-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jūs galite padėti patikrinti, ar paslaptingą žvaigždę supa ateivių kurta struktūra

Nuo Žemės per 1480 šviesmečių nutolus žvaigždė KIC 8462852 jau kuris laikas domino mokslininkus ir kurstė internautų vaizduotę dėl neįprastų signalų.
KIC 8462852
KIC 8462852 / NASA/JPL-Caltech nuotr.
Temos: 1 Kosmosas

Kartais žvaigždės ryškis pritemdavo iki 20 procentų – per daug, kad tai būtų galima aiškinti planetos praskriejimu. Kai kurie spekuliavo, kad pritemimą galėjo sukelti milžiniškos kometos, o galbūt ir didžiulis ateivių sukurtas darinys. Vis dėlto joks paaiškinimas kol kas nesutapo su mokslininkų turimais duomenimis.

Dabar siekdami surinkti daugiau duomenų apie žvaigždę mokslininkai finansavimo ieškos platformoje „Kickstarter“, rašo popsci.com.

Gauti prieigą prie geriausių Žemės teleskopų sunku. Kadangi visi astronomai nori jais naudotis, reikia pildyti paraiškas ir laukti eilėje. Net ir gavę galimybę naudotis teleskopais mokslininkai kartais gali tai daryti vos keletą valandų ar dienų, o išsamiems stebėjimams toks laiko tarpas nėra pakankamas.

Jeilio universiteto astronomė Tabetha Boyajian norėtų surinkti pinigų nuolatinės žvaigždės stebėjimo sistemos įrengimui.

Anksčiau mokslininkų komanda dirbo su privačiu Las Cumbres observatorijos teleskopų tinklu, sudarytu iš įvairiose pasaulio vietose esančių teleskopų, kurie leidžia matyti planetas bet kokioje dangaus vietoje. T.Boyajian gavo galimybę prie tinklo stebėti mįslingą žvaigždę 200 valandų iki vasaros pabaigos.

Tačiau finansuoti stebėjimų po vasaros mokslininkai negali, todėl „Kickstarter“ platformoje prašo 100 tūkst. dolerių. Tai leistų žvaigždę nepertraukiamai stebėti visus metus po kelias valandas kiekvieną naktį.

Tokio užtektų pamatyti dar vienam žvaigždės užtemimui. Jei žvaigždė ir vėl užtems, mokslininkai galėtų tiksliau nustatyti, kaip dažnai tokie užtemimai atsiranda, kiek šviesos sugeria ir, galbūt, kas užtemimų kaltininkas.

Jeigu KIC 8462852 šviesa užtemsta dėl kometų, mokslininkai tikisi aptikti ir iš žvaigždės skleidžiamus papildomus infraraudonuosius spindulius. Ateivių megastruktūros hipotezę galėtų pagrįsti neįprasi radijo ar kiti signalai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius