-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LVSO scenoje – temperamentinga herojė iš kito pasaulio

Įžūli, pašėlusi, ir kartu moteriškai švelni. Tamsiaakė, kuriai pasirodžius minia nuščiūva ir paklusniai seka kiekvieną jos rankų judesį. Ją stebint užlieja nesumeluotos emocijos ir suskamba tikrų tikriausia dieviška muzika. Be abejo, klasikinė.
Liana Isakadzė
Liana Isakadzė

Muzika suaugusiems

Kam teko klausytis smuikininkės iš Gruzijos Lianos Isakadzės arba matyti ją diriguojant, tas šių eilučių potekstę lengvai iššifruos. Kad galėtum mėgautis klasikine muzika, nei ypatingos žinios, nei specialus išsilavinimas nėra būtinas. Bet pageidautina sąlyga – kad būtum pakankamai suaugęs priimti tai, ką iš visos širdies atiduoda profesionalūs muzikantai.

Kaip ir didžioji dalis atlikėjų, per šį naująjį Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro sezoną užlipsiančių į Kongresų rūmų sceną, Isakadzė suaugo labai anksti. Bent jau muzikine prasme, nes groti pradėjo būdama vos trejų. Tiesa, tuomet tai buvo ne prabangus Stradivarijaus smuikas iš Maskvoje saugomos valstybinės smuikų kolekcijos, kuriuo vėliau jai buvo suteikta privilegija groti, o pianinas. Prie jo prisėdusi viską išsiaiškino ir skambinti išmoko pati. Pasak jos mamos, dainuoti pradėjo anksčiau, nei pasakė pirmąjį žodį. Kaip viskas klostėsi toliau – ne taip jau sunku nuspėti.

Sulaukus septynerių metų – muzikos mokykla ir po kelių mėnesių scenoje atliekami solidūs kūriniai, devynerių – koncertai su valstybiniu Gruzijos simfoniniu orkestru, o dar po metų ir pirmasis rečitalis. Dešimties metų Liana jau buvo kviečiama į Maskvą dalyvauti svarbiame tarptautiniame konkurse, kur atliko suaugusiems skirtą programą ir varžėsi su kitais dalyviais kaip lygi su lygiais. Kažkur jau girdėta? Taip, nes panašūs faktai puošia ne vieno garsaus klasikinės muzikos atlikėjo biografiją. Taip jau nutinka, kai talento tau dangus drėbteli ir nepagaili.

Herojai iš kito pasaulio

Ji tiesiog sako visą laiką galvojanti tik apie muziką ir gyvenanti kitame pasaulyje

Apie savo talentą Liana atsiliepia jai būdingu stiliumi: neneigia, kad yra geniali, bet ir kruvinu prakaitu prasiskynusios kelią nevaidina. Netgi atvirkščiai – pripažįsta niekada negrodavusi pernelyg daug, vos po dvi ar tris valandas per dieną. Ji tiesiog sako visą laiką galvojanti tik apie muziką ir gyvenanti kitame pasaulyje. Ir panašu, to užtenka, kad apžavėtum publiką ir skintum laurus muzikos pasaulyje.

Orkestro vagilė ir maitintoja

Vis dėlto, net ir nežemiškiems talentams tenka susidurti su gerokai buitiškesnėmis problemomis. Kai 1990 m. savo kailiu pajutusi artėjančius neramumus tėvynėje Liana išvyko gyventi į Vokietiją, paskui ją nusekė ir visas Gruzijos valstybinis kamerinis orkestras. Tad be meno vadovės ir vyriausiosios dirigentės pareigų ant pečių nukrito ir visai nekūrybiški rūpečiai: kaip pati sako, tuo metu buvo visiems ir mama, ir virėja, ir išlaikytoja. Teko ieškoti visiems apgyvendinimo, rūpintis mokesčiais ir greta viso to dar kasdien repetuoti bei koncertuoti. Po septynerių metų ji neištvėrė ir orkestrą paliko. Visgi per tuos metus spėjo ne tik orkestru pasirūpinti, bet ir įkurti ten Oistracho akademiją, sulaukusią pasaulinio pripažinimo.

Nuo Tarybų sąjungos iki Facebook‘o

Kadaise tapusi jauniausia liaudies artisto premija apdovanota muzikante buvusioje SSRS, o vėliau vieną po kito šlavusi įvairiausius apdovanojimus, Liana Isakadzė nesustoja ir šiandien. Prieš kelis metus ji įkūrė ansamblį-orkestrą „Facebook virtuozai“, kuris vienija profesionalius muzikantus, turinčius asmeninius profilius šiame socialiniame tinkle, ir tapo jo meno vadove. Kokių audringų emocijų Liana padovanos mūsų publikai – sužinosime jau visai netrukus naujajame Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertų sezone.

26-ojo LVSO sezono koncertas su Gruzijos smuiko legenda Liana Isakadze spalio 3 d. 19:00 Vilniaus kongresų rūmuose. Diriguos Latvijos nacionalinės operos vyr. dirigentas Martinš Ozolinš. Skambės E. Elgaro Koncertas smuikui ir orkestrui h-moll, op. 61bei G. Mahlerio Simfonija Nr. 1, D-dur „Titanas“.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius