitikėjimo, sėkmės. Aš sakau kitaip, – 24sek.lt pasakojo R.Jarutis. – Tie metimai neatsiranda taip, kad švysteli kartą gyvenime iš savo aikštės pusės, įmeti ir tai jau yra sėkmė. Ne. Tai yra darbas. Labai daug treniruočių skirdavome tokiems metimams.“

Tie metimai neatsiranda taip, kad švysteli kartą gyvenime iš savo aikštės pusės, įmeti ir tai jau yra sėkmė. Ne. Tai yra darbas.

Šešis kartus praėjusį sezoną mėgėjų lygoje iš savo aikštės pusės į krepšį įmetęs R.Jarutis profesionalo karjeros metais likdavo su komandos draugais po treniruočių, varžydavosi vieni su kitais iš fantastiškiausių situacijų ir metimų serijas paversdavo įvairiais žaidimais, kurį pralaimėję darydavo atsispaudimus.

Vyrai mesdavo ne tik iš aikštės vidurio. Kamuolys skriedavo nuo savo aikštelės pusės tritaškio, baudų metimo, galinės linijos, tribūnų.

Kazlauskas – lemiamų derinių specialistas

Mesti desperatišką metimą tiksint paskutinėms sekundėms yra viena. Tačiau visai kas kita organizuoti lemtingą derinį, kai laiko jam paruošti aikštėje dar yra.

R.Jarutis Š.Marčiulionio akademijos auklėtiniams bando įskiepyti, kad lemiamas metimas neturi slėgti. Svarbiausia – pasitikėjimas, kuris ateina iš paties žaidėjo, trenerio ir komandos draugų.

„Esu girdėjęs, kad mesdami lemiamą metimą NBA žaidėjai mintyse sau kartoja: „Never miss last shot“. Gali sau mintyse tai kartoti, įsikalti į galvą ir žaisti tokį žaidimą. Tai padeda nusiraminti. Žmonės sako, kad tai nesąmonė, tačiau tikrai esu girdėjęs tokių istorijų, kai tie metimai įkrenta“, – pasakojo R.Jarutis.

Jei Lietuvos rinktinei pasitaikys tokios rungtynės, kuriose nugalėtojas spręsis paskutiniuoju metimu, R.Jarutis ramiau stebės mačo pabaigą, nes viskas palikta tikrų profesionalų rankose.

R.Jaručio teigimu, geriausi lemiamų derinių suorganizavimo specialistai Lietuvoje – būtent Jonas Kazlauskas ir Rimas Kurtinaitis. Pasak pašnekovo, treneriai visada turi kišenėje parengę derinius, kai žaidėjai yra maksimaliai pasiruošę surengti žaibišką ataką metant dvitaškį, tritaškį ar veržiantis į baudos aikštelę.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jonas Kazlauskas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jonas Kazlauskas

„Jonas Kazlauskas tai išmano puikiai, – tikino R.Jarutis. – Tiek jo, tiek R.Kurtinaičio žinių bagažas yra toks didelis, kad leidžia prisigalvoti vau kokių įdomių dalykų. Ir nestandartinių, kurie pasiteisina. Šie treneriai turi labai aukštą krepšinio suvokimą. Žaidėjams belieka viską išpildyti.“

Geriausių istorijoje TOP3

Michaelas Jordanas apie savo talentą pataikyti aibę pergalingų metimų yra pasakęs, kad jis jaučiasi lyg tai darytų „n-tąjį“ kartą, nes visi tie šlovingi metimai jau tūkstančius kartų buvo pataikyti treniruotėse.

Lemiami deriniai nušlifuojami dar gerokai prieš pačią kulminaciją ir aukščiausio lygio komandose. O kai toji akimirka ateina, svarbus ir trenerio žodis.

„Aišku, tai buvo LKL Žvaigždžių diena, bet kartą Kaune įmečiau iš vidurio aikštės. Šio metimo nuopelnas 50 procentų priklauso ir J.Kazlauskui. Jis priėjo prie manęs ir pasakė: Rolandai, tu privalai mesti lemiamą metimą. Aš noriu, kad tu mestum iš vidurio aikštės“, – kaip vakar prisimena R.Jarutis.

Rinkdamas geriausių visų laikų lemiamų metimų autorių trejetą, R.Jarutis eilės tvarka vardija tris pavardes – Šarūnas Jasikevičius, Arvydas Macijauskas ir Šarūnas Marčiulionis.

R.Jarutis reziumuoja atsakomybę metant lemiamą metimą: „Kai treneris tau suteikia tokią laisvę ir galimybę, turi tik džiaugtis. Juk ne kiekvienas gauna tokią progą. Tai – tikras pripažinimas ir garbė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius