Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sraigių nykimas leidžia spėti, kad šeštasis masinis išmirimas – jau ne už kalnų

Nors dauguma stuburinių rūšių kaip žinduoliai ar paukščiai žmonių dominuojamoje Antropoceno epochoje išgyvena geriau nei tikėtasi, bestuburiai nyksta labai sparčiai. Nauji duomenys rodo, kad gali būti žuvę jau 7 proc. gyvūnų ne žinduolių, rašo „New Scientist“.
Viena sraigė kasmet deda apie 100 kiaušinėlių
Sraigė / „Scanpix“ nuotr.

Konservatyvūs mokslininkai sako, kad kasdien nuo Žemės paviršiaus dėl žmonių veiklos pranyksta 100 gyvūnų rūšių, o tai gali būti prilyginama biologinei katastrofai – didžiausiai nuo dinozaurų išnykimo.

Kasdien nuo Žemės paviršiaus dėl žmonių veiklos pranyksta 100 gyvūnų rūšių, o tai gali būti prilyginama biologinei katastrofai.

Tiesa, tikslių įrodymų apie išmirimus yra nedaug. Iš 1,9 mln. žmonijos įvardintų gyvūnų rūšių išnykusioms priskirta vos 800.

Claire Regnier iš Natūraliosios istorijos Nacionalinio muziejaus Paryžiuje su kolegomis sako, kad taip yra dėl to, kad tik keli tyrėjai stebi bestuburių išnykimus.

Mokslininkai ėmė tirti duomenų bazes, muziejų kolekcijas ir ekspertų vertinimus, kad nustatytų žemės sraigių praradimus – grupę bestuburių su gana gausiais įrašais. Jie nustatė, kad maždaug dešimtadalis iš 200 žinomų rūšių yra išnykę.

Kadangi yra daug endeminių sraigių mažose salose, kur išmirimas labiau tikėtinas, sausumos sraigės, lyginant su kitais bestuburiais, gali nebūti tipinis atvejis.

Atsižvelgami į tai mokslininkai mano, kad mes jau praradome 7 proc. Žemės gyvūnų rūšių. Tai reiškia, kad 130 tūkst. rūšių nežinduolių gyvūnų, nuo tada kai juos suklasifikavome, jau išnyko nuo Žemės paviršiaus.

Nors šis skaičius jau yra keliantis nerimą, mokslininkai atkreipia dėmesį, kad į minėtus skaičius nepatenka duomenys apie žmonių nesuklasifikuotas arba naujas atsirandančias rūšis – tokios rūšys gali išnykti dar iki tol, kol apie jas sužinosime.

Tyrėjai iš Brisbeino universiteto Australijoje šią savaitę pateikė ir detalaus tyrimo apie vabzdžius duomenis. Jie rodo, kad dabar pasaulyje egzistuoja nuo 2,6 iki 7,8 mln. vabzdžių rūšių – daug milijonų mažiau nei manyta anksčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius