Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

30 geriausių restoranų Lietuvoje: geriausias restoranas Lietuvoje 2017 m. – L.Čepracko „Gastronomika“

Stabiliai auganti maisto kultūra Lietuvoje, vis dažniau pastebimas restoranų individualumas ir kylanti kokybė šiemet jau antrus metus iš eilės Gero maisto akademiją paskatino sudaryti 30 geriausių šalies restoranų sąrašą. Birželio 29-ąją paaiškėjo naujasis restoranų reitingas, o portalas 15min ir toliau supažindina su vietomis, kurios pelnė aukščiausius įvertinimus.
Restoranas „Gastronomika“
Restoranas „Gastronomika“ / Guodos Jucevičūtės, Tomo Kaunecko nuotr.

Šį kol kas vienintelį tokio masto restoranų reitingavimą Lietuvoje inicijuoja „Švyturys“ – prekės ženklas, kuris vis labiau gilinasi į maisto ir gėrimų derinimo kultūrą ir nebijo eksperimentuoti.

Į „30 geriausių restoranų“ projektą panašūs vertinimai vyksta ir pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 maisto industrijos profesionalų.

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, gėrimų kortą ir aplinką.

  • Šefas Liutauras Čeprackas
  • Vadovas Liutauras Čeprackas
  • Virtuvės tipas degustacinė vakarienė (fine dinning)
  • Darbo laikas IV-V nuo 19:00 (vasarą nedirba)
  • Adresas T. Ševčenkos 16i, Vilnius
  • Atidarymo metai 2015 m.

Šiemet, susumavus visus Gero maisto akademijos balus iš daugiau nei 100 narių, didžiausiais balais pagal visus kriterijus buvo įvertintas Lietuvoje gerai žinomo šefo Liutauro Čepracko kulinarinis loftas „Gastronomika“.

Tai unikalus restoranas Lietuvos kontekste veikiantis tik labai ribotą laiką lyginant su kitais, tačiau nuo pat pirmos atsidarymo dienos Vilniaus kontekste įvardintas kaip aukščiausio lygio „fine dinning“ su kūrybišku polėkiu ir požiūriu į gastronominę kultūrą.

ŠEFAS. Liutauras Čeprackas su aukso medaliu pabaigė prestižinę kulinarijos mokyklą „Le Cordon Bleu“. Kulinarinį pašaukimą jis turėjo nuo pat vaikystės, tačiau dėl tėvų iki tol bandė eiti muzikos keliu ir netgi buvo įstojęs į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją. Vėliau Vilniaus Gedimino technikos universitete pabaigė vadybos studijas ir tik išvykęs gyventi į Venesuelai priklausančią Margaritos salą dar kartą įsitikino, kad labiausiai nori gaminti ir taip atsidūrė minėtoje „Le Cordon Bleu“ mokykloje Meksike.

 Guodos Jucevičūtės, Tomo Kaunecko nuotr. /Šefas Liutauras Čeprackas
Guodos Jucevičūtės, Tomo Kaunecko nuotr. /Šefas Liutauras Čeprackas

Po studijų išvyko į Ispaniją, kur patirties sėmėsi baskų žemėse: trijų „Michelin“ žvaigždučių Martíno Berasatequi restorane ir vienos žvaigždutės „Kokotxa“ San Sebastiane. Ten subrendo mintis ir drąsa savo restoranui. Taigi Liutauras grįžo į Lietuvą su konkrečiu tikslu. Pradėjęs „Gastronomiką“, jis netrukus atidarė ir kitą savo restoraną – mėsos namus „Meat“.

Nors L.Čeprackas dažnai yra apibūdinamas kaip arogantiškas ir emocionalus šefas, virtuvėje jis dirba ramiai. Jo nuomone, būtent tokioje aplinkoje gimsta skaniausi patiekalai. Be to, kam karščiuotis, kai yra dirbamas širdžiai malonus darbas ir kiekvienas jo etapas džiugina.

DEGUSTACINĖ VAKARIENĖ. „Gastronomika“ – pirmoji vieta Lietuvoje, kuri atitinka visus „fine dining“ standartus. Ketvirtadieniais ir penktadieniais (išskyrus vasarą) degustacinės vakarienės metu lankytojai čia ragauja išskirtinių šefo Liutauro Čepracko sukurtų patiekalų.

Degustacinės vakarienės metu Liutauro komanda patiekia vidutiniškai 9 patiekalus. Kiekvienas degustacinis valgiaraštis yra unikalus Liutauro Čepracko autorinis darbas ir jis kinta kas kelis mėnesius. Pernai buvo pristatyti 4 meniu, kurių kaina svyruoja tarp 65-75 Eur. Prie patiekalų svečiai yra kviečiami mėgautis priderintais vynais arba pasirinkti savo mėgstamą vyną patys.

 Guodos Jucevičūtės, Tomo Kaunecko nuotr. /Restoranas „Gastronomika“
Guodos Jucevičūtės, Tomo Kaunecko nuotr. /Restoranas „Gastronomika“

Kiekvienas degustacinis meniu čia nuo pernai metų pavasario turi savo temą, kuri šefą įkvepia, tačiau neapriboja. Liutauras nemėgsta, kai tas pats skonis ar panašūs ingredientai keliauja per kelis patiekalus. Kiekvienas patiekalas Liutauro degustaciniame meniu turi turėti savo atskirą istoriją.

Iš pastarųjų meniu, kurie buvo pristatyti „Gastronomikoje“, yra Viduržemio jūros brizas, San Sebastiano ir baskų virtuvės skoniai, šventinis pasiūlymas prancūziška tema. Paskutinis meniu iki vasaros atostogų buvo įkvėptas „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų šefų kūrybos. Žaidimo forma Liutauras išsirinko savo mėgiamus „mišelininius“ šefus, kurių kulinarinius hitus, pagal asmeninį pojūtį suderintus tarpusavyje, jis pateikė savo svečiams.

Po tokių skirtingų vakarienių, didžiausias įvertinimas šefui yra dažnas žmonių klausimas „kada bus naujas meniu?“. Nuolatiniai svečiai ir naujokai čia ateina naujų patyrimų, pamiršta savo nusistatymus ir leidžia šefui daryti savo darbą, t.y. sulig kiekvienu patiekalu pasakoti ir pildyti to vakaro gastronominę istoriją.

 Guodos Jucevičūtės, Tomo Kaunecko nuotr. /Restorano „Gastronomika“ patiekalas
Guodos Jucevičūtės, Tomo Kaunecko nuotr. /Restorano „Gastronomika“ patiekalas

INGREDIENTAI. „Gastronomikoje“ patiekalams yra naudojami tik išskirtinės kokybės ingredientai, kurie keliauja iš įvairių pasaulio šalių: Italijos, Prancūzijos, Vokietijos ir pan. Kiekvienąkart kuriant vis kitokį meniu Liutauras renkasi ingredientus iš to regiono, apie kurį pasakos to meniu patiekalai.

Jei prieš tai buvusiame valgiaraštyje buvo viena mėsa, tai kitame meniu šios mėsos jau tikrai nebus. L.Čeprackas nemėgsta patiekaluose ryškiai pastebimų pasikartojančių ingredientų. Žinoma, kalbant apie ingredientus, svarbu pridurti, kad viskas čia yra itin šviežia, nes produktai yra perkami tik toms dviems dienoms per savaitę, kai veikia restoranas.

 Guodos Jucevičūtės, Tomo Kaunecko nuotr. /Restoranas „Gastronomika“
Guodos Jucevičūtės, Tomo Kaunecko nuotr. /Restoranas „Gastronomika“

EMOCIJA. Tokios degustacinės vakarienės skatina žmones pamiršti, ką jie mėgsta ir ko nevalgo. Juk jeigu šefas suteiktų galimybę rinktis, svečias iki galo nepatirtų emocijos, kurią nori perteikti vienas ar kitas „Gastronomikos“ meniu.

Neretai čia žmonės yra drąsinami peržengti savo įsitikinimus ir leistis į naujus potyrius. Taigi Liutauras kaskart kurdamas šio restorano meniu parduoda ne maistą, o emociją ir akivaizdu, kad tokio pobūdžio vieta šiemet tapo ryškiausiu gastronominiu hitu visoje Lietuvoje.

 Guodos Jucevičūtės, Tomo Kaunecko nuotr. /Restorano „Gastronomika“ patiekalas
Guodos Jucevičūtės, Tomo Kaunecko nuotr. /Restorano „Gastronomika“ patiekalas

DARBO VALANDOS. Restorane vakarienės vyksta du kartus per savaitę ir su išankstinėmis rezervacijomis – tai leidžia išlaikyti išskirtinę kokybę. Toks yra ir Liutauro atsakymas skeptikams – restoranas ne ta vieta, kuri dirba kuo ilgiau ištisus metus, o tokia, kuri tiekia puikios kokybės maistą su nepriekaištingu aptarnavimu ir charakteringa aplinka. Dėl pastarųjų Liutauras yra tikras ir jeigu Lietuvoje atsiras nuolatinis kiekis žmonių, kurie vertins tokius degustacinius meniu, kurių kaina yra išties nemaža, jis mielai darbo laiką pergalvos, tačiau kol kas kokybei išlaikyti jam visai pakanka turėti du visiškai pilnus vakarus per savaitę devynis mėnesius per metus. Tačiau jau dabar Liutauras žada ypatingų naujienų „Gastronomikos“ gyvenime, apie kurias visi sužinos artėjant ateinančio sezono pabaigai, t.y. po metų.

 Guodos Jucevičūtės, Tomo Kaunecko nuotr. /Restoranas „Gastronomika“
Guodos Jucevičūtės, Tomo Kaunecko nuotr. /Restoranas „Gastronomika“

ERDVĖ. Ši unikali vieta siekia atskleisti ryšį tarp maisto ir kultūros. Restoranas yra įsikūręs Vilniaus Naujamiestyje, industrinių kiemų raizgalynėje, kur kiekvieną ketvirtadienį ir penktadienį (išskyrus vasarą) lankytojai yra kviečiami rezervuotis vietas degustacinėms vakarienėms.

Taip pat čia yra sukurta išskirtinė aplinka, kuri skatina įminti kulinarines paslaptis ir išmokti kaip kokybiškai atlikti elementarius ir subtilius dalykus maisto gamybos procese. Šefas L.Čeprackas šioje kulinarijos studijoje pats veda įvairias kulinarijos kursų programas mėgėjams ir profesionalams. Taigi „Gastronomika“ – netgi daugiau nei restoranas.

 Guodos Jucevičūtės, Tomo Kaunecko nuotr. /Restoranas „Gastronomika“
Guodos Jucevičūtės, Tomo Kaunecko nuotr. /Restoranas „Gastronomika“

ĮDOMU. „Gastronomika“ yra įkurta buvusios radijo detalių gamyklos patalpose. O norint surasti šią vietą, teks paklaidžioti, nes lauke nėra iškabos. Taip išvengiama bereikalingų prašalaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius