-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anglija-Lietuva: kuo gali nustebinti Igoris Pankratjevas ir Roy Hodgsonas?

Jau šiandien 21:45 val. Lietuvos laiku Londone „Wembley“ stadione Europos futbolo čempionato atrankos rungtynes žais Anglijos ir Lietuvos rinktinės. 15min.lt pateikia išsamią rungtynių apžvalgą, galimas komandų sudėtis ir įdomius faktus.
Igoris Pankratjevas
Igoris Pankratjevas / V. Knyzelio/LFF.lt nuotr.

Prisijunkite prie daugiau kaip 11 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Padėtis turnyrinėje lentelėje:

Kvalifikacinėje E grupėje Anglijos futbolininkai yra iškovoję visas 4 pergales: 2:0 išvykoje įveikė Šveicariją, 5:0 namuose sutriuškino San Mariną, 1:0 palaužė Estiją išvykoje ir 3:1 nugalėjo namuose Slovėniją.

Teksto autorių galite sekti socialiniame tinkle „Facebook“ ir „Twitter“.

Lietuva atranką pradėjo dviem pergalėmis – išvykoje 2:0 įveikė San Mariną, o namuose 1:0 palaužė Estiją. Vis dėlto, 0:2 pralaimėtos itin svarbios rungtynės Slovėnijai namuose, o tada pralaimėta 0:4 Šveicarijoje.

Anglai turi 12 taškų, o Lietuvos, Slovėnijos ir Šveicarijos rinktinės dalijasi 2-4 vietas, nes turi po 6 taškus. San Marino nesugebėjusi įveikti Estija turi 4 taškus, o Europos nykštukai – vieną.

Euro 2016 atrankos E grupė
Vieta Rinktinė Perg. Lyg. Pral. Įv. Tšk.
1. Anglija 4 0 0 11:1 12
2. Slovėnija 2 0 2 4:4 6
3. Šveicarija 2 0 2 8:3 6
4. Lietuva 2 0 2 3:6 6
5. Estija 1 1 2 1:2 4
6. San Marinas 0 1 3 0:11 1
Prognozuojama Lietuvos rinktinės sudėtis (1)
Prognozuojama Lietuvos rinktinės sudėtis (1)

Lietuva:

Rinktinės treneris Igoris Pankratjevas puikiai supranta, kad į aikštę teks leisti labiau gynybinę sudėtį, nes žaisti pirmuoju numeriu Lietuva tikrai nesugebės. 

Didžiausias Lietuvos rinktinės praradimas – Vokietijoje žaidžiantis saugas Arvydas Novikovas. Trūks ir Luko Spalvio, tačiau šis praradimas ne toks baisus, nes bet kuriuo atveju žaistume tik su vienu puolėju.

Mače su Šveicarija I.Pankratjevas žaidė su trimis atraminiais (4-3-2-1) saugais, todėl tokią sudėtį prognozuojame ir mačui su Anglija. Treneris gali pasirinkti ir nemažiau konservatyvią 4-1-4-1 taktiką.

Prognozuojama Lietuvos rinktinės sudėtis (2)
Prognozuojama Lietuvos rinktinės sudėtis (2)

Atrodo, aišku, kad vidurio gynėjų duetą sudarys Škotijoje žaidžiantis Marius Žaliūkas ir nepakeičiamasis Tadas Kijanskas. Kairėje turėtų būti statomas Vytautas Andriuškevičius, dešinėje – vienas iš žalgiriečių – Georgas Freidgeimas arba Egidijus Vaitkūnas.

Saugų linijoje tikrai išvysime patyrusius Mindaugą Panką ir Saulių Mikoliūną. Kraštuose gali rungtyniauti Fedoras Černychas ir Vytautas Lukša, tačiau pastarasis gali likti ir ant suolo.

Žaisti turėtų ir trenerio mėgstamas Gediminas Vičius, nepaisant nekokio pasirodymo mače su šveicarais. Jis galėtų būti pakeistas Artūru Žulpa, tačiau treneris greičiausiai rinksis labiau patyrusį G.Vičių.

Puolime neabejotinai išvysime Deivydą Matulevičių, vartuose – Giedrių Arlauskį.

Prognozuojama Anglijos rinktinės sudėtis
Prognozuojama Anglijos rinktinės sudėtis

Anglija:

Roy Hodgsono komanda nėra iš tų, kuri per mačą kamuolį valdytų daugiau nei 60 proc. laiko, tačiau rungtynėse su Lietuva gali tekti tai daryti. Šiame atrankos cikle anglai visas rungtynes žaidė ta pačia taktika.

Mūsų nupieštas 4-2-3-1 iš esmės bus paprastas 4-4-2, nes Wayne'as Rooney vis tiek žais priekyje, kur stengsis įmušti. Vietoj debiutui besirengiančio Harry Kane'o nuo pradžių gali žaisti ir Danny Welbeckas.

Gynyboje R.Hodgsonas daug pasirinkimų neturi. Kairiajame krašte po Danny Rose'o traumos gali žaisti vienintelis Leightonas Bainesas. Gynybos centre galime išvysti ir Chrisą Smallingą.

Saugų linijoje didelių staigmenų neturėtų būti, o dėl Adamo Lallana traumos debiuto rinktinėje gali sulaukti Ryanas Masonas. Daugiausia pavojaus čia kels „Liverpool“ duetas – Jordanas Hendersonas ir Raheemas Sterlingas. Baisu ir pagalvoti, kaip lietuviams seksis stabdyti pastarąjį.

Puolime tikrai išvysime H.Kane'o debiutą. Kaip minėta, jaunasis „Tottenham“ lyderis gali žaisti ir ne nuo mačo pradžios, tačiau iškritus Danieliui Sturridge'ui pasirinkimas smarkiai susiaurėjo.

„Scanpix“ nuotr./„Wembley“ stadionas
„Scanpix“ nuotr./„Wembley“ stadionas

Įdomūs faktai ir skaičiai:

– Anglija pasiekė pergales šešiose pastarosiose rungtynėse (įskaitant kontrolines). Tai ilgiausia tokia serija nuo 2006 m.

– Per 32 pastaruosius atrankos mačus į didžiuosius turnyrus anglai pralaimėjo tik sykį (24 perg., 7 lyg.), 23 pastarųjų mačų nepralaimėjo (16 perg., 7 lyg.).

– R.Hodgsono komanda laimėjo penkerias pastarąsias rungtynes „Wembley“ stadione, per kurias praleido vos vieną įvartį.

– Anglijos rinktinėje debiuto laukia du „Tottenham“ žaidėjai – H.Kane'as ir R.Masonas. Įdomu, kad „Premier“ lygos sezono atradimu vadinamas H.Kane'as lietuviams jau yra įmušęs. Rugsėjį Kaune susitiko U-21 rinktinės, o Anglija laimėjo 1:0.

VIDEO: U-21 Lietuva 0:1 Anglija: santrauka (2014-09-05)

– Atstovaudamas jaunimo U-21 rinktinei 2010 metais į lietuvių vartus dukart mušė ir Danny Welbeckas, o anglai laimėjo 3:0.

– Danny Welbeckas su 5 įvarčiais yra rezultatyviausias šio atrankos ciklo futbolininkas. Vokietis Thomasas Muelleris, lenkas Robertas Lewandowskis ir islandas Glfi Sugurdssonas yra įmušę po 4 įvarčius.

VIDEO: U21 England vs Lithuania Highlights 3-0 - Welbeck 2, Albrighton

– Vis dėlto, kuo daugiau įvarčių mušti turėtų norėti anglų kapitonas W.Rooney, kuriam trūksta 3 taiklių (46 įv. per 101 rungt.) smūgių iki legendinio Bobby Charltono (49 įv. per 106 rungt.). Pastarasis yra rezultatyviausias visų laikų Anglijos snaiperis. Gary Linekeris yra įmušęs 48 įvarčius vos per 80 rungtynių.

– Jordanas Hendersonas ir Giedrius Arlauskis šiame atrankos cikle po kartą įsimušė į savo vartus. Lietuvių vartininkui įskaitytas vienas įvartis mače su Šveicarija, o anglų saugas įsimušė rungtynėse su Slovėnija.

– Šios Lietuvos futbolo rinktinės rungtynės bus žiūrimiausios istorijoje pagal žiūrovų kiekį stadione. Anglijos Futbolo asociacija (FA) jau anksčiau skelbė, kad visi 90 tūkst. bilietų parduoti.

V.Januškos/LFF.lt. nuotr./Saulius Mikoliūnas
V.Januškos/LFF.lt. nuotr./Saulius Mikoliūnas

– Debiuto Lietuvos rinktinėje (ne kontrolinėse rungtynėse) tikisi vienas futbolininkas. Vis dėlto, vartininkas Vytautas Černiauskas iš pradžių tikrai nežais, o ir atsarginių vartų sargų hierarchijoje aukščiau stovi Emilijus Zubas.

– Aikštėje pasirodęs 30-metis Saulius Mikoliūnas pakiltų į trečiąją vietą daugiausia rungtynių Lietuvos rinktinėje sužaidusių futbolininkų sąraše. Šiuo metu jis ir Tomas Danilevičius yra sužaidę po 71 mačą (įskaitant ir kontrolinius). Iki lyderio Andriaus Skerlos (84 rungt.) trūksta nemažai.

– Lietuvos rinktinė nėra įmušusi įvarčio jau 284 minutes (neskaitant pridėto laiko) – t.y. rungtynėse su Ukraina (0:0), Šveicarija (0:4) ir Slovėnija (0:2). Pastarąjį sykį tris „sausas“ rungtynes iš eilės Lietuva sužaidė 2012 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius