-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie telefoną žygyje: fantastika ir realybė

Nesmagu likti be ryšio. Deja, išsiruošus į pėsčiųjų ar baidarių žygį, klaidžiojant bekelės maršrutais ir nakvojant palapinėse miško gūdumoje mobilusis dažniausiai tampa tik bereikalingu svoriu. Galiausiai, netgi jei vietovėje, kurioje stovyklaujate, ir yra ryšys, tai paties telefono baterija juk ne amžina.
Mobilus ryšys
Mobilus ryšys / „Tele2“ nuotr.
Temos: 1 Tele2

Kaip padėti rimtiems žygeiviams, technologijų specialistai suka galvas jau seniai. Apie pirmąjį saulės energija pakraunamą ir vandeniui atsparų telefoną buvo pranešta dar 2009-aisais. Šiemet pristatytas ir naujesnis panašus įtaisas, kuris įsikrauna 2,5 val. pagulėjęs saulės atokaitoje. Jau sukurtas ir specialus užkietėjusio žygeivio telefonas, kuris nebijo nei vandens, nei kelio dulkių, turi kompasą, barometrą, navigacijos įrangą, matuoja aukštį, o jei nukris ant akmenų –  taip pat nebaisu. „Sony Ericsson Xperia Active“ – dar viena žygeivio svajonė, mat šį įtaisą be baimės galite pusvalandžiui palikti upelyje. Jo subraižyti taip pat neįmanoma, nors telefonas turi puikų jutiklinį ekraną.

Bet jeigu jūsų poreikiai apsiriboja pora rimtesnių iškylų per metus, galbūt galėtų praversti smulkesni prietaisai?

– Saulės energijos kroviklis mobiliajam. Tokį daiktą gauti tikrai įmanoma, tačiau jei kelionėms renkatės ūkanotą lietuvišką klimatą, saulės spindulių jam greičiausiai nepakaks. Beje, „iPhone“ fanai už 63 dolerius gali įsigyti labai paprastą kroviklį – dėkliuką, kuris leidžia pakrauti telefoną saulės energija ir prisidėti saugant planetą. Beje, panašų universalų kroviklį, tinkantį ne tik „iPhone“, galite gauti ir dvigubai ar net trigubai pigiau!

– Vėjo energijos kroviklis. Vertinantys žaliąją energiją gali pasikinkyti ir vėją. Skamba rimtai – vos valanda krovimo, ir kombinuota vėjo bei saulės energija suteiks jums maždaug pusvalandį pokalbiams ir net 300 minučių mp3 įrašų klausymo!

Arbatinis – elektros generatorius. Užvirinti upės vandenį, taip išnaikinant jame bakterijas, o drauge – pakrauti išsikrovusį mobilųjį. Skamba neblogai? Prašom – nors šis išradimas pirmiausiai skirtas atokių trečiojo pasaulio kaimelių gyventojams, kas paneigs, kad jis būtų išties naudingas baidarininkų stovyklavietėje?

Kištukai nuo dulkių. Jei nenorite apsikrauti dideliais įtaisais, kelionėje savo telefono ertmes galite apsaugoti ir elementariais kištukais.

– Nuo smūgių ar vandens saugantys dėkliukai. Žygyje niekas neapsaugotas nuo didesnių ar mažesnių traumų, taip pat ir jūsų telefonas. Tad jei norite išvengti didesnių finansinių nuostolių, kelionei galite apsirūpinti specialiu silikoniniu dėkliuku.

Na, o jeigu žygis jau rytoj, ir saulės energijos krovikliu apsirūpinti nespėjote, bateriją išsaugoti padės keletas paprastų patarimų.

– Įsijunkite telefoną tik tada, kai jis jums tikrai reikalingas.

– Nešvaistykite baterijos signalo paieškai. Įsijunkite telefoną tik ten, kur tikrai žinote esant ryšį.

– Išjunkite vibracijos režimą, palikite tik garso signalus – ir minimaliu garsumu.

– Sumažinkite telefono ekrano apšvietimą.

– Nenaudokite jokių nebūtinų funkcijų – kameros ar interneto.

– Išjunkite „Bluetooth“, WiFi, GPS ir infraraudonųjų spindulių funkcijas.

– Jei galite, rinkitės GSM, o ne 3G.

– Išmaniųjų telefonų ekranus išvalykite nuo animuotų paveikslėlių ar filmukų – jie dvigubai sutrumpina baterijos galiojimą. Rinkitės paprasčiausią juodą foną.

– Baterijos gyvenimą trumpina ir buvimas aukštoje temperatūroje. Tad pagal galimybes laikykite ją vėsiai.

– Baterijos kontaktus karts nuo karto verta nuvalyti medvilnės gabalėliu.

Belieka palinkėti gero žygio! Gal išbandėte kelioninių gudrybių, kuriomis norėtumėte pasidalinti su visais? 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius