-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sustiprėjusius Saulės žybsnius vainikuos kartą per 11 m. įvykstantis Saulės magnetinio lauko apsivertimas

Pastaraisiais mėnesiais Saulėje fiksuojami vis galingesni X kategorijos žybsniai. Saulė suaktyvėjusi neatsitiktinai – mokslininkai laukia kartą per vienuolika metų nutinkančio Saulės magnetinio poliarinio lauko apsivertimo, rašo scienceworldreport.com.
X 1,7 klasės galingumo Saulės žybsnis
X 1,7 klasės galingumo Saulės žybsnis / Kadras iš „YouTube“
Temos: 2 Žemė Saulė

Saulės apsivertimas įvyksta kartą per vienuolika metų ir paliečia visą Saulės sistemą, taip pat ir Žemės magnetinį lauką. Dėl to gali sutrikti palydovų veikla.

Pastaruosius keletą mėnesių Saulė gerokai suaktyvėjusi – fiksuoti vidutinio M ir reikšmingo X aktyvumo saulės žybsniai. Spalio 27 d. užfiksuotas galingiausios – X 1.0 kategorijos žybsnis, o lapkričio dešimtąją – X 1.1. Galingiausias X3.3 kategorijos žybsnis pastebėtas lapkričio penktąją. X2 kategorijos žybsnis yra du kartus stipresnis nei X1, o X3 – triskart ir t.t.

Saulės poliarinio lauko apsivertimą sukeliantis procesas vis dar lieka paslaptyje. Saulės magnetinis laukas ilgą laiką buvo stebėtas Standfordo universiteto Wilcoxo Saulės observatorijoje. Saulė iš čia kasdien stebėta nuo 1975 metų.

Standfordo universiteto mokslininkai turi sukaupę didelį archyvą duomenų ir jais naudodamiesi bei stebėdami Saulės paviršiuje vykstančius pokyčius gali nuspėti, kada įvyks magnetinio lauko apsivertimas.

Poliariškumas iš naujo susidaro ciklo metu, kai Saulės dėmės tamsėja ir artėja prie Saulės pusiaujo. Per mėnesį šios tamsios dėmės išnyksta ir magnetinis laukas pamažu nuslenka iš pusiaujo į vieną iš ašigalių. Magnetinis laukas ties poliais susilpnėja ir atsiduria ties nuliu, o tada vėl pakyla su priešingu poliariškumu.

Saulės šiaurinis polius jau pakeitė savo poliariškumą iš neigiamo į teigiamą, tyrėjai dabar žiūri į Pietinį polių, kuris turėtų pasikeisti per ateinančius mėnesius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius