Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tarptautinėje kosminėje stotyje planuojama išbandyti pažangią lazerinės komunikacijos sistemą

JAV Tarptautinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) ketina pasinaudoti Tarptautine kosmine stotimi tam, kad išbandytų naują lazerinio ryšio technologiją, kuri turėtų pagerinti komunikaciją tarp erdvėlaivių, o taip pat ir ryšį tarp kosminių aparatų bei Žemėje esančių valdymo centrų, rašoma oficialioje agentūros svetainėje.
Lazeris
Lazeris / „Scanpix“ nuotr.

NASA atstovų teigimu, „Optical Playload for Lasercomm Science“ (OPALS) pavadinta eksperimentinė optinio ryšio sistema turėtų padidinti tarp erdvėlaivių bei kitų kosminių aparatų perduodamų duomenų spartą nuo 10 iki 100 kartų.  

OPALS sistemą į tarptautinę kosminę stotį ketinama nuskraidinti su bendrovės „SpaceX Dragon“ krovinių gabenimo kapsule, kurią į kosmosą dar šių metų pabaigoje iškels raketa „Falcon 9“. Visi reikalingi įrenginiai jau yra atgabenti į Floridoje esantį Kenedžio kosmoso centrą ir šiuo metu ruošiami transportavimui.

„OPALS reprezentuoja apčiuopiamą pasiekimą lazerinės komunikacijos srityje, o Tarptautinė kosminė stotis yra puiki platforma tokio pobūdžio eksperimentui kaip šis. Ateities operacinės lazerinės komunikacijos sistemos turi turėti galimybę persiųsti kur kas daugiau duomenų iš erdvėlaivių į žemę nei, kad įmanoma šiandien“, – teigia Michaelis Kokorowskis, OPALS projekto vadovas.

OPALS sistema bus įrengta išorinėje Tarptautinės kosminės stoties dalyje ir išbandyta užmezgant ryšį su antžemine stotimi esančia Vraitvudo (angl. Wirghtwood) kalnų miestelyje, Kalifornijoje. Planuojama, kad nuolatinio ryšio režimu sistema veiks tris mėnesius.

Siekdamas paaiškinti kokia yra sudėtinga ši eksperimentinė komunikacijos sistema ir kaip jos dėka yra palaikomas ryšys tarp dviejų prietaisų, OPALS inžinierius Bogdanas Oaida pateikia vaizdingą analogiją:

„Tai tas pats, kas nuolatos einant iš daugiau kaip devynių metrų atstumo dvi minutes lazeriu šviesti į tašką, kurio skersmuo atitinka vidutinį žmogaus paluko storį“, – pranešime teigė inžinierius.

OPALS projektas yra plėtojamas Kalifornijos technologijos instituto kosminių tyrimų laboratorijoje, dirbančioje pagal sutartį su NASA.

Žemiau pateikiame NASA parengtą vaizdo įrašą, kuriame B.Oaida plačiau pristato OPALS projektą:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius