-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ankstyvieji žmonių protėviai neturėjo stiprių žandikaulių

Dar 2012-aisiais mokslininkų publikuotas tyrimas, kuriame teigta, kad mūsų protėviai maitinosi kietu miškingų vietovių maisto mišiniu (medžio žieve, lapais, vaisiais) sulaukė tarptautinio dėmesio. Tačiau naujame kitos mokslininkų komandos tyrime teigiama, kad Australopithecus sediba neturėjo žandikaulių ir dantų struktūros, kuri leistų galėtų maitintis kietu maistu, rašo phys.org.
Australopithecus sediba kaukolė
Australopithecus sediba kaukolė / Witwatersrando universiteto nuotr.
Temos: 1 Paleontologija

„Daugumos australopitekų žandikauliai, dantys ir veidai buvo labai gerai pritaikyti sunkiai pasiekiamo maisto apdorojimui. Be to, jie maistą galėjo kąsti itin didele jėga“, – sakė mokslininkų komandos vadovas Davidas Straitas, antropologijos profesorius iš Vašingtono universiteto.

„Kai kurie mokslininkai manė, kad Australopithecus sediba galėjo būti klasifikuojamas panašiai, kaip ir Homo grupė – ta pati, kuriai priklausome ir mes, – aiškino vienas tyrėjų Justinas Ledogaras iš Naujosios Anglijos universiteto Australijoje. – Tačiau mes nustatėme, kad Australopithecus sediba turėjo ribotas galimybes stipriai kąsti.“

Vasario 8-ąją „Nature Communications“ publikuotame tyrime aprašytas biomechaninis kompiuterio paremto modelio Australopithecus sediba kaukolėje testavimas. Modelis paremtas 2008 m. Johanesburge atrastos fosilijos kaukole.

Australopithecus sediba  gyveno maždaug prieš 2 mln. metų gyveno Pietų Afrikoje ir buvo vadinama Homo arba jai artimų rūšių protėviu. Nors ši rūšis gebėjo vaikščioti ant dviejų kojų, jai trūko žmonėms reikalingų charakteristikų, kaip didesnė smegenys, plokšti veidai su mažais žandikauliai ir dantimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius