Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Girta kulka: Daukšių miškuose medžioklę nutraukė vienintelis mirtinas varovo šūvis

Daukšių medžiotojų būrelis šeštadienio rytą susirinko į paskutinę šio sezono medžioklę. Pamedžioti elnių ir šernų susibūrė 11 vyrų. Aštuoni ruošėsi žvėrių sutikimui, o trys iš jų su šunimis nuvyko už kilometro varyti grobio. Vienas iš varovų paskambino būrelio vadui – ar jau galima varyti? Vadas nė neįtarė, kad šį balsą girdi paskutinį kartą ir po minutės jis žus.
Medžioklė
Medžioklė / Šiaulių aplinkosaugininkų nuotr.

„Per šią medžioklę neatlikome nė vieno varymo ir buvo iššautas vienintelis šūvis. Susiruošėme ir net nepradėjome“, – pasakoja Kazimieras Gasparaitis, Daukšių medžiotojų būrelio vadovas.

Buvo jau be dešimties minučių 11 valanda, kuomet K.Gasparaitis sulaukė varovo Arvydo Rakščio skambučio.

Teiravosi, ar jau galima pradėti varyti žvėris. Atsakė, kad dar vyrai ruošiasi. Netrukus po šio skambučio tolumoje pasigirdo šūvis.

Dar po minutės vadovui paskambino kitas varovas Vilius Valantinas ir pranešė, kad išgirstas šūvis pakirto ne šerną ir ne elnią, o patį varovą – 48-erių A.Rakštį. Šūvį paleido kitas varovas 54-erių Alvydas Buškus.

Buvo iškviesti medikai ir policija, kuriuos medžiotojai pasitiko ir nulydėjo iki nelaimės vietos. Tačiau medikai jau niekuo nebegalėjo padėti ir konstatavo mirtį. Medžiotojai sužinojo tik tiek, kad šūvis perskrodė dubenį ir nutraukė svarbią arteriją. Po tokio sužeidimo žmogus gali nukraujuoti ir per dvi minutes.

Girto varovo šautuvas pats iššovė?

Šiaulių aplinkosaugininkai tą pačią dieną išsiaiškino, kad V.Valantinas, jau nueidamas užimti pozicijų, išgirdo išgirdo šūvį ir pagalbos šauksmą.

Grįžęs pastebėjo, kad A.Rakštys peršautas ir stipriai kraujuoja. Varovas A.Buškus aplinkosaugininkams paaiškino, kad iššovė netyčia, neva perlenkdamas šautuvą.

A.Buškus paaiškino, kad iššovė netyčia, neva perlenkdamas šautuvą.

Atvykę pareigūnai atliko savo darbą – patikrino medžiotojų girtumą.

Šūvį paleidusio A.Buškaus kraujyje nustatytas 1,88 promilės alkoholio. V.Valantinas įpūtė leidžiamą normą – 0,2 promilės.

K.Gasparaitis tikina, kad toks atvejis jo gyvenime nutiko pirmą kartą. Jis patikslino, kad visi žvėrių tykoję medžiotojai buvo blaivūs. Alkoholio aptikta tik pas varovus, kurie galėjo išgerti vėliau, nuvykdami automobiliu į varymo vietą.

„Tai buvo paskutinė medžioklė prieš pasibaigiant sezonui. Trys vyrai išvažiavo su šunimis varyti žvėrių. Galbūt tuo metu jie ir išgėrė. Kai pildėme medžioklės lapą, visi buvo blaivūs“, – tikino būrelio vadovas.

Pirmas atvejis per 10 metų

Joniškio Medžiotojų ir žvejų draugijos medžioklės žinovas Sigitas Šimkevičius daug detalių nežinojo, nes prisiskambinti į medžioklės vietą buvo labai sunku. Ten – palatvijys – labai prastas mobilusis ryšys.

Jo žiniomis, šautuvas „išsišovė“, tačiau pabrėžė, kad tiksliai viską žino tik tas žmogus, kuris ir šovė. Nelaimės metu kitas varovas buvo tolokai, o visi kiti medžiotojai – už gero kilometro.

Nelaimės metu kitas varovas buvo tolokai, o visi kiti medžiotojai – už gero kilometro.

Joniškio policijos komisariato viršininkas Stasys Rakštys, tolimas žuvusiojo giminaitis – teigia, kad tyrimą perėmė Šiaulių AVPK.

Jo žiniomis, greitoji į įvykio vietą atvyko greičiau už policiją. Sužeistas medžiotojas jau buvo miręs.

Aplinkosaugininkai informuoja, kad nuo alkoholio apsvaigę asmenys negali dalyvauti medžioklėje. Jei medžiotojui nustatomas vidutinis ar didesnis girtumas – tai grubus medžioklės taisyklių pažeidimas.

Administracinių nusižengimų kodeksas asmenims, kurie medžiojo apsvaigę, numato baudą nuo 600 iki 1700 eurų, ginklo konfiskavimą ir teisės medžioti atėmimą nuo vienerių iki penkerių metų.

Asmenims, kurie medžioja apsvaigę, gresia bauda nuo 600 iki 1700 eurų, ginklo konfiskavimas ir teisės medžioti atėmimas nuo vienerių iki penkerių metų.

Užpernai Šiaulių regione medžioklėse sužaloti 3 medžiotojai, pernai 2. Pastarąjį dešimtmetį, Šiaulių regione nė viena medžioklė nesibaigė medžiotojo mirtimi.

Joniškio medžiotojų ir žvejų draugijos vadovas Gediminas Zabarauskas tvirtina, kad pats alkoholio išvis nevartoja: „Visada iš medžiotojų švenčių grįžtu blaivus“.

Ilgametis medžiotojas priminė, kad alkoholis ir medžioklė – nesuderinami dalykai. Jis neabejoja, kad prieš prasidedant medžioklei visi turėjo būti blaivūs.

„Gerti medžioklėje – didžiulė nesąmonė. Pirmiausia – apsvaigęs žmogus neturi teisės rankose laikyti ginklo. Mano būrelyje („Žiemgalos“ medžiotojų būrelis, – red. past.) tokių dalykų nebūdavo. Visi žinojo, kad bus išvaryti iš medžioklės.

Vadovas neša šiokią tokią atsakomybę, tačiau ją neša ir pats medžiotojas. Kai jis gauna ginklą, jį tikrina psichologai. Žmogus deda parašą už savo atsakingumą. Mus tikrina, ar teisingai namie laikome šautuvą. Jei blogai – atimtų. Ir labai teisingai padarytų“, – kalbėjo G.Zabarauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius