-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už kompensacijų „Jukos“ akcininkams neišmokėjimą Rusijai gresia turto netekimas Vakarų šalyse

Buvę Rusijos naftos koncerno „Jukos“ akcininkai išsiuntė pareiškimus Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir JAV teismams su prašymu padėti įgyvendinti Hagos nuolatinio arbitražo teismo sprendimą. Remiantis juo, Rusijos vyriausybė buvusiems „Jukos“ akcininkams privalo sumokėti 50 mlrd. dolerių siekiančią kompensaciją, rašo laikraštis „Suddeutsche Zeitung“.
„Jukos“ degalinė Maskvoje
„Jukos“ degalinė Maskvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sprendimą kreiptis į Vakarų šalių teismus buvusius „Jukos“ akcininkus paskatino Rusijos atsisakymas įvykdyti Hagos teismo sprendimą. Jeigu minėtose Vakarų šalyse valdžia stos į nukentėjusių „Jukos“ akcininkų pusę, tai gali reikšti, kad bus areštuota visa šių valstybių teritorijose esanti Rusijai priklausanti nuosavybė.

Tai pirmas kartas istorijoje, kuomet privatūs investuotojai kreipiasi į valstybę, siekdami atgauti tokio dydžio kompensaciją.

Tokie patys „Jukos“ akcininkų pareiškimai greitu metu bus išsiųsti ir Belgijos, Vokietijos bei Nyderlandų teismus. Tai pirmas kartas istorijoje, kuomet privatūs investuotojai kreipiasi į valstybę, siekdami atgauti tokio dydžio kompensaciją.

Hagos teismas savo verdiktą „Jukos“ akcininkų byloje paskelbė 2014 m. liepos 18 d. Rusija buvo įpareigota sumokėti 50 mlrd. dolerių kompensaciją akcininkams ir padengti 65 mln. dolerių siekiančias teismo išlaidas.

Praėjus keletui dienų po šio sprendimo, 2014 m. liepos 31 d. Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) paskelbė savo verdiktą byloje „„Jukos“ prieš Rusiją“. Teismo sprendimas buvo palankus buvusiai naftos milžinei.

2014 m. lapkritį Rusija apskundė Hagos teismo sprendimą dėl 50 mlrd. dolerių išmokos „Jukos“ akcininkams.

EŽTT įpareigojo Rusiją išmokėti buvusiems „Jukos“ akcininkams 1,86 mlrd. eurų siekiančias kompensacijas ir kompensuoti 300 tūkstančių eurų vertės teismo išlaidas.

2014 m. lapkritį Rusija apskundė Hagos teismo sprendimą dėl 50 mlrd. dolerių išmokos „Jukos“ akcininkams. Tačiau ekspertai primena, kad sprendimas apskųsti teismo sprendimą Rusijos neatleis nuo atsakomybės išmokėti pinigus akcininkams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius