Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmą kartą atrasti genai, kurie susiję su intelektu

Mokslininkai pirmą kartą identifikavo grupes genų smegenyse, kurios, manoma, susijusios su žmogaus intelektu. Dvi genų grupės M1 ir M3 yra iš individualių genų susidedantys tinklai, kurie, anot mokslininkų, daro įtaką žmonių pažintinėms funkcijoms, įskaitant atmintį, dėmesį, informacijos apdorojimo greitį ir mąstymo procesus, rašo Sciencealert.com.
Žmogaus smegenys
Žmogaus smegenys / Scanpix nuotr.
Temos: 1 Smegenys

Įdomu tai, kad M1 ir M3 atradę tyrėjai mano, jog šios genų grupės greičiausiai yra kontroliuojamos jungiklių, kurie reguliuoja genų tinklų funkcijas. Jei ši hipotezė teisinga ir jungikliai bus surasti, galbūt ateityje galėsime manipuliuoti genetiniu intelektu ir padidinti žmonių pažintinius gebėjimus.

„Mes žinome, kad genetika vaidina svarbų vaidmenį intelektiniuose gebėjimuose, tačiau iki šiol nežinojome, kokie genai su tuo susiję, – sako neurologas Michaelas Johnsonas iš Londono Imperatoriškojo koledžo Didžiojoje Britanijoje. – Šis tyrimas išskiria kai kuriuos genus ir parodo, kaip jie sąveikauja vieni su kitais.“

Mokslininkai atradimą padarė tirdami nuo epilepsijos sirgusius arba neurochirurgijos būdu operuotų pacientų smegenis . Jie analizavo tūkstančius genų smegenyse ir gautus duomenis sudėjo su dviem tipais duomenų: genetine sveikų žmonių informacija, kurie atliko IQ testus, ir turinčių neurologinių ar protinių sutrikimų.

Palyginę rezultatus mokslininkai atrado, kad kai kai kurie genai, kurie daro įtaką sveikų žmonių intelektui, gali sukelti ir rimtų neurologinių problemų, jei pradeda mutuoti.

„Bruožai, tokie kaip intelektas, valdomi didelių genų grupių, dirbančių kartu – kaip futbolo komanda, sudaryta iš žaidėjų skirtingose pozicijose, – aiškino M. Johnsonas. – Mes naudojome kompiuterio analizę, kad žmonių smegenyse identifikuotume tuos genus, kurie daro įtaką pažintiniams gebėjimams kurti naujus prisiminimus arba priimti sunkius sprendimus, kai gauna daug sudėtingos informacijos. Atradome, kad kai kurie šių genų iš dalies sutampa su tais, kurie ankstyvoje vaikystėje sukelia epilepsiją arba intelektinę negalią.“

„Nature Neuroscience“ publikuotas tyrimas yra dar ankstyvoje stadijoje, tačiau autoriai tik, kad jų analizė gali turėti reikšmingą poveikį – ne tik mūsų supratimui apie ligas ir jų gydymą, bet galbūt vieną dieną leistų pakeisti ir manipuliuoti smegenų gebėjimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius