Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šių metų Nobelio fizikos premija – už neutrinų tyrimus

Šįmet Švedijos karališkoji mokslų akademija Nobelio fizikos premiją skyrė japonui Takaaki Kajitai ir kanadiečiui Arthurui B. McDonaldui už atradimą, kad elementariosios dalelės neutrinai gali keisti rūšį ir turi masę.
Fizikos Nobelio premijos laimėtojai
Fizikos Nobelio premijos laimėtojai / Scanpix nuotr.

Neutrinų mįslė, kuri nedavė ramybės fizikams dešimtmečius, galiausiai buvo išspręsta. Atlikus praktinius matavimus pastebėta, kad Žemėje nepavyko rasti maždaug dviejų trečdalių neutrinų, kurie egzistavo pagal teorinį modelį.

Matavimai leido daryti prielaidą, kad neutrinai, kurie iki tol laikyti neturinčiais masės, ją turi, nors ir mažą.

Neutrinai gali būti trijų rūšių – elektroniniai, miuoniniai ir tau neutrinai. Atradimas, kad neutrinai turi masę, reiškė, kad vienos rūšies neutrinai gali tapti kitos.

Takaaki Kajita savo darbe nustatė, kad neutrinai keliaudami iš atmosferos į Super-Kamiokande detektorių Japonijoje pakeitė rūšį.

O Arthuro B. McDonaldo komanda parodė, kad į Žemę keliaujantys neutrinai neišnyko, o pastebėti Sudbury neutrinų observatorijoje pavirto kitos rūšies neutrinais.

Neutrinai yra Visatoje labai paplitusios, tačiau su įprasta medžiaga itin menkai sąveikaujančios dalelės, skriejančios Visatoje beveik šviesos greičiu. Neutrinai susidaro branduolinių reakcijų Saulėje metu.

T.Kajita yra Kosminių spindulių tyrimo instituto direktorius ir Tokijo universiteto profesorius, o A.B.McDonaldas yra Kanados mieste Kingstone veikiančio Karalienės universiteto profesorius emeritas.

Iš viso nuo 1901 iki 2014 m. buvo įteiktos 108 fizikos Nobelio premijos, iš kurių 47 įteiktos vienam žmogui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius