-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai pagamino tarakonų pieno, kuris gali padėti išmaitinti žmoniją

Tarptautinė mokslininkų komanda neseniai sekvenavo baltymų kristalą, esantį tarakonų organizme. Medžiaga yra daugiau nei keturis kartus maistingesnė nei karvės pienas. Mokslininkai mano, kad atradimas ateityje gali padėti išspręsti augančios populiacijos maitinimo iššūkius, rašo sciencealert.com.
Tarakonas
Tarakonas (asociatyvi nuotr.) / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Baltymai

Nors dauguma tarakonų rūšių pieno negamina, Diploptera punctata – vienintelė žinoma gyvavedė tarakonų rūšis, maitindama jauniklius gali išskirti medžiagą, kurioje yra baltymų kristalų.

Faktas, kad vabzdžiai gali gaminti pieną yra stebinantis, tačiau mokslininkus dar labiau nustebino tai, jog viename šių baltymų kristalų esanti maistinė energija tris kartus viršija esančią buivolų piene.

Tarptautinė mokslininkų komanda iš Kamieninių ląstelių biologijos ir Regenarcinės medicinos institutų Indijoje nusprendė sekvenuoti už tarakonų pieno gamybą atsakingus genus ir pasižiūrėti, ar medžiagą galima replikuoti laboratorijoje.

„Šie kristalai yra tarsi visavertis maistas – juose yra baltymų, riebalų ir cukrų. Jeigu pažiūrėtume į baltymų sekas, jos turi visas būtinas amino rūgštis“, – sakė viena tyrėjų Sanchari Banerjee.

Tarakonų piene yra ne tik gausu kalorijų bei maistinių medžiagų, jis išskiriamas gana ilgą laiką – kai baltymas piene suvirškinamas, kristalas išleidžia daugiau baltymų.

Nors mokslininkų pagamintas tarakonų pienas yra maistingas, jis netiks norintiems numesti svorio ir vargiai ras vietą vakarų šalių mitybos planuose, tačiau alkstantiems, kurie per dieną negauna reikiamo kiekio kalorijų, tai gali būti tikras išsigelbėjimas.

Kadangi mokslininkai turi seką, dabar jie stengsis mieles priversti gaminti tą patį kristalą didesniais kiekiais – tai būtų efektyviau, nei išgauti medžiagą iš tarakonų skrandžio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius