Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klimato kaitos tyrimas – Majamis ir Naujasis Orleanas pasmerkti paskęsti

Atsisveikinkite su Majamiu ir Naujuoju Orleanu. Nesvarbu, kaip stengtumėmės susidoroti su globaliniu atšilimu, šie miestai paskęs žemiau jūros lygio, skelbiama naujame pirmadienį publikuotame mokslininkų tyrime.
Majamis, South Beach
Majamis, South Beach / Asmeninio albumo nuotr.

Tačiau jei drastiškai sumažinsime į atmosferą patenkančio anglies dvideginio kiekį, milijonai žmonių išsaugos savo gyvenvietes, rašo Phys.org.

Mokslininkai nustatė, kad, jeigu nieko nedarysime, jog sumažintume iškastinio kuro deginimą, iki 2100 m. jūros lygis pakils nuo 4,3 iki 9,9 metro.

Mokslininkai sako, kad pokyčiai palies 20 mln. JAV pakrančių miestų gyventojų.

Vienintelis klausimas – kada jūros lygis pakils.

„Visa tai gali nutikti jau kitą šimtmetį, o gali prireikti ir daugiau laiko“, – AFP sakė vyriausiasis tyrėjas Benas Straussas.

Mokslininkai sako, kad pokyčiai palies 20 mln. JAV pakrančių miestų gyventojų.

Tyrime daroma prielaida, kad ateityje anglies dvideginio dujų kiekis atmosferoje liks toks pats.

Tyrėjai taip pat svarstė, kas nutiktų, jei žmonijai pavyktų įgyvendinti susitarimus ir iki 2020 m. sumažinti anglies dvideginio emisijas.

Internetinis įrankis choices.climatecentral.org leidžia pasižiūrėti galimą klimato kaitos poveikį įvairiems JAV miestams. Globali versija turėtų būti prieinama kitą mėnesį.

Įrankis rodo, kurie JAV miestai gali pasiekti „negrįžtamas datas, po kurių išmetamo anglies dioksido kiekis juos prives prie ilgalaikio jūros lygio kilimo, kuris galėtų panardinti daugiau nei pusę miestų populiacijos“, skelbiama tyrime.

„Pavyzdžiui, Norfokas ir Virdžinija šias datas pasieks 2045 metais, jei anglies dioksido emisija nesumažės“ , – rašoma tyrime.

Majamis ar Naujasis Orleanas šią ribą jau pasiekė.

„Mūsų tyrimas rodo, kad dalies miestų ateitis priklauso nuo išmetamo anglies dvideginio kiekio, bet atrodo, kad dalis miestų jau prarasta, – sakė B. Straussas. – Sunku įsivaizduoti, kaip ilgalaikėje perspektyvoje galėtume išsaugoti Majamį.“

Florida turi daugiausia didelių miestų, kuriuos gali paveikti jūros lygio kilimas. Po Floridos kitos trys labiausiai paveiktos valstijos bus Kalifornija, Luiziana ir Niujorkas.

Tiesa, valstybių pastangos sumažini anglies dioksido emisijas iki 2050-ųjų galėtų turėti reikšmingos įtakos. Iš viso 14 miestų su daugiau nei 100 tūkst. gyventojų gali išsigelbėti, jei sumažinsime anglies dvideginio kiekį. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius