-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 09 /2012 10 14

Ekstremalus šuolis iš kosmoso pakraščio: austras parašiutininkas iššoko iš 39 kilometrų aukščio ir pagerino tris pasaulio rekordus

Sekmadienį 43 metų austras parašiutininkas Felixas Baumgartneris iššoko iš maždaug 39 kilometrų aukščio ir taip pagerino net tris pasaulio rekordus: didžiausio žmogaus pilotuojamo baliono pasiekto aukščio, šuolio su parašiutu iš didžiausio aukščio ir greičiausio laisvojo kritimo.
Felixas Baumgartneris į stratosferą kils specialiu balionu, pagamintu iš sutvirtinto plastiko ir pripildytu helio.
Felixas Baumgartneris į stratosferą kils specialiu balionu, pagamintu iš sutvirtinto plastiko ir pripildytu helio. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šuolį planuota atlikti antradienį, bet dėl stipraus vėjo misija buvo nukelta į sekmadienį.

Šuolio metu vyras turėjo viršyti garso greitį – jis būtų tapęs pirmuoju pasaulyje žmogumi, atlikusiu tai be skraidymo aparato. Ar jam pavyko tai padaryti, kol kas neaišku.

F.Baumgartneris į stratosferą kilo iš JAV Naujosios Meksikos valstijos specialiu balionu, pagamintu iš sutvirtinto plastiko ir pripildytu helio. Parašiutininkas vilkėjo specialų kostiumą, kurio izoliuojantis išorinis sluoksnis yra atsparus ekstremalioms temperatūroms, o vidinis – pripildytas suspausto deguonies.

Ruošdamasis šiam išbandymui F.Baumgartneris jau buvo atlikęs bandomuosius šuolius iš 21,8 km ir 29,5 km aukščio. Pastarojo šuolio metu vyras laisvai krito 3 minutes ir 48 sekundes bei pasiekė 863 kilometrų per valandą (km/h) greitį.

Parašiutininkas į kosmoso pakraštį kilo pustrečios valandos, o šuolis truko vos kelias minutes. Skaičiuota, kad vos per 40 sekundžių jis turėtų pasiekti didesnį nei 1100 km/h greitį. 1236 km/h greičiu skriejantį garsą, tikimasi, jam pavyks aplenkti maždaug 30 km aukštyje.

Plačiau apie F.Baumgartnerio iššūkį galite paskaityti čia.

Papildyta 14.25 val. Startas nukeliamas. Tikimasi, kad skrydis prasidės 16.30 val. (Lietuvos laiku).

Papildyta 14.58 val. Oficialioje projekto interneto svetainėje rašoma, kad dėl stipraus vėjo misijos pradžia nukeliama.

Komandos nariai iešlieka optimistiškai nusiteikusi ir tikisi, kad oro sąlygos pagerės.

Papildyta 15.27 val. Dėl stipraus vėjo misijos startas dar kartą nukeliamas. Planuojama, kad skrydis turėtų prasidėti 17.45 val. (Lietuvos laiku).

Papildyta 17 val. Nepaisant to, kad misijos pradžia buvo dar kartą nukelta, komanda išlieka optimistiška ir tikisi palankių oro sąlygų. Šiuo metu planuojama, kad skrydis turėtų prasidėti 18.15 val. (Lietuvos laiku).

Papildyta 18.02 val. Šuolis dar sykį nukeltas, šįkart nurodoma, kad transliacija turėtų prasidėti 18.45 val. Lietuvos laiku.

Papildyta 18.32 val.: Po ilgų atidėliojimų, F.Baumgartnerio žygis prasideda! Praėjus penkioms minutėms helio balionas su specialia kapsule, kurioje ir yra ekstremalas, pakilo į 3 km aukštį.

Papildyta 19.29 val.: Praėjus valandai nuo pakilimo F.Baumgartnerio kapsulė pasiekė pusę numatyto aukščio – 18,5 kilometro. Šiuo metu lauko temperatūra siekia -60 laipsnių pagal Celsijų, o viduje yra 13,5 laipsnio šilumos. Visi parametrai atitinka normas.

Papildyta 20.34 val.: Artėja šuolio akimirka – liko kilti vos kelis kilometrus. Praėjus dviem valandoms F.Baumgartneris pasiekė pirmą pasaulio rekordą: atsidūrė didžiausiame aukštyje, kurį kada nors yra pasiekęs žmogus, kylantis balionu (ligšiolinis rekordas buvo apie 34,7 km).

Anksčiau misijos valdymo centras pranešė, kad kilo nedidelių problemų su F.Baumgartnerio skafandro šildymu, bet dėl to atšaukti misijos neketinama.

Papildyta 20.49 val.: Kurį laiką buvo svarstoma dėl minėtos problemos atšaukti šuolį, tačiau galiausiai nuspręsta to nedaryti – rekordinis šuolis įvyks.

Kapsulė buvo pasiekusi gerokai didesnį nei planuota 39 km aukštį, dabar ji nusileido iki maždaug 38,9 km. F.Baumgartneris ruošiasi išlipti iš kapsulės, atidaromos jos durys, atliekamos paskutinės pasiruošimo procedūros.

Papildyta 21.08 val.: F.Baumgartneris išlipa iš kapsulės ir šoka iš maždaug 39 km aukščio. Pirmosiomis šuolio akimirkomis svarbiausia išvengti sukimosi ir išlaikyti tiesų kritimą.

Red Bull Stratos nuotr./Felixas Baumgartneris po auolio ia 39 kilometrų aukačio.
„Red Bull Stratos“ nuotr./Felixas Baumgartneris po šuolio iš 39 kilometrų aukščio.

Papildyta 21.16 val.: Šuolis buvo sėkmingas. Jo metu pasiektas maksimalus maždaug 1173 km per valandą greitis. Kol kas neišku, ar garso greitis buvo viršytas, bet tai yra greičiausias žmogaus laisvasis kritimas istorijoje. Taip pat F.Baumgartneris pasiekė aukščiausio šuolio su parašiutu rekordą bei, kaip minėta, pasiektas aukščiausio pakilimo balionu rekordas.

Laisvasis kritimas truko maždaug 4 minutes 22 sekundes. Laisvojo kritimo trukmės rekordas nebuvo pagerintas. Bendras šuolio laikas – 9 minutės 3 sekundės.

Siūlome pasižiūrėti, kaip atrodė šis istorinis šuolis:

VIDEO: Felix Baumgartner's supersonic freefall from 128k' - Mission Highlights

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius