-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar galima telefonu atrakinti automobilį?

Turime prisipažinti, kad šis gandas mus intrigavo jau seniai.
Ar galima atrakinti automobilį telfonu?
Ar galima atrakinti automobilį telfonu? / TELE2 nuotr.

Tik įsivaizduokite: netyčia užtrenkiate automobilyje raktelį su užrakto nuotolinio valdymo pultu. Ką daryti? Nenustatytų šaltinių internete teigimu, pakanka mobiliuoju telefonu paskambinti namo, kur laikote atsarginį pultą. Jūsų namiškiai turėtų nukreipti pultą į telefoną, o jūs savąjį – prikišti prie automobilio durų. Paspaudus atrakinimo mygtuką, pulto signalas neva keliauja mobiliojo ryšio tinklu, per jūsų telefoną pasiekia automobilį ir jį atrakina.

Su šiais gandais internete susidurdavome pastaruosius kelerius metus, kol galiausiai nutarėme patys juos patikrinti. Juk, sutikime, tokia mobiliojo telefono galimybė turėtų būti iš tikrųjų patogi, ypač vasarą, kai daug keliaujame, ir automobilio raktelį netyčia galime užtrenkti būdami toli nuo namų – tvirtinama, kad šis triukas veikiąs bet kokiu atstumu.

Taigi čiupome kelis mobiliuosius telefonus ir pasileidome į automobilių stovėjimo aikštelę.

Pirmasis taikinys – kolegos BMW požeminiame garaže. Paskambinę automobilio šeimininkui, paprašome pridėti pultą prie telefono ir spustelti atrakinimo mygtuką. Nieko neįvyksta. Neprarasdami vilties, telefono ragelį prikišame ne tik prie automobilio durelių, bet ir stogo, variklio dangčio... Kažkur toli likusiam kolegai įnirtingai spaudant pulto mygtuką, automobilis ir toliau atsisako atsirakinti.

Lipame laiptais aukštyn – galbūt bandymas nepavyko, nes automobilis stovėjo po žeme? O gal „netiko“ telefono modelis? Iš kišenės išsitraukę kitą aparatą, skubame prie dar vieno eksperimento objekto – „Renault“, pastatyto lauke. Prieš tai įsitikinę, kad šio automobilio užrakto valdymo pultas tikrai veikia, skambiname pašnekovui, turinčiam atsarginį pultą. Viskas paruošta, pašnekovas spaudžia mygtuką... Tačiau durelės neatsirakina, kad ir kur pridėtume telefoną.

Tokia pati nesėkmė ištiko pabandžius atidaryti dar vieną automobilį. Taigi trys skirtingi automobiliai, kuriuos bandėme atrakinti trimis skirtingais telefonais, ir visais trimis atvejais – tas pats rezultatas. Vadinasi, gandai, kad per telefoną galima atrakinti automobilį, tėra „miesto legenda“. Arba paprasčiausia pasakaitė, kurią, kaip vėliau išsiaiškinome, yra paneigę ir garsieji „Mitų griovėjai“.

Žinoma, pernelyg nesitikėjome, kad bandymas pavyks. Taip, ir mobilieji telefonai, ir automobilių užraktų nuotolinio valdymo pultai veikia skleisdami radijo signalus. Tačiau signalų dažniai labai skiriasi: automobilio pultas veikia 300 – 500 MHz (megahercų) dažnių ruože, tuo tarpu mobiliajam ryšiui Lietuvoje naudojami 900, 1800 ir 2100 MHz dažniai. Taigi šie prietaisai „šneka“ labai jau skirtingomis kalbomis.

Kol kas vienintelis būdas telefono pagalba atrakinti automobilį – tai paskambinti ir pasikviesti meistrą ar šeimos narį su atsarginiu raktu. Tačiau tokia padėtis gali keistis: mes jau rašėme apie „artimojo lauko komunikacijos“ technologiją, leidžiančią telefoną paversti atsiskaitymo kortele, asmens tapatybės dokumentu ar raktu. Taigi galbūt ilgainiui telefonu iš tiesų galėsime atsirakinti ir užvesti automobilį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius