-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs CŽV analitikas teigia, kad JAV vykdo per 61 tūkst. kibernetinio šnipinėjimo operacijų visame pasaulyje

Buvęs JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) analitikas Edwardas Snowdenas trečiadienį nutraukė tylą, kaltindamas Vašingtoną, kad jo kibernetinės pajėgos yra nusitaikiusios į šimtus tūkstančių taikinių visame pasaulyje, iš kurių daugelis yra Kinijoje.
Buvęs JAV Centrinės žvalgybos valdybos analitikas Edwardas Snowdenas
Buvęs JAV Centrinės žvalgybos valdybos analitikas Edwardas Snowdenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) vykdo daugiau nei 61 tūkst. kibernetinio šnipinėjimo operacijų pasauliniu mastu, pareiškė E.Snowdenas, duodamas interviu Kinijos dienraščiui „South China Morning Post“, leidžiamam Honkonge anglų kalba.

„Turime įsilaužimų tinklo atramas – iš esmės tai tarsi didžiuliai interneto maršrutizatoriai, – kurios suteikia mums prieigą prie šimtų tūkstančių kompiuterių ryšių, todėl nereikia įsilaužinėti į kiekvieną iš jų“, – nurodė svarbią įslaptintą informaciją apie JAV kibernetinės žvalgybos programas žiniasklaidai nutekinęs ekspertas, kuris taip pat yra dirbęs pagal kontraktą su NSA.

Praeitą savaitę Amerikos vyriausybė patenkinta veikė šešėlyje, visiškai nepaisydama, ar su tuo sutinka jos valdomieji, tačiau daugiau taip nebus, – sakė E.Snowdenas.

29 metų E.Snowdenas taip pat sakė, kad NSA šnipinėja kompiuterius Honkonge ir Kinijoje nuo 2009 metų ir kad tarp agentūros taikinių yra Kinijos universitetas Honkonge, pareigūnai, verslo įmonės ir studentai šiame mieste.

Pasak jo, tai atskleidžia „JAV vyriausybės veidmainystę, kai ji tvirtina, jog nesitaiko į civilinę infrastruktūrą – kitaip nei jos priešininkas“.

„Praeitą savaitę Amerikos vyriausybė patenkinta veikė šešėlyje, visiškai nepaisydama, ar su tuo sutinka jos valdomieji, tačiau daugiau taip nebus. Kiekvienas visuomenės sluoksnis reikalauja atskaitomybės ir priežiūros“, – pridūrė E.Snowdenas, duodamas interviu trečiadienį neįvardytoje Honkongo vietoje.

Baltieji rūmai pareiškė, kad pasaulinis kibernetinio šnipinėjimo tinklas JAV reikalingas, kad apsaugotų amerikiečius nuo teroro išpuolių.

Savo ruožtu daugelis JAV įstatymų leidėjų kaltina E.Snowdeną išdavus savo mundurą, kai jis gegužės 20 dieną išvyko į Honkongą ir nutekino informaciją apie NSA programą „Prism“ dienraščiams „The Guardian“ bei „The Washington Post“.

„South China Morning Post“ nurodė, kad E.Snowdenas slapstosi neįvardijamoje vietoje Honkonge. Didžiosios Britanijos laikraštis „The Guardian“ taip pat pranešė, kad jis yra „saugiame name“.

„Žmonės, kurie galvoja, kad padariau klaidą, pasirinkdamas Honkongą vieta apsistoti, klaidingai supranta mano ketinimus. Esu čia ne tam, kad pasislėpčiau nuo teisingumo – esu čia tam, kad atskleisčiau nusikaltimus“, – E.Snowdenas sakė Kinijos laikraščiui.

„Turėjau daug galimybių pabėgti iš Honkongo, tačiau verčiau pasiliksiu ir kovosiu su JAV vyriausybe teismuose, nes tikiu įstatymų viršenybe Honkonge, – pridūrė jis. – Ketinu paprašyto teismų ir Honkongo žmonių nuspręsti mano likimą. Neturiu jokių priežasčių abejoti jūsų sistema.“

E.Snowdenas sakė planuojantis likti Honkonge, kol jo bus paprašyta išvykti, tačiau jis mano, kad JAV vyriausybė stengiasi įbauginti Honkongo vyriausybę jį išduoti.

„JAV vyriausybė padarys viską, kad neleistų man viso to atskleisti visuomenei – štai kodėl jie taip atkakliai reikalauja ekstradicijos“, – aiškino jis.

E.Snowdenas taip pat sakė: „Nesikalbėjau su niekuo iš savo šeimos. Esu susirūpinęs dėl spaudimo, kurį jie patiria iš FTB.“

Kaip praneša Honkongo žiniasklaida, E.Snowdenas ieško iškilių advokatų, galinčių jam atstovauti mieste, turinčiame daug patirties bylose dėl žmogaus teisių ir prieglobsčio suteikimo.

Amerikietis įgijo palaikymą Honkonge veikiančiame stipriame demokratijos šalininkų judėjime, kuris šeštadienį ketina surengti demonstraciją. Pasak organizatorių, protestuotojai, tarp kurių bus Honkongo teisininkų, pirmiausiai žygiuose prie JAV konsulato, o vėliau – prie vyriausybės būstinės.

„Turėtume jį apsaugoti. Raginame Honkongo vyriausybę ginti žodžio laisvę“, – naujienų agentūrai AFP sakė organizatorių atstovas Tomas Grundy.

Žiniasklaida nurodė, kad E.Snowdenas svarstė galimybę išvykti į Islandiją, kurią jis gyrė kaip interneto laisvės gynėją. Kita galimybe galėtų tapti Rusija, mat Kremlius pareiškė, kad svarstytų bet kokį prašymą suteikti prieglobstį.

Amerikietis atsisakė nurodyti, ar Rusija jau pasiūlė jam prieglobstį, tačiau pridūrė: „Džiugu, kad yra vyriausybių, kurios atsisako būti įbauginamos didžiosios galybės.“

Tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as, kuris pats yra užspeistas Ekvadoro ambasadoje Londone, kur pasiprašė prieglobsčio, patarė E.Snowdenui apsvarstyti bet kokį Rusijos arba kurios nors Pietų Amerikos šalies pasiūlymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius