-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija grasina paviešinti 45 tūkst. JAV kosminių paslapčių

Rusija yra pasirengusi paviešinti savo sukauptą informaciją apie Žemės orbita skriejančius objektus. Tame sąraše – ir JAV kosminės paslaptys.
Astronautai atvirame kosmose
Astronautai atvirame kosmose / NASA nuotr.

Kaip rašo laikraštis "Izvestija", Rusijos sąraše - ir Šiaurės Amerikos oro bei kosminės gynybos vadovybės (NORAD, North American Aerospace Defense Command) kontroliuojami objektai. Rusijos kosminės erdvės panaudojimo delegacijos JTO vadovas Viktoras Meškovas 59-ojoje sesijoje pareiškė, kad Rusija gali šiuos duomenis padaryti prieinamus visiems.

NORAD kataloge suregistruota daugiau nei 45 tūkst. objektų, paleistų į kosmosą. Tiesa, gana nemaža dalis šių objektų nėra slapti. Vis dėlto informacija apie karinius JAV ir sąjungininkų palydovus (D.Britanijos, Prancūzijos, Izraelio, Japonijos) nėra skelbiama.

Tuo tarpu Rusijos atstovų teigimu, šios šalies kariniai palydovai į katalogą įtraukti. Todėl rusai nori lygiųjų, paviešindami slaptą JAV informaciją. Rusai neva nori paviešinti, kad visas pasaulis žinotų, kiek iš viso palydovų skrieja aplink Žemę.

59-oji JTO komiteto sesija vyko Vienoje. Rusijos delegacijos atstovas Viktoras Šilinas taip pat pateikė pasiūlymą prie JTO sukurti informacinę platformą, kurioje būtų suregistruoti visi palydovai ir visos įmanomos kosminės šiukšlės.

Tokia sistema leistų numatyti galimus pavojingus kosminius incidentus. Taip pat būtų naudinga visiems kosminių objektų potencialiems paleidėjams, jie iš anksto žinotų apie galimas kliūtis.

Rusijos iniciatyvą tradiciškai palaikė Kinija. JAV atstovai jai nepritarė, nes šiuo metu kosmoso panaudojimo srityje yra akivaizdūs lyderiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius