-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atrasta nauja kometa, kurį kitąmet šviesumu gali pranokti Mėnulį

Jei šią kometą naktiniame danguje bandytume susirasti artimiausiomis naktimis, ji būtų tik blausus, plika akimi nematomas taškelis netoli vėlyvą vakarą šiaurės rytuose patekančio Jupiterio. Tačiau maždaug po metų ši kometa gali tapti vienu ryškiausių vakarinio dangaus objektų, kuris savo šviesumu galbūt pranoks net ir Mėnulio pilnatį, skelbia Newscientist.com.
Maknauto kometa (2007 m. sausis)
Maknauto kometa (2007 m. sausis) / „European Southern Observatory“ nuotr.
Temos: 2 Kometa Kosmosas

Tarptautinio mokslinio optinio tinklo (ISON) Rusijoje astronomai Vitalijus Nevskis ir Artiomas Novičionokas rugsėjo 21 dieną 40 cm skersmens teleskopu darytose naktinio dangaus skliauto fotografijose atrado naują kometą „C/2012 S1 (ISON)“. Netrukus ją pastebėjo ir kiti astronomai, o Tarptautinės astronomų sąjungos Mažųjų planetų centras Kembridže (Masačiusetsas, JAV) atradimą oficialiai patvirtino rugsėjo 24 dieną.

Derindami įvairius stebėjimo metodus, astronomai sugebėjo nustatyti kometos judėjimo trajektoriją ir surasti kometos atvaizdą nuotraukose, kurios buvo darytos ne anksčiau kaip 2011 gruodį. Remdamiesi ankstesnėmis kometos pozicijomis Saulės sistemoje, mokslininkai apskaičiavo beveik parabolės formos šio dangaus kūno orbitą. Paaiškėjo, kad ledo luitas skrieja beveik tiesiai į Saulę.

Remancako observatorijos Italijoje astronomai yra linkę manyti, kad kometa prie Saulės labiausiai priartės kitų metų lapkričio 28–29 d. ir tomis dienomis nuo žvaigždės ją skirs tik 1,4 mln. kilometrų. Palyginimui, Žemė nuo Saulės nutolusi per maždaug 149 mln. km, artimiausia Saulei planeta Merkurijus – nuo 46 iki 70 mln. km (šios planetos orbita elipsinė).

Sprendžiant iš kometos orbitos, tai yra nauja viešnia iš Orto debesies – tolimo Saulės sistemą gaubiančio halo, sudaryto iš nedidelių ledinių objektų. Paskutinė atklydėlė iš Orto debesies užfiksuota 2009 m. Tada žalsva Lulinio kometa priartėjusi prie Saulės pasidabino dviguba uodega.

Kaip ir Lulinio kometos atveju, naujokė ISON dėl didžiulio Saulės karščio pradės intensyviai garuoti – manoma, kad kometa pasidabins nepaprastai šviesia ir ryškia uodega. Žurnalas „Astronomy Now“ skelbia, kad maksimaliai priartėjusi prie Saulės (atsidūrusi orbitos perihelyje) kometa gali būti netgi šviesesnė už Mėnulio pilnatį.

Toks artimas „kontaktas“ su Saule reiškia, kad stebėtojams Žemėje kometa bus matoma labai arti horizonto ir dėl Saulės šviesos iš pradžių bus sunkokai matoma. Po to kometos vaizdas ims blėsti, tačiau ją stebėti bus paprasčiau, kai ji pradės tolti nuo Saulės ir keliaus atgal į Saulės sistemos paribius. 2013 m. gruodžio 9 dieną kometos ryškis turėtų būti maždaug toks, koks yra Šiaurinės žvaigždės ryškis, tvirtina Remancako observatorijos astronomai. Plika akimi ISON kometa turėtų būti matoma iki 2014 m. sausio vidurio.

Tiesa, astronomijos veteranai rekomenduoja entuziazmą šiek tiek apmaldyti, mat tik ką atrastų kometų orbitos, kurios pirminiais paskaičiavimais yra labai arti Saulės, yra ypatingai sunkiai prognozuojamos. Bet kuriuo atveju, galutinis kometos ISON vizualumo rezultatas gali varijuoti nuo vaizdingos Maknauto kometos, kuri visu grožiu pasirodė 2007 m. sausį, iki žiniasklaidoje „šimtmečio kometa“ vadintos gražuolės Kohuteko kometos („C/1973 E1“), atskriejusios 1973 m. pabaigoje ir virtusios blankoka, niekuo neišsiskiriančia kometa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius