Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 30

7 dalykai, kurių nereikėtų tikėtis iš kitų žmonių

Gyvenime taip jau yra, kad mes daug tikimės iš šeimos narių ir kitų žmonių. Paprasčiau tariant, mes nustatome tam tikrus reikalavimus, kuriuos jie a priori turi vykdyti. Ir kaip mes smarkiai nusiviliame, kai paaiškėja, kad mūsų lūkesčiams nelemta išsipildyti.
Moteris su skrybėle
Moteris su skrybėle / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 2 Psichologija Laimė

Jeigu nenorite be reikalo apkartinti savo ir, beje, aplinkinių žmonių gyvenimo, psichologai siūlo nustoti tikėtis, kad...

... jums visada turi pritarti

Atminkite – kiek žmonių, tiek nuomonių. Todėl nesitikėkite, kad draugai ir artimieji visada pritars jūsų nuomonei. Turite suprasti paprastą tiesą – reikia gerbti kitų žmonių nuomonę ir mokėti neprimesti savosios. Todėl ugdykite savyje tolerantiškumą, sugebėkite priimti kitų nuomonę ir požiūrį.

... visi jus turi mylėti ir gerbti

Mes gyvename visuomenėje ir esame nuo jos priklausomi. Todėl mums rūpi, ką apie mus galvoja, kokį įspūdį mes darome kitiems žmonėms. Jeigu norite, kad jus mylėtų ir gerbtų, pirmiausia turite mylėti ir gerbti patys save.

Nesipiktinkite, o pagalvokite, už ką jus turėtų gerbti, kokios yra gerosios jūsų charakterio savybės. Pavyzdžiui, jūs įdomus pašnekovas, sąžiningas darbuotojas, jūs optimistiškai žiūrite į gyvenimą, nepavydite ir pan. Jeigu turite už ką mylėti ir gerbti save, tada ir kitiems sukelsite tokius pačius jausmus.

... jūs privalote patikti kitiems

Jaunystėje mes esame priklausomi nuo aplinkinių požiūrio į mus. Mums labai svarbu, ar mes patinkame kitiems, ar sukeliame geras emocijas. Ši priklausomybė – savarankiško mąstymo stokos apraiška. Vėliau žmogus užauga bei vystosi kaip asmenybė, ir pradeda suvokti, kad jam nesvarbu, patinka jis kam nors ar ne. Todėl svarbiausia – patikti sau pačiam.

Nenorėkite visiems įtikti ir įrodyti, koks jūs geras žmogus. Tai neįmanoma ir, beje, nieko baisaus tame nėra. Normalu, kad kas nors nemėgsta jūsų ir ko nors nemėgstate jūs. Svarbu būti savimi ir gyventi savo gyvenimą.

... žmonės turi atitikti jūsų įsivaizdavimą apie juos

Kiekvienas žmogus – atskiras, iki galo nepažintinas pasaulis. Todėl turime pripažinti, kad mes negalime visko žinoti apie savo artimųjų vidinį pasaulį, o ką jau kalbėti apie kitus žmones. Todėl vienintelis dalykas, dėl kurio galite būti tikri – vertindami kitus žmones, venkite stereotipų ir leiskite jiems būti savimi. Jie, kaip ir jūs, turi tam teisę. Nepriskirkite jiems neegzistuojančių savybių, nieko iš jų nelaukite ir nereikalaukite.

...žmonės turi atspėti jūsų mintis ir norus

Deja, taip tikrai nėra. Todėl viršininkas, pagavęs jūsų skvarbų žvilgsnį, pagalvos, kad netinkamai nusikirpo ar pasirinko netinkantį kaklaraištį. O jūs, pavyzdžiui, norėjote jam teleportuoti mintį apie algos padidinimą.

Taip pat skaitykite: Metas pokyčiams: 11 dalykų, kuriuos privalote liautis darę tuojau pat

Jūsų vyras/žmona taip pat nemoka skaityti jūsų slaptų minčių, turėjote ne kartą tuo įsitikinti. Žodžiu, jeigu norite kam nors ką nors perduoti, sakykite tiesiai šviesiai, be užuolankų. Žmonės nemoka skaityti minčių, bet jie kartais visai noriai imasi vykdyti prašymų, kuriuos išreiškiame žodžiais.

... jums užsinorėjus, žmogus pasikeis

Niekas iš mūsų nėra tobulas. Jūsų artimas žmogus taip pat gali turėti vieną ar kelis įpročius, kurie jus erzina. Ką daryti? Pirmiausia, nustoti tikėtis, kad bjaurus įprotis išnyks savaime. Taip pat neprotinga paskelbti atvirą karą blogam įpročiui.

Pavyzdžiui, jūsų vyras nuolat palieka atidarytą dantų pastos tūbelę ar išmėto kojines. Jei tai jus erzina, atvirai ir ramiai pasakykite jam apie tai. Beje, daugeliu atveju tai nepadeda, todėl jums teks pačiai užsukti tūbelę ir surinkti kojines arba... palikti viską kaip yra. Atminkite – žmonės nesikeičia, keičiasi mūsų požiūris į jų įpročius.

... kiti žmonės gyvena geriau nei jūs

Deja, taip nėra. Mums tik atrodo, kad visi vargai ir išbandymai krinta ant mūsų pečių, o kitiems viskas eina kaip per sviestą. Iš tiesų ir kitų žmonių vaikai serga, miršta artimieji ar sutuoktiniai eina į kairę. Kažkam nesiseka rasti darbo, o dar kažkas glaudžiasi vieno kambario bute su trimis vaikais.

Todėl mums visiems reikia užuojautos ir paramos. Kartais paprastas išsikalbėjimas ir išklausymas palengvina sunkią gyvenimo naštą. Todėl būkime geri vieni kitiems, padėkime vienas kitam. Gal tada ir gyvenimas taps lengvesnis, o mes – laimingesni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius