-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvis gydytojas Jungtinėje Karalystėje tapo savanoriu: jam suleista vakcina nuo COVID-19

Lietuvis medikas Tumas Beinortas, Kembridžo (Jungtinė Karalystė) universiteto ligoninės gydytojas, paskiepytas eksperimentine vakcina prieš koronavirusą SARS-CoV-2. Jis tapo antruoju savanoriu, kuris ryžosi šiam eksperimentui.
Tumas Beinortas pasidalijo nuotrauka, kaip jam leidžiama vakcina
Tumas Beinortas pasidalijo nuotrauka, kaip jam leidžiama vakcina / Tumo Beinorto nuotr.

Šia žinia savo paskyroje feisbuke pirmiausia pasidalijo medicinos profesorius Vytautas Kasiulevičius.

„Tai visgi rudenį bus kam dirbti sveikatos apsaugos sistemoje. Tumas Beinortas JK skiepijamas eksperimentine vakcina prieš koronavirusą SARS-CoV-2. Tikiuosi, kad Tumas jaučiasi gerai. Ir tikiuosi, kad bandymai bus sėkmingi. Mūšis už Britaniją ir už žmoniją tęsiasi. Ačiū, Tumai, už pasiaukojimą“, – rašė V.Kasiulevičius, pasidalijęs T.Beinorto trečiadienio įrašu feisbuke, kur jis paskelbė nuotrauką, kurioje užfiksuota, kaip jam leidžiama vakcina.

T.Beinortas patikslina, kad yra ne antrasis savanoris pasaulyje. „Tai yra Phase 2/3 studija. Phase 1 jau įvyko. Phase 2/3 įtraukia daugiau centrų. Buvau antrasis šiame centre, ne antrasis pasaulyje. Panašios formuluotės Oksfordo vakcina buvo tirta ir veikė prieš MERS ir Ebola (virusus, – red.). Prieš Ebola yra EMA patvirtinta“, – rašė T.Beinortas. Jis pridūrė, kad nežino, kokią vakciną gavo – ar SARS-CoV-2, ar kontrolinę meningito.

Oksfordo universitetas praneša, kad I fazės tyrimas su sveikais suaugusiais savanoriais prasidėjo balandžio mėnesį. Tuomet atlikta daugiau nei 1000 imunizacijų. Antroje fazėje tyrime dalyvaus iki 10 260 suaugusiųjų ir vaikų ir bus įtraukta nemažai partnerių institucijų visoje šalyje. II fazės tyrimo dalyje bus išplėstas žmonių, kuriems bus suleista vakcina, amžiaus diapazonas, įtraukiant nedidelį skaičių vyresnių suaugusiųjų ir vaikų: 56–69 metų amžiaus, vyresnių nei 70 metų ir vaikų nuo nuo 5 iki 12 metų.

Dar laukia III fazės tyrimas, kuriuo bus siekiama nustatyti, kaip vakcina veikia daugelį žmonių, vyresnių nei 18 metų.

Balandžio pabaigoje dalyvaudamas nuotolinėje spaudos konferencijoje T.Beinortas prognozavo, kad vakcinos teks laukti pusę, o gal ir visus metus.

„Šitas virusas, su kuriuo susiduriame, yra tikrai labai klastingas, nes jis plinta tarp besimptomių asmenų, yra lengvai pernešamas. Mes neturime vakcinos nuo jo – iki jos atsiradimo greičiausia reikės palaukti bent 6 ar 12 mėnesių, neturime efektyvaus gydymo ir vienintelis būdas susidoroti su šita epidemija yra ne farmakologinės intervencijos, o užkardyti kelią viruso plitimui sumažinant pernešimą tarp asmenų“, – tuomet kalbėjo Kembridžo universiteto ligoninės gydytojas.

Jis tuomet manė, kad reikia tikėtis, jog vakcina atsiras per 6-12 mėnesių, bet esą jeigu tai įvyks per tokį trumpą laiką, bus rekordas pasaulio istorijoje – trumpiausias laikas iki vakcinos sukūrimo kol kas buvo net penkeri metai, tiek kurta vakcina nuo Ebolos viruso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius