-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 populiarėjantys patiekalų priedai, kuriais žavisi sveiko maisto fanai

Visame pasaulyje didėjant dėmesiui tam, ką valgome, auga susidomėjimas ir įvairiausiais maistą ne tik paskaninančiais, bet ir praturtinančiais priedais. Sezamų sėklos, įvairios prieskoninės žolelės, chia sėklos jau tapo įprastos, tad sveiko maisto fanų žvilgsniai krypsta į naujus priedus. Vieni jų tai „pamiršta sena“, kiti plačiam vartotojų ratui mažiau žinomi.
Prieskonių ir pagardų indeliai
Prieskonių ir pagardų indeliai / Vida Press nuotr.

Bičių duonelė

Kas tai: Bičių duonelė Lietuvoje, kur medus ir bičių produktai pažįstami ir aktyviai naudojami, nėra naujiena, tačiau kai kuriose Europos valstybėse ir JAV masiniam valgytojui – taip. Bičių duonelė tai bičių pasiruoštos atsargos žiemai, kurias sudaro žiedadulkės, medus ir lipdantis elementas – bičių seilės.

Nauda: duonelę sudarančiose žiedadulkėse daug baltymų, augalinių riebalų įvairių vitaminų (A, D, B grupės), kalcio, fosforo ir kt. Ji naudinga sergantiems mažakraujyste, cukriniu diabetu, virškinamojo trakto, žarnyno ligomis. Pagal kalorijas bičių duonelė prilyginama miltams ar ryžiams.

Kaip vartoti: bičių duonelę, kaip itin naudingą maisto priedą, dar tik atradę sveikuoliai entuziastingai kviečia barstyti jos kone ant visko ir vartoti nuolatos, tačiau specialistai rekomenduoja per dieną neviršyti 15 g normos ir pavartojus mėnesį, padaryti poros mėnesių pertrauką. Galite berti ant salotų, kelis duonelės gabalėlius užbarstyti ant rytinės košės ar suplakti kartu su vaisiais į kokteilį (dar žinomą kaip glotnutis).

Kur įsigyti: specializuotose bičių produktais prekiaujančiose parduotuvėse, kai kuriose vaistinėse.

„Scanpix“ nuotr./Bičių duonelė
„Scanpix“ nuotr./Bičių duonelė

Maistinės mielės

Kas tai: tai mielės, kurios nėra aktyvios – priešingai nuo aktyvių grybelinių mielių candida albicans, kurios naudojamos kildinant tešlą. Paprastai jos būna išaugintos švarioje saldžioje terpėje. Šį specifinio skonio maisto priedą aktyviai savo mityboje naudoja veganai.

Nauda: maistinėse mielėse gausu B grupės vitaminų, taip pat cinko, geležies, folio rūgšties.

Kaip vartoti: galima berti į troškinius, sriubas, ant omleto ar salotų. Tiesa, jei nenorite, kad žūtų vitaminai, nereikėtų maisto su šiuo priedu užvirinti, berkite į jau paruoštą patiekalą.

Kur įsigyti: teiraukitės sveikais, ekologiškais produktais prekiaujančiose parduotuvėse.

Vida Press nuotr./Maistinės mielės
Vida Press nuotr./Maistinės mielės

Skaldytos kakavos pupelės

Kas tai: paprastai tariant, tai kakavos pupelių subproduktas, kuris yra susmulkintas ir traškus, tinkamas vartoti kaip maisto priedas.

Nauda: Šiame produkte mažai cukrų (tinka tiems, kam reikia šokolado skonio ir kvapo, bet norisi išvengti cukraus), tačiau daug skaidulinių medžiagų, baltymų. Tinka besimaitinantiems žaliavalgiškai.

Kaip vartoti: griežtų rekomendacijų nėra, viskas priklauso nuo jūsų fantazijos – galite užbarstyti ant košės, sausų pusryčių, granolos, salotų, berti į keksiukų ar sausainių tešlą vietoj šokolado, kokteilius.

Kur įsigyti: teiraukitės sveikais, ekologiškais produktais prekiaujančiose parduotuvėse.

„Scanpix“ nuotr./Skaldytos kakavos pupelės
„Scanpix“ nuotr./Skaldytos kakavos pupelės

Jūros daržovės Dulse

Kas tai: šis Lietuvoje dar ne itin plačiai atrastas maisto pagardas – tai džiovintos tam tikros rūšies jūros žolės (palmaria palmata), kurioms būdinga ryškiai raudona ar tamsesnė purpurinė spalva.

Nauda: turi daug skaidulinių medžiagų, jodo, geležies, magnio, kalcio, taip pat baltymų, mažai cukrų ir riebalų. Tiesa, dėl didelės jodo koncentracijos rekomenduojama vartoti saikingai – per savaitę suaugusiems iki 5 g, mažiems vaikams – iki 1,5 g.

Kaip vartoti: išėmus iš pakuotės reikėtų nuplauti ir porą minučių pamirkyti šaltame vandenyje, o tada smulkinti ir dėti į sriubas, salotas ar kitus nesaldžius patiekalus.

Kur įsigyti: teiraukitės sveikais, ekologiškais produktais prekiaujančiose parduotuvėse.

Vida Press nuotr./Jūros daržovės Dulse
Vida Press nuotr./Jūros daržovės Dulse

Lukštentos kanapių sėklos

Kas tai: lukštentos kanapių sėklos, dažnai dar įvardijamos kaip supermaistas, tai mechaniniu būdu nuo lukšto atskirti sėklų branduoliai. Šių kreminės tekstūros sėklų skonis šiek tiek primena riešutus.

Nauda: sėklose gausu vitaminų, mineralų, polinesočiųjų rūgščių omega-6 ir omega-3. Skaičiuojama, kad apie 30 proc. sėklų sudaro baltymai, todėl jas mėgsta sportininkai ar propaguojantieji vegetarišką, veganišką mitybą.

Kaip vartoti: galima vartoti taip pat plačiai, kaip ir riešutus – košių, jogurto, granolos gardinimui, gaminant energijos suteikiančius batonėlius ar rutuliukus, verta įbertį į sriubą, salotas ar troškinius. Išbandykite ir nutarkite, kaip jums skaniausia.

Kur įsigyti: didesniuose prekybos centruose, taip pat sveikais, ekologiškais produktais prekiaujančiose parduotuvėse.

Vida Press nuotr./Kanapių sėklos
Vida Press nuotr./Kanapių sėklos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius