Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dešimtmetį gyvavusiai didžiausiai interneto piratų svetainei gresia galas

Štai taip gali pasibaigti didžiausio piratinio tinklalapio „The Pirate Bay“ istorija: du svetainės įkūrėjai įkalinti, jų biuruose atliekamos kratos, o internetinis tinklalapis jau nebepasiekiamas. 2003 m. pradėjusi veikti bylų dalinimosi svetainė, kuri vienu metu turėjo net 22 mln. vartotojų, dabar patyrė smūgį, po kurio gali ir nebeatsitiesti.
„The Pirate Bay“
„The Pirate Bay“ / „Scanpix“ nuotr.

Griuvimas palaipsniui vyko keletą metų, o pagreitį įgavo per pastarąsias keletą savaičių ir baigėsi, galbūt galutinai, antradienį. Tądien Švedijos policija surengė reidus į „piratų“ būstinę ir atliko kratas, praneša „Washington post“.

Reidai nebuvo didelė staigmena – nuo 2009 m. piratinį tinklalapį, iš kurio naudodami „Torrent“ bylų dalinimosi programą vartotojai galėjo siųsti piratinį turinį, pareigūnai įvairiais būdais stengėsi uždaryti jau kuris laikas, tačiau jis kažkokiais būdais sugebėdavo išsilaikyti nepaisant kaltinimų autorinių teisių pažeidimais.

Keista buvo tai, kad „Pirate Bay“ sugebėjo veikti nepaisydamas nuolatinių kaltinimų. 

Keista buvo tai, kad „Pirate Bay“ sugebėjo veikti nepaisydamas nuolatinių kaltinimų. 2012 m. „Pirate Bay“ priegloba (angl. hosting) buvo perkelta į „debesis“. Tuo metu tinko valdytojai manė, kad tinklalapio neįmanoma patraukti baudžiamojon atsakomybėn – debesija leido prieglobos paslaugas perkelti iš vienos šalies į kitą, o serverius galėjo tiekti nebūtinai vienas tiekėjas, o daugiau, ir net nebūtinai iš vieno žemyno.

Tačiau patys „The Pirate Bay“ įkūrėjai turėjo kur kas daugiau sunkumų kirsti šalių sienas, ypač nuo 2009 metų. Tais metais tinklalapio įkūrėjai Fredrikas Neijis, Gottfridas Wargas ir Peteris Sunde'as buvo nubausti vienerių metų laisvės atėmimo bausme, taip pat įvairioms bendrovėms už autorių teisių pažeidimus turėjo sumokėti 7 mln. dolerių.

Du iš įkūrėjų išvyko į Pietryčių Azijos šalis ir į posėdžius neatvyko net ir tuomet, kai jų bausmės buvo sutrumpintos iki keturių mėnesių. G.Wargas sakė, kad serga ir negali atvykti išklausyti nuosprendžio.

Vėliau jis iškeliavo į Kambodžą. 2012 m. rugsėjį, G.Wargas buvo suimtas ir tąsyk Švedijos teismas nebebuvo toks atlaidus – nubaudė 3,5 metų laisvės atėmimo bausme.

Toliau sekė F.Neijo eilė, kuris laiką leisdavo Laose arba Tailande. Daugiau nei dvejus metus praleidęs šiose šalyse, praėjusį mėnesį jis buvo pričiuptas kertantis Tailando sieną.

Nuo tada reikalai „Pirate Bay“ ėmė prastėti. Praėjusį mėnesį Prancūzijos teismas įsakė interneto tiekėjams užblokuoti tinklalapį, o „Google“ uždraudė keletą trečiųjų šalių „Pirate Bay“ bylų dalinimosi programėlių.

Tiesa, kai kurie vis dar netiki, kad tai yra populiaraus piratinio tinklalapio mirtis, ir tikisi, kad jis vis tiek atgims iš naujo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius