Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pirkti nebūtina: naminė sezamų pasta „tahini“, kuri pravers ne tik gaminant humusą

Rasti Lietuvoje „tahini“ vadinamos sezamų pastos – tikrai nebėra sudėtinga užduotis. Dar lengviau jos pasigaminti patiems ir turėti visuomet šviežios.
Sezamų pasta tahini
Sezamų pasta „tahini“ / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Maistas Humusas

Turkija, Graikija, Izraelis, Pietvakarių Azija – didžiulė tikimybė, kad lankantis šiose šalyse ant jūsų stalo atkeliaus maltų sezamų pastos, vadinamos tahini.

Kartais sezamų sviestu pavadinamą tahini galima sukti iš baltų ar juodų sezamų sėklų. Be to, šios gali būti įvairiai paruoštos: kepintos, daigintos, su luobele ar be jos. Sėklų galima ir neskrudinti, bet jas pakaitinus atsiranda malonus riešutų prieskonis, be to, sumažėja natūralus kartumas.

Parduotuvėje perkama pasta paprastai gaminama iš lukštentų sezamų sėklų, tokių dažniausiai matome pirkti ir pakeliuose. Iš sėklų su luobele išsuktas sviestas yra išraiškingesnio, bet drauge ir kartesnio skonio. Tai, žinoma, nėra didelis trūkumas.

Jei mėgstate Azijos šalių virtuvę, greičiausia susidūrėte ir su juoda sezamų pasta. Ji ypač praverčia gaminant įvairiaspalvius desertus.

Kaip valgyti

Tahini pirmiausia asocijuojasi su humusu – trintų avinžirnių užtepu, tačiau tik tuo šios pastos panaudojimas virtuvėje nesibaigia. Tahini sviestu gardinamos keptos ar šviežios daržovės (ypač geras derinys su keptais baklažanais), keptos mėsos patiekalai, pvz., kebabai ar ant grotelių kepta mėsa.

Vida Press nuotr./Kepti moliūgai su sezamų pastos „tahini“ padažu
Vida Press nuotr./Kepti moliūgai su sezamų pastos „tahini“ padažu

Sezamų pastą galima tepti ant duonelės vietoje sviesto ar vilgyti joje duonos paplotėlius, maišyti į šviežių salotų, kruopų patiekalų ar falafelių padažą. Sumaišytas su saldžiu sirupu ar medumi tahini gali virsti paprastu desertu.

Ingredientai:

  • 100 g šviesių sezamo sėklų;
  • 2–3 valg. šaukšt. alyvuogių (ar sezamų) aliejaus;
  • druskos (nebūtinai).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite keptuvę ir pamaišydami apie 3–4 minutes pakaitinkite sezamų sėklas, kol jos ims keisti spalvą (bet ne iki rudumo). Sėklas galima paskrudinti ir iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Nuolat prižiūrėkite keptuvę, nes sezamų sėklas labai lengva sudeginti. Paskrudusias sėklas iš karto išpilkite iš karštos keptuvės ar skardos, kad jos daugiau nebekaistų, ir palikite keletą minučių praaušti.

2. Supilkite sėklas į virtuvės kombainą su S formos peiliu ir smulkinkite jas iki rupios masės (apie 2–3 min.)

Autorės nuotr./Sezamų pastos gaminimas
Autorės nuotr./Sezamų pastos gaminimas

3. Įpilkite porą šaukštų aliejaus ir keletą minučių sukite. Masė ims lipti ant indo sienelių, todėl kartkartėmis nubraukite ją žemyn. Dirbkite, kol sėklos su aliejumi virs vientisa tiršta tyre. Jei norite skystesnės pastos, įpilkite daugiau aliejaus. Galite įberkite žiupsnelį druskos.

4. Perdėkite pastą į sandarų indą ir laikykite šaltai. Toks naminis tahini gali stovėti gerą mėnesį. Jei bestovint aliejus iškils į viršų, prieš naudodami pastą tiesiog gerai išmaišykite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius