-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naminiai koldūnai: kaip gaminti tešlą, kiek virti ir 3 įdaro receptai

Šiek tiek skirtingos formos koldūnų, virtinukų galima aptikti daugelio šalių virtuvėse. O jų įdarų įvairovė išties neaprėpiama: mėsa, tofu, daržovės, varškė, krevetės, uogos... Nors šiais skubos laikais dažnas perka šaldytus koldūnus, pasigaminti jų namuose ne taip jau sudėtinga.
Koldūnų lipdymas
Koldūnų lipdymas / Vida Press nuotr.

Pasak prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Aistės Rasmussen, reikia žinoti vos keletą gaminimo subtilybių ir ant stalo bus galima patiekti skanų patiekalą. Ir ne mažiau svarbu, kad dėl jo kokybės bei sudėtinių dalių galėsite būti ramūs.

Tešla – išminkyta ir nekimbanti prie rankų

Svarbiausia taisyklė ruošiant koldūnų tešlą – būtina ilgai ją minkyti, kad suminkštėtų ir nebeliptų prie rankų.

Įdaras koldūnams ypač svarbus, tačiau pirmiausia teks pagaminti tešlą, kurios sudėtis išties labai paprasta, tačiau šį tą žinoti verta. Svarbiausia taisyklė ruošiant koldūnų tešlą – būtina ilgai ją minkyti, kad suminkštėtų ir nebeliptų prie rankų.

Pasak ekspertės, galimas tešlos ruošimo receptas galėtų būti toks:

1. Užvirkite 340 ml vandens ir jame ištirpinkite 1 arbatinį šaukštelį druskos. Į didelį dubenį suberkite 390 g miltų ir užpilkite dar šiltu sūdytu vandeniu. Tešlą gerai išmaišykite mediniu šaukštu, kol ji taps vientisa, tačiau vis dar lipni.

2. Ant tešlos suberkite dar apie 260 g miltų ir išmaišykite, kad neliktų atskirų, prie tešlos neprilipusių miltų. Ant medinės lentelės paberkite daugiau miltų ir minkykite tešlą, kol ji bus vientisa, elastinga ir nelips prie rankų. Svarbiausia – neskubėti berti daugiau miltų, nes kuo daugiau jų bersite, tuo tešla bus kietesnė. Tešlą minkykite 5–10 minučių.

3. Išminkytą tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite 15–20 minučių pastovėti. Iš tešlos iškočiokite 4 mm storio lakštus ir išspauskite nedidelius skrituliukus – tam galima naudoti paprasčiausią aštriabriaunę stiklinę.

„Scanpix“ nuotr./Koldūnai
„Scanpix“ nuotr.

Kaip lipdyti ir kiek laiko virti?

Lipdant koldūnus galima rinktis – dirbsite preciziškai ir gaminsite gražutėlius koldūnus ar nesieksite meno kūrinio. Bet kokiu atveju, svarbiausia jūsų užduotis – užspausti taip, kad verdant neišbėgtų koldūnų įdaras.

Vienas iš lengviausių būdų yra užspausti koldūnus šakute. Perlenkite koldūną su įdaru per pusę ir šakutės dantukais apspaudykite kraštą. Kitas būdas – iškočioti du tešlos lakštus ir vienu iš jų uždengti kitą. Ant vieno tešlos lakšto vienodais atstumais išdėliokite įdaro gabaliukus. Tuomet ant viršaus dėkite antrą lakštą ir stikline išspauskite koldūnus taip, kad įdaras liktų per vidurį. Kraštus ir vėl paspauskite šakute arba užsukite. Lipdant koldūnus šiuo būdu, jie bus didesni.

„Scanpix“ nuotr./Virtinių lipdymas
„Scanpix“ nuotr.

Koldūnų virimo laikas priklauso nuo jų dydžio, tešlos storumo bei virimo temperatūros. Vis tik yra pasiteisinęs būdas, kaip įvertinti, ar koldūnai jau išvirė. Visų pirma, juos reikia dėti į jau verdantį, šiek tiek pasūdytą vandenį. Antra, ant vidutinės ugnies koldūnai verdami, kol iškyla į vandens paviršių. Tuomet, verta pavirti dar 5 min., o tada iškart ištraukti iš vandens.

Svarbiausias reikalavimas koldūnų įdarui – jis turi būti drėgnas ir minkštas, na, o kokį konkrečiai rinksitės, jūsų valia – variantų daugybė. Maisto ekspertė A.Rasmussen šįsyk siūlo 3 variantus.

Vegetariškas įdaras: špinatų ir varškės

Ingredientai:

  • 200 g špinatų;
  • 50 g petražolių;
  • 100 g gražgarsčių;
  • 100 g liesos varškės;
  • 25 ml aliejaus;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Smulkiai supjaustykite špinatus, petražoles ir gražgarstes. Keptuvėje užvirkite nedidelį kiekį vandens ir ten suverskite smulkintas žoleles. Leiskite joms pavirti vos kelias minutes, tuomet nukoškite vandenį ir nusausinkite jas popieriniu rankšluosčiu.

2. Į didelį dubenį berkite varškę, pilkite aliejų, berkite po žiupsnį druskos ir pipirų. Elektriniu plaktuvu išsukite varškę su priedais ir suberkite žalėsius. Viską gerai išmaišykite, dėkite po nedidelį kiekį įdaro ant tešlos skrituliuko, perlenkite perpus ir užlipinkite.

Įdaras su mėsa, grybais bei kininiu kopūstu

Ingredientai:

  • 100 g kininio kopūsto;
  • 3 pievagrybiai;
  • 4 skiltelės česnako;
  • 400 g kiaulienos faršo;
  • 2 valg. šaukšt. sojų padažo;
  • 1 valg. šaukšt. sezamų aliejaus;
  • 1 nedidelis kiaušinis;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų;
  • džiovintų bazilikų ir mėtų.

Gaminimas:

1. Smulkiai supjaustykite kininį kopūstą, pievagrybius ir česnakus.

2. Dideliame inde sumaišykite kiaulienos faršą, smulkintą česnaką, grybus bei kopūstą, įpilkite sojų padažą, sezamų aliejų ir įmuškite kiaušinį. Pabarstykite įdarą druska, pipirais, džiovintais bazilikais ir džiovintomis mėtomis.

3. Viską gerai išmaišykite ir ant tešlos skrituliuko uždėkite po nedidelį gabaliuką įdaro.

„Scanpix“ nuotr./Koldūnai
„Scanpix“ nuotr./Koldūnai

Saldus varškės ir uogų įdaras

Ingredientai:

  • 150 g varškės;
  • 2 valg. šaukšt. grietinės;
  • 2 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • 20 g cukraus;
  • keliolika konservuotų vyšnių.

Gaminimas:

1. Dideliame dubenyje sumaišykite varškę, grietinę, paprastą ir vanilinį cukrų. Konservuotas vyšnias nusausinkite ir perpjaukite perpus.

2. Į kiekvieną tešlos skrituliuką dėkite po gabaliuką saldintos varškės ir po 2 skilteles vyšnių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius