-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune – dar viena nemokama ekskursija po parodą „Sočio projektas“

Vasario 11 d., ketvirtadienį, 18 val., M.K.Čiurlionio dailės muziejaus, M.Žilinsko dailės galerijoje, vyks turas su gidu po pirmąją 2016 m. festivalio KAUNAS PHOTO parodą – „Sočio projektas: Kaukazo karo ir turizmo atlasas“.
Sočis – turas po Kaukazo atlasą
Viena iš „Sočio projektas: Kaukazo karo ir turizmo atlasas“ nuotraukų / Robo Hornstra nuotr.

Pirmoji ekskursija sulaukė didžiulio susidomėjimo, todėl festivalio KAUNAS PHOTO vadovas Mindaugas Kavaliauskas kviečia visus norinčius dar kartą susiburti ir patyrinėti didelės pasaulinės sėkmės susilaukusią, „Sočio projekto“ ekspoziciją. 

Rūtos Karčiauskaitės/ Kaunas Photo nuotr./Paroda Kaune veiks iki vasario pabaigos
Rūtos Karčiauskaitės/ Kaunas Photo nuotr./Paroda Kaune veiks iki vasario pabaigos

Paroda „Sočio projektas: Kaukazo karo ir turizmo atlasas“ – tai olandų fotografo Robo Hornstra ir publicisto Arnoldo van Bruggeno penkerius metus trukusio darbo rezultatas, atskleidžiantis Rusijos miesto Sočio ir jo apylinkių istoriją, drastiškas transformacijas ruošiantis 2014 m. žiemos olimpinėms žaidynėms.

Rūtos Karčiauskaitės/Kaunas Photo nuotr./Parodos autoriai ir Mindaugas Kavaliauskas
Rūtos Karčiauskaitės/Kaunas Photo nuotr./Parodos autoriai ir Mindaugas Kavaliauskas

Prieš atvykdama į Kauną paroda aplankė dešimtis galerijų ir muziejų – nuo Niujorko iki Delio. Kiekvienoje meno erdvėje ji buvo pateikiama kitaip. Kauniečiams ir miesto svečiams ji buvo pristatyta sausio 15 d. Iki šiol ji gausiai lankoma. 

Tačiau ekskursijoje, kurią ves M.Kavaliauskas, bus proga sužinoti kur kas daugiau apie parodą, jos eksponatus ir kontekstą. Be to, šis renginys nemokamas.

Rūtos Karčiauskaitės/ Kaunas Photo nuotr./Parodos atidarymas
Rūtos Karčiauskaitės/ Kaunas Photo nuotr./Parodos atidarymas

Parodos autoriai – fotografas R.Hornstra ir publicistas A. van Bruggenas, tik sužinoję, kad 2014 m. žiemos olimpinės žaidynės vyks Sočyje, nuo 2009 m. iki 2013 m. pradėjo keliauti į Sočį, Rusiją ir Kaukazo apylinkes.

Rūtos Karčiauskaitės/Kaunas Photo nuotr./Parodos autoriai
Rūtos Karčiauskaitės/Kaunas Photo nuotr./Parodos autoriai

Pasiruošimo 2014 m. žiemos olimpiadai įkarštyje, jie nuolat sugrįždavo į šį izoliuotą ir nepaprastai sudėtingą regioną.

Jų užfiksuoti kadrai ir juos papildantys tekstai atskleidžia komplikuotą, daugialypę ginčytino regiono istoriją, parodo „tikrąjį Rusijos veidą“ post-Sočyje Krymo prijungimo prie Rusijos, Ukrainos konflikto ir brutualaus Boriso Nemtsovo nužudymo kontekste.

Pasak parodos autorių, paroda Kaune yra pirma proga pristatyti „Sočio Projektą“ buvusioje Sovietų Sąjungos šalyje.

„Tai yra Europos geopolitinė erdvė, kurioje Rusijos propaganda bando kurti nesantaiką visuomenėje, ir kurioje į Rusijos formuojamą kariuomenę žiūrima su nepasitikėjimu ir baime“, – sako autoriai.

Rūtos Karčiauskaitės/Kaunas Photo nuotr./Parodos lankytojai
Rūtos Karčiauskaitės/Kaunas Photo nuotr./Parodos lankytojai

Festivalio KAUNAS PHOTO vadovas M.Kavaliauskas parodos atidaryme priminė, kad „Sočio projektas“ sulaukė neprilygstamos pasaulinės sėkmės šiandieninės meno fotografijos ir nepriklausomos knygų leidybos kontekste.

Pirmasis pagrindinės projekto knygos „Atlas of War and Tourism in the Caucasus“ 5000 vnt. tiražas jau išparduotas, išleistas antrasis.

Rūtos Karčiauskaitės/Kaunas Photo nuotr./Parodos atidarymo akimirka
Rūtos Karčiauskaitės/Kaunas Photo nuotr./Parodos atidarymo akimirka

„Paradoksalu tai, kad būtent Rusijos propagandinė – cenzūrinė mašina suteikė didžiulį postūmį „The Sochi Project“ pasaulinei sėkmei. Maskvoje turėjusi įvykti pirmoji premjerinė paroda 2013 m. paskutinę minutę buvo nukabinta, o autoriai negavo leidimo atvykti į Rusiją.

Parodą laisvai mąstančių menininkų bendruomenė atidarė alternatyvinėje erdvėje, o autoriai sudalyvavo atidaryme nuotolinio vaizdo pokalbio būdu. Tai buvo retas atvejis, kai apie fotografijos meno parodą kalbėjo pagrindinė pasaulio žiniasklaida!“, – sakė M.Kavaliauskas.

Aplankyti parodą Kaune bus galima iki vasario 21 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius