Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Skype“ plinta virusas, kuris užgrobia visus kompiuterio pajėgumus ir paverčia jį skaičiavimų vergu

Interneto pokalbių tarnybos „Skype“ naudotojai turėtų pasisaugoti plintančio naujo viruso, kuris užgrobia visą kompiuterio darbinę atmintį bei procesorių ir paverčia įrenginį vergu, priverstu atlikti viruso kūrėjui naudingus skaičiavimus.
Programišius
Programišius / 123rf nuotr.

Virusas plinta su tokia angliška žinute: „This is my favourite picture of you“ (liet. man tai yra mėgstamiausia tavo nuotrauka). Šalia pateikiama sutrumpinta nuoroda, kurią spustelėjus į kompiuterį automatiškai atsiunčiamas failas „skype-img-04_04-2013.exe“, praneša Cnet.com.

Šis virusas užgrobia kompiuterio darbinius išteklius ir paverčia jį savotišku vergu, kuris atlikdamas tam tikrus sudėtingus skaičiavimus generuoja viruso kūrėjui virtualią valiutą – bitkoinus (angl. bitcoin).

Bitkoinai nėra oficialiai pripažinta valiuta, bet ji vis aktyviau naudojama virtualiame pasaulyje. Šios valiutos vertė kinta tarsi akcijų kursas – ji priklauso nuo atliekamų sandorių, valiutos savininkų skaičiaus, jų noro ar nenoro parduoti turimus bitkoinus ir kitų veiksnių. Šiuo metu vieno bitkoino vertė yra apie 165 doleriai (palyginimui, 2010 metais už 25 dolerių vertės picą buvo prašoma 10 tūkst. bitkoinų).

Bitkoinų galima ne tik nusipirkti, bet ir jų užsidirbti suteikiant valiutos prižiūrėtojams savo kompiuterio išteklius (šis procesas dar vadinamas kasyba). Tiesa, vienas kompiuteris duos mažai naudos – taip galima tikėtis per mėnesį „užsidirbti“ maždaug vieną du bitkoinus.

Taigi bitkoinus geriau „kasti“ turint daugiau kompiuterių ar galingą serverį. Būtent tuo pasirūpina „Skype“ plintantis virusas: jis sujungia daugybę kompiuterių visame pasaulyje ir liepia jiems generuoti bitkoinus.

„Kaspersky Lab“ kompiuterinio saugumo specialistai praneša, kad virusas pradėjo plisti praėjusios savaitės pabaigoje ir, bent jau tuomet, jis buvo ypač populiarus – nuoroda sulaukdavo daugiau nei po 2 tūkst. paspaudimų per valandą. Virusas aktyviai plito Italijoje, Rusijoje, Lenkijoje, Ispanijoje, Vokietijoje, Ukrainoje ir kitose šalyse.

Pastebėti, kad kompiuteryje įdiegta ši kenkėjiška programa, nesudėtinga – ja užkrėstas kompiuteris tampa labai lėtas, o jo procesoriaus apkrova gali siekti 99 proc. Šį virusą jau turėtų aptikti dauguma populiariausių antivirusinių programų.

Praėjusią savaitę pastebėtas ir dar vieno „Skype“ viruso atgimimas. Ši kenkėjiška programa plinta siuntinėdama įvairias žinutes užsienio kalbomis (anglų arba rusų) su nuoroda į tariamą nuotrauką pavadinimu „IMG0540250-JPG“. Tačiau iš tiesų paspaudus nuorodą kompiuteryje įdiegiamas virusas, išplatinantis žinutes kitiems kontaktuose esantiems asmenims.

Jei atsisiuntėte šią ar kitą kenkėjišką programą, pirmiausia bandykite ją pašalinti naudodami antivirusines programas. Jei jūsų naudojami antivirusai nepadeda, galite pabandyti atstatyti kompiuterio parametrus į laiką, kada kompiuteris dar nebuvo užkrėstas. Konsultacijas dėl interneto ir tinklų informacijos saugumo teikia Ryšių reguliavimo tarnybos specialistai nemokamu telefonu 8 800 200 30.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius