Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Elektriniu varikliu dviračiams Richardą Bransoną sužavėję lietuviai veržiasi į didžiąsias pasaulio rinkas

Jau nuo kitų metų lapkričio maždaug dešimties didžiųjų pasaulio rinkų, o taip pat ir Lietuvos, parduotuves turėtų pasiekti lietuviškasis elektrinis variklis „Rubbee“, kuris beveik bet kokį dviratį pavers elektriniu. Pinigus masinei dviračio gamybai lietuviai šiuo metu renka per minios finansavimo (angl crowdfunding) platformą „Kickstarer“, kur per keletą savaičių jau surinko beveik 47 tūkst. svarų.
Gediminas Nemanis su Richardu Bransonu.jpeg
Gediminas Nemanis su Richardu Bransonu

„Rubbee“ – elektrinis variklis, kuris, pasak jo kūrėjų, leidžia beveik bet kokį dviratį paversti elektriniu per keliolika sekundžių. Uždėjus 6,5 kilogramo sveriantį prietaisą ant įprasto dviračio, šis be įkrovimo gali važiuoti 25 kilometrus.

Eelktrinis dviračio variklis Rubbee
Elektrinis dviračio variklis „Rubbee“

Sujungė du pomėgius

Jis liko sužavėtas šiuo produktu, pamatęs vis kartojo: „Amazing, amazing!“ Richardui Bransonui labiausiai patiko tai, kad variklis tinka beveik visiems standartiniams dviračiams“, – sakė Gediminas Nemanis.

Idėjos sumanytojas Gediminas Nemanis sako, kad „Rubbee“ neturi analogų pasaulyje. Nuo kitų išradimų, kurie skirti dviračius paversti elektriniais, šis esą skiriasi tuo, kad yra gerokai lengvesnis ir labai lengvai užsideda ant bet kokio dviračio.

Konstruoti mėgstančiam G.Nemaniui idėja sukurti elektrinio dviračio variklį kilo prieš kelerius metus.

„Nuolatos konstruodavau įvairius dalykus – reaktyvinius variklius, elektrinius dviračius ir paspirtukus, radijo bangomis valdomus modelius. Taip pat intensyviai važinėjau BMX dviračiu. Vieną dieną sugalvojau, kad noriu dar vieno elektrinio dviračio, bet nenorėjau savo turimo dviračio apkarstyti laidais ir baterijų blokais. Norėjau kažko tokio, ką galėčiau uždėti ir nuimti nuo dviračio per kelias akimirkas“, – prisimena vaikinas.

Taip jis sujungė pomėgius – dviračius ir konstravimą. G.Nemanis sugalvojo sukurti lengvai nuimamą elektrinę pavarą dviračiams. Sukonstravęs pirmąjį prototipą, kuris svėrė 16 kilogramų, suprato, kad išradimą patobulinus jis gali būti vertas dėmesio.

Milijardierius liko sužavėtas

G.Nemanis išradimą parodė elektronikos žinių turinčiam Mindaugui Bliujui ir Lietuvos elektromobilių asociacijos valdybos pirmininkui Laurynui Jokužiui. Jiems idėja patiko ir vaikinai nusprendė dirbti kartu – taip susiformavo komanda, prie kurios vėliau prisijungė už rinkodarą atsakingas Jonas Juralevičius.

Rubbee komanda: G.Nemanis,M.Bliujus ir L.Jokužis
„Rubbee“ komanda: Gediminas Nemanis, Mindaugas Bliujus ir Laurynas Jokužis 

„Per keletą metų sugebėjome sukurti dar 3 sistemos versijas. Kiekviena buvo vis geresnė už kitą, bet visuomet atsirasdavo trūkumų. Sutvarkę elektronikos iššūkius pradėjome dirbti prie dizaino. Sunkiausia buvo suderinti grožį su funkcionalumu“, – pasakoja G.Nemanis.

Galiausiai sukonstruota dabartinė – penktoji įrenginio versija. Užbaigę paskutiniąją versiją vaikinai vienoje laisvojoje ekonominėje zonoje sutiko Richardą Bransoną, kurio susižavėjimas išradimu įkvėpė dar labiau: „Jis liko sužavėtas šiuo produktu, pamatęs vis kartojo: „Amazing, amazing!“ (anlg. – nuostabu). R.Bransonui labiausiai patiko tai, kad variklis tinka beveik visiems standartiniams dviračiams.

Tuomet „Rubbee“ komanda nutarė, kad jau metas rūpintis investicijų pritraukimu. Tam pasirinkta minios finansavimo platforma „Kickstarter“. Joje gali dalyvauti tik JAV ir Didžiojoje Britanijoje registruotos įmonės, todėl vaikinai iš anksto bendrovę įregistravo Didžiojoje Britanijoje. Esą Didžioji Britanija pasirinkta ir todėl, kad ten verslą kurti lengviau nei Lietuvoje – mažiau biurokratijos, be to – užsieniečiai palankiau žiūri į Didžiojoje Britanijoje registruotą įmonę, nei, pavyzdžiui, Lietuvoje.

Masinė prekyba – lapkritį

„Kickstarter“ platformoje vaikinų prašoma suma – 63 tūkst. svarų sterlingų. Gautus pinigus jie ketina panaudoti variklių surinkimo linijos atidarymui ir masinės gamybos pradžiai, kuri turėtų atpiginti dviračių gamybos sąnaudas. Šiuo metu dviratį užsisakyti galima už 2,5 tūkst. litų internetu per „Kickstarter“ platformą.

Paklaustas, ar nesibaimina, kad pasauliui per „Kickstarer“ pristatytą idėją kas nors nukopijuos, G.Nemanis tikino apie baimes nemąstantis: „Jei bijai pasirodyti pasauliui, tai taip ir liksi savo garaže su pirmu idėjos prototipu nieko nenuveikęs. Minios finansavimas atneša žymiai daugiau naudos nei pirmieji užsakymai. Jis atneša pažintis ir verslo kontaktus, naujus gamybos ir finansavimo pasiūlymus. Mes nebijome, kad atsiras konkurentų. Juk esame pirmieji, visi sistemos klonai, kurių, net neabejojame, atsiras ateityje, bus viso labo mūsų gaminio kopijos.“

Dabar vaikinai derasi su maždaug dešimčia atstovų iš didžiausių pasaulio rinkų. Tarp jų – JAV, Australija, Japonija, Ispanija. G.Nemanio teigimu, dviračio varikliai didžiųjų pasaulio rinkų parduotuves pasieks šių metų lapkričio mėnesį. Variklius tuomet bus galima įsigyti ir Lietuvos parduotuvėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius